Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ψηφιακά αθάνατοι στο Ιντερνετ

Κάποιοι µόλις τη γνώρισαν. Είδαν µια εικόνα της. Διάβασαν τις σκέψεις της. Σχολίασαν κι ας µην πάρουν ποτέ απάντηση από την ίδια. Η Αµαλία πέθανε. Εδώ και τριάµισι χρόνια. Αλλά η διαδικτυακή φωνή της ακούγεται ακόµα.

Στο δωµάτιό της πορτοκαλί κουρτίνες, κασκόλ του Ολυµπιακού, µια φωτογραφία του Ριβάλντο. Στις ντουλάπες τα ρούχα ανέγγιχτα. Και κάτω από το κρεβάτι µια µαύρη βαλίτσα.

Χρειάζονται δυο χέρια για να τη σηκώσεις. Κρύβει εξετάσεις, γνωµατεύσεις, ακτινογραφίες. Σπάνια ανοίγει αυτή η βαλίτσα. Τίποτα δεν µετακοµίζει απ’ το δωµάτιο. Ούτε το γκρι λάπτοπ της. Περιµένει στο κέντρο του γραφείου, µε την οθόνη µαυρισµένη, κάποιος να το φορτίσει.

Σε αυτό έγραφε η Αµαλία Καλυβινού τις σκέψεις της όσο νοσηλευόταν στα νοσοκοµεία. Στο µπλογκ http:// fakellaki.blogspot.com είχε παρουσιάσει σε χιλιάδες αναγνώστες τη νοσηρή πλευρά του Ελληνικού Συστήµατος Υγείας. Η Αµαλία πέθανε στα 30 της από καρκίνο. Επειτα από σειρά λανθασµένων ιατρικών γνωµατεύσεων. Σήµερα η µητέρα της Δικαία Τσαβαρή διαβάζει ξανά τα κείµενά της.

«Το δωµάτιό της δεν το χαλάω. Κοιµάµαι ακόµα στο κρεβάτι της. Αλλά όταν διαβάζω τώρα όσα έγραψε, νοµίζω ότι η Αµαλία υπάρχει ακόµα εδώ. Το πνεύµα της µένει ζωντανό», λέει.

Παρά τα σοβαρά προβλήµατα υγείας, η Αµαλία δεν µιλούσε για θάνατο. Ούτε είχε συµβουλεύσει τους συγγενείς της πώς να διαχειριστούν το µπλογκ στην απουσία της. Δεν πρόλαβε καν να αποχαιρετήσει τους αναγνώστες της. Τα γραπτά της όµως κυκλοφόρησαν, σχολιάστηκαν και, όπως λέει η µητέρα της, δέχονται επισκέψεις ακόµα και σήµερα. Οσοι δεν την ήξεραν τη γνωρίζουν µέσα από αυτά. Πέρα από το παιδικό της δωµάτιο και τα προσωπικά της αντικείµενα, η Αµαλία άφησε ένα ανεξίτηλο κοµµάτι του εαυτού της στον ψηφιακό κόσµο. Εναν κόσµο που συχνά αντιµετωπίζουµε ως προέκταση της φυσικής µας ύπαρξης. Τον εµπλουτίζουµε µε εφήµερες σκέψεις, προσωπικές λεπτοµέρειες, αγαπηµένα ακούσµατα. Τον ντύνουµε µε φωτογραφίες µας και βίντεο. Οταν κάποια στιγµή πεθάνουµε, αυτή η εικόνα του ηλεκτρονικού εαυτού µας θα παραµείνει στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στα µπλογκ, στα e-mail µας. Ποιος όµως θα έχει πρόσβαση σε αυτήν;

Και για πόσο;

  Η Αμαλία Καλυβινού δεν πρόλαβε να αφήσει τους κωδικούς του µπλογκ της σε φίλο ή συγγενή. Ούτε στην κοινωνική λειτουργό στο νοσοκοµείο «Ερρίκος Ντυνάν» Φρόσω Χατζάκη, που την είχε ενθαρρύνει να ξεκινήσει το γράψιµο. Τα κείµενα της Αµαλίας όµως τη συντροφεύουν µέχρι και σήµερα. «Τα διαβάζω ξανά. Με βοηθούν να µην ξεχάσω», λέει. Στην ψηφιακή εποχή η διαδικτυακή µας κληρονοµιά χρησιµεύει ως αντίδοτο στη λήθη.

Στο τριάρι της Αγίας Βαρβάρας η Δικαία Τσαβαρή τακτοποιεί τα έγγραφα στη µαύρη βαλίτσα. Μια επίσκεψη στο δωµάτιο της κόρης της αρκεί για να ξυπνήσει αναµνήσεις. Ανοίγει το γκρι λάπτοπ και διαβάζει τα κείµενα στο µπλογκ. «Η Αµαλία πέθανε, αλλά δεν έφυγε», λέει. «Θα µείνει εδώ. Και θα µείνει πιο πολύ απ’ όλους µας».

Δηµιουργία on-line διαθήκης

Η Στεϊσι Πιστιλλίδης µελετά εδώ και τρία χρόνια το φαινόµενο της ψηφιακής αθανασίας στο Πανεπιστήµιο Goldsmiths του Λονδίνου. «Τοµεγαλύτεροπρόβληµα είναι ότι οι συγγενείς τουθανόντος δενέχουν πρόσβαση ήδυνατότητα αξιοποίησηςτων φωτογραφιών ή των κειµένωνπου έχει ανεβάσει σε ιστοσελίδες αν δεν τους έχει αφήσει τους κωδικούς. Δεν είναι ακόµα ξεκάθαρο τι συµβαίνει στα ψηφιακά µας υπάρχοντα µετά θάνατον», µας λέει.

