Γευστικώτατα, τραγανά και ταυτόχρονα αφράτα, παραδοσιακά μελομακάρονα.
ΟδηγίεςΣυστατικά
1ο μείγμα:
- 1200g αλεύρι μαλακό
- 1 κ. γλ. τριμμένα μοσχοκάρφια (γαρίφαλλα)
- 2 κ. γλ. τριμμένη κανέλα
- 1 κ. γλ. baking powder
- 1 κ. γλ. σόδα
- 1 κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού.
2ο μείγμα:
- 500g ελαιόλαδο
- 250g ζάχαρη
- 2/3 νεροπότηρου χυμό πορτοκαλιού
- 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ ή λικέρ βύσσινο χειροποίητο.
σιρόπι:
- 1 νεροπότηρο νερό
- 1 νεροπότηρο ζάχαρη
- 2 νεροπότηρα μέλι
- φλούδα λεμονιού
- Κανέλα μπαστούνι
- τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά από το πρώτο μείγμα.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο τουλάχιστον 10 λεπτά και χωρίς να διακόψουμε το χτύπημα προσθέτουμετα υπόλοιπα υλικά.
- Αφού το 2ο μίγμα ομογενοποιηθεί με το χύπημα, προσθέτουμε σε αυτό, το 1ο μίγμα και ζυμώνουμε με το χέρι. Πρέπει για να έχει πετύχει η ζύμη, να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Για κάθε μελομακάρονο χρησιμοποιούμε 50g ζύμης, πλάθουμε μία σφαίρα και στη συνέχεια πιέζουμε για να γίνει το σχήμα έλλειψοειδές. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε λαδωμένη ρηχή λαμαρίνα (24 σε κάθε λαμαρίνα) και τα τρυπάμε κατά μήκος με ένα πιρούνι. Τοποθετούμε τη λαμαρίνα στη δεύτερη θέση (μετρώντας από πάνω) του φούρνου και ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Προσοχή στους χρόνους ψησίματος, γιατί τα μελομακάρονα καίγονται εύκολα!
- Αφού ολοκληρώσουμε το ψήσιμο (μην βάλετε δύο λαμαρίνες μαζί στο φούρνο), ετοιμάζουμε το σιρόπι σε βαθιά κατσαρόλα:
- Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν (μετράμε το χρόνο από τη στιγμή του κοχλασμού) για 3 λεπτά, χωρίς να αφαιρέσουμε τον αφρό. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι της κουζίνας και βουτάμε τα μελομακάρονα για 1/2 λεπτό, τα τακτοποιούμε σε βαθιά πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τους τριμμένο καρύδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου