Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Μαζικοί θάνατοι πτηνών και ψαριών σε ολόκληρο τον κόσμο

Όλα άρχισαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν στο Aρκανσο των ΗΠΑ «έβρεξε» πουλιά. Έπειτα, περίπου 100.000 ψάρια ξεβράστηκαν στις όχθες ποταμού, σχεδόν 250 χιλιόμετρα μακριά. Χιλιάδες νεκρά πουλιά έπεσαν και σε περιοχές της Λουιζιάνα, του Κεντάκι, αλλά και... της Σουηδίας, ενώ δύο εκατομμύρια ψάρια ξεβράστηκαν στο Τσέζαπικ Μπέι του Μέριλαντ. Δεν τελειώνει εδώ... 40.000 καβούρια εντοπίστηκαν νεκρά στην Αγγλία και στη Βραζιλία 100 τόνοι ψαριών βρέθηκαν να επιπλέουν σε παραλία! Χθες, εκατοντάδες πουλιά έπεσαν στη Φαέντσα στη βόρεια Ιταλία, ενώ εντοπίστηκαν και πολλές νεκρές χελώνες...
Κι ενώ πολλοί διερωτώνται τι μπορεί να συμβαίνει, η απάντηση δεν είναι μία και σίγουρα δεν είναι απλή. Κάποιοι μιλούν για ασύνδετα μεταξύ τους, ατυχή περιστατικά που απλώς συνέπεσαν και άλλοι - στο αντίθετο άκρο- αποδίδουν τους μαζικούς θανάτους σε... σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης.
Πρώτα τα πουλιά...
Μόλις την περασμένη Κυριακή οι αρμόδιες αρχές στο ’ρκανσο συνέλεξαν από τους δρόμους 2.000 πουλιά και έστειλαν δείγματα για αναλύσεις. Τι προκάλεσε το θάνατό τους; Σύμφωνα με ορνιθολόγο της τοπικής Επιτροπής Κυνηγιού και Αλιείας, «το σμήνος ίσως χτυπήθηκε από κεραυνό ή χαλάζι». Η ίδια επιτροπή αναφέρει ως πιθανή αιτία και τα πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα που, όπως λένε, ενδέχεται να τρόμαξαν τα πουλιά... μέχρι θανάτου.
Το σκηνικό επαναλήφθηκε - αν και με πολύ λιγότερα πτηνά - σε Λουιζιάνα, Κεντάκι, Σουηδία και Νέα Ζηλανδία.