Ο ψυχικός πόνος του ασθενή στο Γενικό Νοσοκομείο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΑΜΚΕ «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» σε συνεργασία με την σχολή ΕΠΑΣ. Β. Νοσηλευτών του Γ. Ν. Νοσοκομείου Κεφαλονιάς με επικεφαλή τον κο Σακαλή Σ. θα πραγματοποιήσει στο χώρο της Σχολής την Τρίτη 15-02-11 το 7ο μάθημα 2 ωρών, στις 10:00πμ, με θέμα: «Ο ψυχικός πόνος του ασθενή στο Γενικό Νοσοκομείο: Σοβαρές ασθένειες, χρόνιες ασθένειες, αναπηρίες, η οικογένεια του ασθενούς» με εισηγητή τον κο Μιμίκο Στυλιανό- Ψυχολόγο της Μονάδας. Πρόκειται για το έβδομο μάθημα του ολοκληρωμένου προγράμματος κατάρτισης με θέμα: «Εισαγωγή στην Πρώιμη Ανίχνευση Ψυχικών Παθήσεων» που έχει ενταχθεί στην διδακτική ύλη της Σχολής. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όποιον εκτός από τους σπουδαστές ενδιαφέρεται να τα παρακολουθήσουν.

Αήττητος ο ΝΟΑ

Aήττητος συνεχίζει ο ΝΟ Αργοστολίου στο Βόρειο όμιλο της Α2 πόλο των ανδρών, μετά και τη νίκη του επί του Ηλυσιακού με 13-10. Κάνοντας ώμος το χειρότερό του παιχνίδι μέχρι στιγμής στην Α2 κατηγορία του πόλο
Τα οκτάλεπτα: 4-2, 5-2, 2-2, 2-4.
Τα γκολ του ΝΟΑ: Μπιτσάκος 2, Κουτσιαλής 3, Μερκουριάδης 2, Κατσιγιάννης 4, Δελακάς 1, Μορφοβασίλης 1. Μπιτσάκος 1.
Ηλυς Σπερνοβασίλης 1, Τασόπουλος 2, Κολιοπάνος 2, Πετρόπουλος 3, Δαμόπουλος 1, Χελιώτης 1.
Διαιτητές: Χατζηαναστασίου- Βασιλείου

kefaloniasports.blogspot.com

Ο Άγιος Βαλεντίνος

Άγιος Βαλεντίνος - 14η Φεβρουαρίου, ιστορική αναδρομή
Πρόκειται για άγιο των Καθολικών. Υπήρξε επίσκοπος του Τέρμι της Ιταλίας. Λατρεύεται από τον 4ο αιώνα στη Ρώμη, στο παρεκκλήσι της βασιλικής της Via Flaminia.Θεωρείται προστάτης των επιληπτικών. Μαζί με τον Αγιο Μάριο, πάντρευαν ζευγάρια χριστιανών την εποχή που ο Κλαύδιος το είχε απαγορεύσει

Ποιος είναι ο Άγιος Βαλεντίνος ;

Πρόκειται για άγιο των Καθολικών. Υπήρξε επίσκοπος του Τέρμι της Ιταλίας. Λατρεύεται από τον 4ο αιώνα στη Ρώμη, στο παρεκκλήσι της βασιλικής της Via Flaminia. Θεωρείται προστάτης των επιληπτικών. Μαζί με τον Αγιο Μάριο, πάντρευαν ζευγάρια χριστιανών την εποχή που ο Κλαύδιος το είχε απαγορεύσει γιατί δεν έβρισκε άνδρες για τις εκστρατείες του και πίστευε ότι ο λόγος ήταν πώς οι άνδρες δεν ήθελαν να αφήσουν τις οικογένειές τους και τις αγαπημένες τους. Οι δύο Ιερείς βασανίστηκαν μέχρι θανάτου και από τότε οι καθολικοί αλλά και όλος ο κόσμος γιορτάζουν τον Αγιο Βαλεντίνο (ο Αγιος Μάριος έμεινε στην λήθη)
Όπως θα δούμε πιο κάτω, ο άγιος αυτός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με τη γιορτή. Πάνω σ' αυτό, σημειώνει η "Βρετανική εγκυκλοπαίδεια": «Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου σαν γιορτή των ερωτευμένων, η εκλογή ερωμένων και η ανταλλαγή καρτών απ' τους ερωτευμένους, δεν έχει καμιά σχέση με τον Άγιο ή κάποιο γεγονός της ζωής του.»

ΟΙ ΧΩΡΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ!

Μετά από το κάλεσμα του συλλόγου Εμπόρων Σκάλας, πραγματοποιήθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία η καθαριότητα της παραλίας Μούντας - Ποταμάκια, από εθελοντές χωριανούς που συμμετείχαν αφιλοκερδώς με σκοπό να παρουσιάσει η περιοχή μας την καλύτερη δυνατή εικόνα για τους τουρίστες, χωρίς να αφήνουμε τίποτα στη τύχη και ιδικά τις παραλίες μας, που είναι ο σημαντικότερος πλούτος του νησιού μας.

ΤΡΑΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