Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Στο όνομα του περιβάλλοντος, τα μεγαλύτερα εγκλήματα

Οι συνέπειες για την Κεφαλονιά και τα άλλα νησιά από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 168040(ΦΕΚ 1528 Β΄/07-09-2010), η οποία αναφέρεται στον καθορισμό κριτηρίων με τα οποία διαβαθμίζεται η  αγροτική γη σε ποιότητες και την κατατάσσει σε κατηγορίες  παραγωγικότητας, φοβάμαι ότι ελάχιστα έχουν αξιολογηθεί στις πραγματικές τους διαστάσεις. 

Το ιστορικό της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 168040
Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ, εκκρεμούσε 12 ολόκληρα χρόνια ως επιταγή του Ν 2637/1998 !!!
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου, εν αγνοία όλων (;) δίχως διαβούλευση και στο σκοτάδι, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η ΚΥΑ 168040.
Φορείς, παρατάξεις, μέσα επικοινωνίας και Βουλευτές, πήραν χαμπάρι την ΚΥΑ αρκετά μετά τις εκλογές.
Οι ενστάσεις εστιάστηκαν κυρίως στο γεγονός του χαρακτηρισμού της γης σε απόσταση 300 μέτρων από τα όρια των περιοχών  Natura, ως γη υψηλής παραγωγικότητας.
Στη δημοσιότητα ήλθε από τη Λευκάδα, όταν στις 10 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγανησίου βγάζει ψήφισμα απόσυρσης της ΚΥΑ και ακολούθως το Νομαρχιακό Συμβούλιο του νησιού στις 13 Δεκεμβρίου. 
Την ίδια ημέρα γίνεται σχετική ανακοίνωση από τη Δημοτική Κίνηση 
«Όλοι για τη Λευκάδα» και στις 16 Δεκεμβρίου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Λευκάδας».
Οι Βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης (Αιτωλοακαρνανία) και Σπύρος Μαργέλης (Λευκάδα) στις 16 Δεκεμβρίου καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή και στις 27 Δεκεμβρίου βγάζει ανακοίνωση η περιφερειακή παράταξη ΑΝ.Α.Σ.Α. του Θ. Γαλιατσάτου. 
Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των Βουλευτών Κεφαλονιάς Σπύρου Μοσχόπουλου και Λευκάδας Σπύρου Μαργέλη στις 21 Ιανουαρίου με τις οποίες ανακοινώνεται «η κατάργηση της διάταξης για δόμηση στα 300 μέτρα από τις προστατευόμενες περιοχές» και επισημαίνεται (εσφαλμένα όπως αποδείχτηκε) ότι «κατά τα άλλα ισχύουν όπως παλαιότερα οι γενικές διατάξεις».
Στις 29 Ιανουαρίου το περιφερειακό συμβούλιο μειοψηφούσης της παράταξης Μπεριάτου ζητάει  την άμεση κατάργηση της ΚΥΑ.
Τέλος, την 1η Φεβρουαρίου 2011 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ 072528 με την οποία διαγράφεται η επίμαχη διάταξη για τα 300 μέτρα.