Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Είκοσι χρόνια από τη δολοφονία του Τεμπονέρα

Ο Νίκος Τεμπονέρας (1953 - 1991) ήταν καθηγητής μαθηματικών σε Λύκειο της Πάτρας και στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ).
Το όνομά του έγινε γνωστό στο πανελλήνιο, όταν σκοτώθηκε από μέλη της ΟΝΝΕΔ, έπειτα από συμπλοκή σε λύκειο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων της περιόδου 1990 - 1991.
Στα τέλη του 1990 τη χώρα κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Υπουργό Παιδείας τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο. Ο χώρος της Παιδείας βρισκόταν σε αναβρασμό, εξαιτίας της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθούσε η κυβέρνηση. Με το πολυνομοσχέδιο που θα έφερνε στη Βουλή ρυθμίζονταν θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, επανακαθιέρωση προσευχής, έπαρσης της σημαίας και εκκλησιασμού) και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, περικοπές κοινωνικών παροχών σε φοιτητές κ.ά.). Το 70% των σχολείων βρισκόταν υπό κατάληψη, ενώ καθημερινό φαινόμενο ήταν οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Για ποιες συναλλαγές απαιτείται η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού


Σε σχέση με την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ), μετά την δημοσιοποίηση της εγκυκλίου 2279/22.12.2011 του ΥΠΕΚΑ «Διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ», η ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει τα μέλη της... και όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ ισχύει από 9-1-11 για όλες τις αγοραπωλησίες, και για τις νέες μισθώσεις ολόκληρων κτιρίων. Για τις μισθώσεις τμημάτων κτιρίων (δηλαδή μεμονωμένων ιδιοκτησιών διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων κλπ.) η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ αναβάλλεται για ένα εξάμηνο και θα ισχύσει από 9-7-11
Παραμένουν εκκρεμή και ζητούμε την άμεση ρύθμιση των εξής σημαντικών προβλημάτων:
1। Η γενική αναβολή της εφαρμογής του όλου μέτρου πέραν της 9-1-2011, αν κατά την ημέρα αυτή, όπως φαίνεται, δεν θα υπάρχει η διαδικαστική δυνατότητα έκδοσης ΠΕΑ σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος παρακώλυσης όλων των συναλλαγών (αγοραπωλησιών και μισθώσεων).
2। Η ρητή εξαίρεση όλων των μικρών ιδιοκτησιών (τμημάτων κτιρίων) εμβαδού έως και 50 τ.μ
3। Η κατάργηση του απαράδεκτου συστήματος κατωτάτων αμοιβών ενεργ. επιθεωρητών (άρθρ. 10 Π.Δ. 100/2010), στα πλαίσια της επικείμενης κατάργησης των κατωτάτων αμοιβών μηχανικών κλπ॥Αναλυτικά, το καθεστώς έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών (ΠΕΑ) διαμορφώνεται ως εξής:
Α। Μεταβιβάσεις ακινήτων.Στην παρ. 3 του άρθρου 14 του ΚΕΝΑΚ προβλέπεται ότι «Κάθε συμβολαιογράφος για την κατάρτιση πράξεως αγοραπωλησίας ακινήτου υποχρεούται να μνημονεύσει στο συμβόλαιο τον αριθμό πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και να επισυνάψει σε αυτό επίσημο αντίγραφο του ΠΕΑ.».Η υποχρέωση αυτή υφίσταται για όλες συμβολαιογραφικές μεταβιβάσεις κτιρίων συνολικού εμβαδού άνω των 50 τ.μ. οι οποίες καταρτίζονται από την 9η Ιανουαρίου 2011 και μετά, τόσο ολοκλήρων, όσο και μεμονωμένων ιδιοκτησιών, με εξαίρεση τις αποθήκες και τις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.