Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο

Τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο θέτει επί τάπητος, για μία ακόμη φορά, ο επικεφαλής του συνδυασμού “ΑΝΑΣΑ” Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος θεωρεί το θέμα αυτό μείζον για την περιοχή μας και για το λόγο αυτό ζητά από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Γεωργαλίδη να ενημερώσει τους κατοίκους των νησιών για το ζήτημα αυτό και προτείνει να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του νέου αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σε ό,τι αφορά το νησί μας, είναι γνωστό ότι η Ζάκυνθος έχει κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία είναι γνωστά από την αρχαιότητα, στην περιοχή του Κερίου, όπως επίσης και οι προσπάθειες για γεωτρήσεις, οι οποίες σταμάτησαν, για “άγνωστους λόγους”, ενώ πρόσφατα άρθρα κάνουν λόγο για μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του νησιού μας, το οποίο μπορεί να δώσει στην κατανάλωση πολλά εκατομμύρια βαρελιών του μαύρου χρυσού.
Φυσικά, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες εντάσσονται στα γενικότερα σχέδια ανάπτυξης της χώρας μας και εξαρτώνται από οικονομικά συμφέροντα, ενώ σχετίζονται άμεσα με την εξωτερική μας πολιτική, τόσο στα ανατολικά σύνορα, όσο και στα δυτικά, καθώς και η κατά τα άλλα φίλη και γείτονα Ιταλία, εγείρει ζήτημα των έξι μιλίων και για τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, όπως θέτει και η Τουρκία στο Αιγαίο.

Σαν σήμερα: 22 Δεκεμβρίου

1927: Απεργούν στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι, ζητώντας την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων (Δώρο Χριστουγέννων).
1978: Δια νόμου επιβάλλεται η χρήση μιας και μοναδικής ελληνικής σημαίας, αυτή της θάλασσας με τις 9 κυανές και λευκές ρίγες.
1989: Η ιστορική Πύλη του Βρανδεμβούργου ανοίγει ξανά, έπειτα από 30 χρόνια, τερματίζοντας τη διαίρεση Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου.

sansimera.gr