Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Τι είναι ο έρωτας;

Φαίνεται ότι όσα χρόνια και αν περάσουν το ερώτημα θα παραμένει αιώνιο. Ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ακόμα και βιολόγοι, χημικοί και φιλόσοφοι προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, ανά τους αιώνες να δώσουν έναν ακριβή ορισμό.
Τι είναι ο έρωτας τελικά; Μήπως η αδυναμία μας να προσδιορίσουμε την ορμή και την ένταση του συναισθήματος αυτού μας αποδεικνύει ότι ο έρωτας είναι κάτι πραγματικά ανώτερό μας;
Ο έρωτας είναι έκσταση και μαρτύριο, ελευθερία και σκλαβιά μαζί. Είναι ένα συναίσθημα που αν έλειπε οι ποιητές και στιχουργοί αυτού του κόσμου θα έμεναν προφανώς άνεργοι. Ο έρωτας κινεί τον κόσμο μας.

Τα συμπτώματα του έρωτα

Το ερώτημα απλό, αλλά πάντα ζητά απάντηση. Εκατομμύρια ερωτοχτυπημένες καρδιές ανά τον κόσμο αναρωτιούνται τι είναι αυτό που τους βρήκε.
Τα συμπτώματα του έρωτα είναι πάνω κάτω τα ίδια – μια αθεράπευτη μελαγχολία που διαδέχεται τη χαρά και τον ενθουσιασμό, η παράλογη πίστη ότι όλο το σύμπαν περικλείεται στο άτομο που μόλις γνωρίσαμε, η θεώρηση του κόσμου κάτω από ένα νέο πρίσμα και η βεβαιότητα ότι κανείς άλλος δεν έχει αγαπήσει αυτόν τον άνθρωπο όσο εμείς.

Ερωτας και επιστήμη

Η επιστήμη προσπάθησε να τιθασεύσει τον έρωτα. Να τον βάλει σε δοχείο και να τον σύρει στα εργαστήρια προς εξέταση. Ο έρωτας όμως είναι άπιαστος, σαν αφρός. Φλογερός, συντροφικός, κεραυνοβόλος, αμοιβαίος ή χωρίς ανταπόκριση, κατακτητικός, ανυπεράσπιστος, κάθε φορά μοναδικός.
Ο Φρόιντ υποστήριζε ότι ο έρωτας γεννιέται μέσα από την ανάγκη να ικανοποιήσουμε την ερωτική μας ανάγκη. Άλλοι μελετητές είπαν ότι ο έρωτας είναι κάτι που ξυπνά και γεννιέται γρήγορα. Κάποιοι άνθρωποι ερωτεύονται πριν ακόμα γνωρίσουν τον άλλο, ή ζουν έναν έρωτα που γεννιέται, ζει και αναπτύσσεται στο μυαλό τους, ακόμα και χωρίς ανταπόκριση. Ο έρωτας συνήθως χτυπά την πόρτα μας χωρίς να μας ζητήσει την άδεια. Και όχι, δεν έχει να κάνει μόνο με την ερωτική επιθυμία. Είναι κάτι πέρα και πάνω από αυτή.
Ο Έριχ Φρομ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα, καμία ενέργεια που να ξεκινά με τόσες ελπίδες και τόσες προσδοκίες και που αποτυγχάνει τόσο συχνά, όσο ο έρωτας.
Ο Πλάτων, πάλι, θεωρούσε ότι ο έρωτας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια θεία τρέλα, από μια ακατανίκητη επιθυμία να συμπορευθούμε με τους Θεούς, όντες σε παραλήρημα. Στο Συμπόσιο του Πλάτωνα, μια γυναίκα, η Διοτίμα εξηγεί ότι ο έρωτας εκφράζει την ανάγκη και την επιθυμία μας να κατακτήσουμε την αιωνιότητα.

Η χημεία του έρωτα!!!

Η έκφραση "τρελά ερωτευμένος" δεν βγήκε τυχαία. Ο έρωτας είναι σαν ένα ηφαίστειο. Καυτός, αχνιστός και έτοιμος να προκαλέσει εκρήξεις. Όταν δύο άνθρωποι είναι ερωτευμένοι, συμβαίνει μια πραγματική έκρηξη ουσιών παρόμοιων με την αδρεναλίνη, που κατακλύζουν το σώμα.

