Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Βάλατε Βενζίνη;;;;

Απο αύριο Δευτέρα οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσης προχωρούν σε «παύση εργασίας».

Πενηντατρείς ημέρες μετά την έναρξη της πρώτης απεργίας που διήρκεσε οχτώ ημέρες (23 Ιουλίου – 1 Αυγούστου) και ενώ εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολιτική επιστράτευση, οι ιδιοκτήτες των φορτηγών αποφάσισαν, από τη Θεσσαλονίκη όπου και συνεδρίασαν, να προχωρήσουν από τη Δευτέρα όχι σε απεργία αλλά σε «παύση εργασιών».

Οι πρώτες μεγάλες ουρές δημιουργήθηκαν την Κυριακή στα περίπου 600 πρατήρια υγρών καυσίμων που ήταν ανοιχτά στην Αττική, με τους οδηγούς να χρειάζονται αρκετή ώρα μέχρι να γεμίσουν το ρεζερβουάρ τους ενόψει της εβδομάδας που ξεκινά αλλά και υπό το φόβο νέων αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων. Ήδη σε αρκετά πρατήρια της Αττικής η απλή αμόλυβδη βενζίνη έχει εξαντληθεί.

Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας βενζινοπωλών εκτιμούν, πάντως, ότι δεν θα δημιουργηθούν άμεσα προβλήματα αφού τη λύση θα δώσουν τα βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσης των εταιριών εμπορίας υγρών καυσίμων.

Αντίστοιχη αγωνία, με διαφορετικό, όμως, περιεχόμενο, ζει και ο εμπορικός κόσμος που εν μέσω κρίσης, όπως αυτή αποτυπώνεται στους αριθμούς, θα βρεθεί εκ νέου μπροστά σε φορτηγά με σηκωμένα χειρόφρενα.

Πρόθεση των φορτηγατζήδων είναι τη Δευτέρα να παραδώσουν τα οχήματά τους στις κατά τόπους νομαρχίες, οι οποίες έχουν την αρμοδιότητα της υλοποίησης της επίταξης, που ισχύει από τις 29 Ιουλίου. Ίσως οι ιδιοκτήτες φορτηγών να ποντάρουν στο γεγονός ότι βρισκόμαστε στις αρχές της προεκλογικής περιόδου για την εκλογή περιφερειαρχών – θεσμού που θα αντικαταστήσει τους νομάρχες – και επομένως οι υπηρεσίες να υπολειτουργούν. Άλλωστε και το καλοκαίρι η απεργία έληξε, επειδή το αποφάσισαν οι απεργοί και όχι γιατί λειτούργησε το μέτρο της επίταξης.

Πρώτη τους κίνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, Γιώργο Τζωρτζάτο, θα είναι να πραγματοποιήσουν πορεία στη Βουλή, για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Οι ιδιοκτήτες των φορτηγών παραμένουν αντίθετοι με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους και υποστηρίζουν ότι δεν τους ικανοποιεί ένα εφάπαξ ποσό αποζημίωσης για τις απώλειες που θα υποστούν στις επενδύσεις τους। Αντίθετα, ζητούν σταδιακά να αποφορολογηθούν, που σημαίνει να μειωθούν οι συντελεστές για να αποσβέσουν τις ζημιές τους.
απο: zougla

Απάντηση στην καταγγελία από το Ελληνικό Ίδρυμα Εθελοντισμού και Νεολαίας

Η καταγγελία που μας ήρθε σήμερα από αναγνώστη και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ώρες στα Σέστα: 


προωθήθηκε μέσω e-mail στο Ελληνικό Ίδρυμα Εθελοντισμού και Νεολαίας ο εκπρόσωπος του οποίου μας απάντησε άμεσα και δημοσιεύουμε το κείμενό του αυτούσιο:

Ανταποκρίνεται  απόλυτα στην πραγματικότητα ότι στα βραχυπρόθεσμα  μελλοντικά μας σχέδια είναι να κατασκευάσουμε ένα πολιτιστικό κέντρο στο συγκεκριμένο κτήριο.
Το κτίριο έχει νόμιμη άδεια για χρήση για πολιτιστικούς σκοπούς!
Τώρα το κείμενο του «καταγγέλλοντα» μιλάει για παρανομίες και κερδοσκοπίες χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα  τι το παράνομο βλέπει ή το κερδοσκοπικό στην δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου! (έστω και εν ακόμα είναι στο στάδιο των συζητήσεων) Εκτός αν θεωρεί ότι η όποια πολιτιστική κίνηση είναι  -εν τη γενέσει – παράνομη,  πράγμα  που δικαιολογεί και την κατάντια του πολιτισμού γενικότερα στην Ελλάδα!
Μυρίζομαι όμως ότι  πίσω από την υποτιθέμενη καταγγελία, υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες που μάλλον δεν μας αφορούν ως φορέα.
Hellenic Foundation for Youth & Volunteering

Καταγγελία: Το νέο Πολιτιστικό Κέντρο του Αργοστολίου...

