Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Οι Έλληνες ηθοποιοί παγώνουν στο αγιάζι (του έρωτα)

Μετά την επιτυχία των σίριαλ «Χίλιες και μία νύχτες» και «Kismet», ακόμη δύο νέες τουρκικές σειρές εισβάλλουν προσεχώς στο τηλεοπτικό μας τοπίο. Ο λόγος για τα «Ασημένια φεγγάρια», που κάνουν πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 στις 27 Δεκεμβρίου, στις 17.00, και θα προβάλλονται καθημερινά την ίδια ώρα, καθώς και για «Το αγιάζι του έρωτα», που ξεκινά στις 29 Δεκεμβρίου, στις 22.00, από τον Alpha. citypress.gr


Μην φανταστείτε βέβαια ότι πρόκειται για τίποτε χιλιοβραβευμένες σειρές που μας τις φέρνουν για να μας κάνουν μάθημα πολιτισμού. Μιλάμε για σειρές του κιλού, ποιοτικά χειρότερες από τις δικές μας που παίζονταν τα τελευταία χρόνια, όμως λύνουν τα χέρια στα βαρυφορτωμένα με έξοδα κανάλια.

Φωτοβολταϊκές άδειες έως 150 KW και στην Κεφαλονιά

Προτεραιότητα στους αγρότες και τους οικιακούς ή επιχειρηματικούς καταναλωτές που έχουν υποβάλει αίτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε χωράφια και κτίρια δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.


Παράλληλα, υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες η Τίνα Μπιρμπίλη ανάβει πράσινο φως και για τους κατοίκους-επιχειρηματίες 28 νησιών που είναι συνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης, να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος έως και 150 KW.


Ουσιαστικά με τη διπλή αυτή κίνηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί αφ' ενός να ικανοποιήσει τον αγροτικό κόσμο και τους συνεταιρισμούς και αφ' ετέρου να πριμοδοτήσει χρονικά τις μικρές και σχετικά εύκολα υλοποιήσιμες εγκαταστάσεις (έως 100 KW) για τις οποίες δεν απαιτούνται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και έκδοση περιβαλλοντικών αδειών, όπως απαιτείται για μεγαλύτερα έργα.

Φόβοι για αμόλυβδη στα 2 ευρώ το λίτρο

Την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων σπάνε αλλεπάλληλα τα υψηλά ρεκόρ διετίας, οι «αισιόδοξες» προβλέψεις των αναλυτών μιλούν για διατήρηση ή ελαφρά αύξηση των σημερινών τιμών. Ωστόσο, ήδη κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες αναλύσεις που βλέπουν για το 2011 τιμές πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα η διεθνής τιμή ήταν στα 89 δολάρια, ενώ αυτή την εβδομάδα στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων η τιμή βρίσκεται κοντά στα 92 δολάρια. 

Στην τελευταία ανάλυσή της η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας προέβη σε πρόβλεψη για μέση τιμή spot στα 86 δολάρια το βαρέλι το 2011 έναντι μέσης τιμής 79 δολαρίων το βαρέλι το 2010. Οι εκτιμήσεις της EIA που βασίζονται στα φετινά προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου, που συγκρίνονται με τις αντίστοιχες διακυμάνσεις των τιμών πέρυσι, είναι μάλλον συντηρητικές (αν και η ίδια η ΕΙΑ παραδέχεται ότι υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα της τάξης του 30% στην πρόβλεψή της) σε σύγκριση με τις προβλέψεις της Morgan Stanley. Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας τοποθετούν τη μέση τιμή του βαρελιού πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι το 2011.