Όταν ερωτευόμαστε, διαφορετικές ορμόνες και νευροδιαβιβαστές ενεργοποιούνται από το κατώτερο τμήμα της παρεγκεφαλίδας προς τον πρόσθιο φλοιό του εγκεφάλου. Είναι σχεδόν σαν την αφύπνιση ενός για πολλά χρόνια σβηστού ηφαιστείου. Το αίσθημα της ευφορίας, η γλυκιά ζαλάδα και το σφίξιμο στο στομάχι, οι εξάψεις καθώς και οι ιδρωμένες παλάμες, είναι όλα συμπτώματα που μπορούν να αποδοθούν σε ένα νευροδιοαβιβαστή που λέγεται "ντοπαμίνη".

Η χημική ουσία νοραδρεναλίνη είναι υπεύθυνη για τις ταχυπαλμίες και την αναστάτωση που νιώθουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι. Σε συνδυασμό με τη "ντοπαμίνη", η απελευθέρωση των δύο αυτών νευροδιαβιβαστών μπορεί να σας κάνει να νιώθετε, υπερβολικά ενεργητικοί, να έχετε αϋπνίες, να μην έχετε όρεξη να φάτε, και να είστε πολύ συγκεντρωμένοι. Αυτές οι αντιδράσεις μπορούν τελικά να σας οδηγήσουν στο να επιδιώξετε μια βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη σχέση.

Κεραυνοβόλος έρωτας
Στέκεστε στο μπαρ, περιμένοντας να σας βάλει ο μπάρμαν ένα ποτό, όταν πέφτει το βλέμμα σας σ' αυτό το "σέξυ" πλάσμα που ακουμπάει νωχελικά στο τζούκ-μποξ. Μερικές ματιές μόνο, αρκούν για να πυροδοτήσουν ένα αίσθημα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ας ελπίσουμε ότι το άτομο που σας ενδιαφέρει, κοιτάζει εσάς και όχι αυτόν τον μυστήριο τύπο πίσω σας. Βέβαια υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να κοιτάτε στα μάτια κάποιον που νομίζει ότι αποτελεί "θείο δώρο" για όλους, ή κάποιου είδους "σεξοβόμβα". Μην πνιγείτε με το ποτό σας!
Το αίσθημα της έλξης συνήθως ενεργοποιείται από την οπτική επαφή, την όσφρηση, την ακοή ή το άγγιγμα. Γενικά οι άντρες παράγουν τις ουσίες ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη πολύ γρηγορότερα από ότι οι γυναίκες. Οι άντρες έχουν απλώς ισχυρότερη οπτική αντίληψη, όταν πρόκειται για ωραίες γυναίκες. Αυτό εξηγεί το λόγο για τον οποίο κάποιοι άντρες, (όχι όμως όλοι) μπορεί να κοιτάζουν άλλα μέρη του σώματος μιας γυναίκας πριν την κοιτάξουν στο πρόσωπο.

Εντυπωσίασε ο Μιχαήλ Ρωμανός σε διεθνή έκθεση στην Αμερική


Εντυπωσίασε η συμμετοχή του ταλαντούχου καλλιτέχνη Μιχαήλ Ρωμανού, στη μεγαλειώδη διεθνή έκθεση που λαμβάνει χώρα στην πόλη του Modesto, στην Καλιφόρνια της Αμερικής, στο Μουσείο McHenry, έως τις 6 Μαρτίου 2011.
 
Συγκεκριμένα, ο γνωστός και διακεκριμένος Κεφαλονίτης εικαστικός καλλιτέχνης, επιλέκτηκε από την οργανωτική επιτροπή της διεθνούς εκθέσεως που διοργανώνεται στην Αμερική, να συμμετάσχει στην έκθεση που επιμελείται το Μουσείο Τεχνών της πόλης του Modesto με αφορμή την ιστορική επέτειο των 100 χρόνων της "AIR MAIL" αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στο φιλότεχνο κοινό της Αμερικανικής πόλης καθώς και σε πλήθος ανθρώπων στο διαδίκτυο.
 
Στο καλλιτεχνικό πλαίσιο της εντυπωσιακής αυτής έκθεσης, συμμετέχουν εκατόν ογδόντα καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο με έργα τους εμπνευσμένα και  δημιουργημένα επάνω σε φακέλους αλληλογραφίας, με θέμα την Air Mail και θεωρείται πολύ σημαντική η συμμετοχή του Μιχαήλ Ρωμανού, ο οποίος είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που εκπροσωπεί τα Ελληνικά χρώματα, στην μεγαλειώδη αυτή έκθεση στην Αμερική.