Την παρακάτω καταγγελία λάβαμε μέσω e-mail από τον αναγνώστη μας demonas: 
Εδώ θα δείτε πως κερδοσκοπούν μερικοί συμπολίτες μας εις βάρος του πολιτισμού μας. Φτιάχνουν παράνομα μουσεία και ζητάνε και οικονομική ενίσχυση μέσω internet. Το κτίριο είναι στο γύρο της Λάσσης, στην παραλία φανάρι και απ' ότι βλέπετε από τη διεύθυνση που στέλνω είναι κάποιου κύριου Σκλαβουνάκη.

Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε από τη σελίδα fnec.gr:
Το νέο μας πολιτιστικό κέντρο κατασκευάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο, πολύ κοντά στην θάλασσα στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς. Το κτίριο βρίσκεται μόλις 10 λεπτά ποδορόδρομο από το κέντρο του Αργσοτολίου και πολύ κοντά στο κατάλυμα Vivian Villa. To κτίριο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής αποπεράτωσης και απομένουν μερικές πινελιές μόνο. Στην συνέχεια (Ιούνιος 2010) θα προχωρήσουμε στην δημιουργία του Μουσείου στο δεύτερο όροφο, και ενός χώρου πολιτιστικής ανάπαυσης, στον οποίο θα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, προβολές, εκθέσεις κλπ. Στον δεύτερο όροφο σχεδιάζουμε ένα πολυχώρο συναντήσεων κλπ δραστηριοτήτων. Οι α.α. εργασίες θα πάρουν κάποιο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν, εφόσον κάνουμε τα πάντα μόνοι μας και οι οικονομικοί μας πόροι είναι περιορισμένοι.

Στους κερδισμένους της χρονιάς η Κεφαλονιά

Στους «κερδισμένους» της φετινής χρονιάς ανήκουν η Ρόδος και η Κως από τα Δωδεκάνησα, η Κεφαλονιά από τα Ιόνια και η Σαντορίνη από τις Κυκλάδες. Στους «χαμένους» συμπεριλαμβάνονται το Ηράκλειο και τα Χανιά, η Ζάκυνθος, η Σάμος, η Πελοπόννησος και η Χαλκιδική, ενώ στην κατηγορία «ίσα βάρκα, ίσια νερά» είναι η Κέρκυρα, η Σκιάθος και η Δυτική Ελλάδα.

Η Κεφαλονιά τον Αύγουστο σημείωσε αύξηση κατά 11,90%, ανεβάζοντας τις αφίξεις του 8μήνου στο 4,99%. Η αγγλική αγορά ανταποκρίθηκε στις συγκρατημένες τιμές και τις προσφορές, ενώ σημαντική είναι και η προσέλκυση Ελλήνων τουριστών.

Οσο για τα τουριστικά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 11,9% στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς (375 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι), ενώ μόνο ο Ιούνιος κατέγραψε μείωση της τάξης του 15,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009. «Ως προς τις αφίξεις ερχόμαστε πάρα πολύ κοντά στα περσινά νούμερα, με μια ελαφριά πτώση», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Γιώργος Τελώνης. «Σε ό,τι αφορά όμως τα έσοδα, είναι λιγότερα κατά 7-9%, αφού οι διανυκτερεύσεις είναι λιγότερες ανά τουρίστα και προφανώς αντίστοιχες είναι και οι εκταμιεύσεις».
Οι μειωμένες τιμές πόρτας από τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, οι συνεχείς προσφορές από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, η μεγάλη έκταση που έχει πάρει το σύστημα διακοπών all inclusive αποτρέποντας τους τουρίστες από το να ξοδεύουν λεφτά εκτός ξενοδοχείου, αλλά και η οικονομική κατάσταση των χωρών προέλευσης των τουριστών συνεπάγονται τη μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών.

Η κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη έχει πτωτικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, εμφανίζοντας διαφοροποιήσεις όσον αφορά στο ύψος της αλλά και στο πού διατίθενται τα χρήματα αυτά, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης των τουριστών. Ετσι λοιπόν, οι πιο κιμπάρηδες τουρίστες φαίνεται να είναι οι Αυστραλοί, οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι, διαθέτοντας πάνω από 1.000 ευρώ το άτομο σε κάθε τους ταξίδι στη χώρας μας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο ethnos.gr