Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Καταγγελία: Το νέο Πολιτιστικό Κέντρο του Αργοστολίου...

Την παρακάτω καταγγελία λάβαμε μέσω e-mail από τον αναγνώστη μας demonas: 
Εδώ θα δείτε πως κερδοσκοπούν μερικοί συμπολίτες μας εις βάρος του πολιτισμού μας. Φτιάχνουν παράνομα μουσεία και ζητάνε και οικονομική ενίσχυση μέσω internet. Το κτίριο είναι στο γύρο της Λάσσης, στην παραλία φανάρι και απ' ότι βλέπετε από τη διεύθυνση που στέλνω είναι κάποιου κύριου Σκλαβουνάκη.

Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε από τη σελίδα fnec.gr:
Το νέο μας πολιτιστικό κέντρο κατασκευάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο, πολύ κοντά στην θάλασσα στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς. Το κτίριο βρίσκεται μόλις 10 λεπτά ποδορόδρομο από το κέντρο του Αργσοτολίου και πολύ κοντά στο κατάλυμα Vivian Villa. To κτίριο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής αποπεράτωσης και απομένουν μερικές πινελιές μόνο. Στην συνέχεια (Ιούνιος 2010) θα προχωρήσουμε στην δημιουργία του Μουσείου στο δεύτερο όροφο, και ενός χώρου πολιτιστικής ανάπαυσης, στον οποίο θα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, προβολές, εκθέσεις κλπ. Στον δεύτερο όροφο σχεδιάζουμε ένα πολυχώρο συναντήσεων κλπ δραστηριοτήτων. Οι α.α. εργασίες θα πάρουν κάποιο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν, εφόσον κάνουμε τα πάντα μόνοι μας και οι οικονομικοί μας πόροι είναι περιορισμένοι.
Πρώτη μας προτεραιότητα είναι το Μουσείο και στην συνέχεια ο κήπος και ο χώρος πολιτιστικής αναψυχής. Οι εθελοντές μας πρέπει να έχουν μερικές εμπειρίες σε χειρονακτική εργασία στον κήπο, σε μικροκατασκευές από ξύλο κλπ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δημιουργική απασχόλιση, αλλά δεν χρειαζόμαστε ειδικούς, απλά εθελοντές.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ 
Οι εθελοντές που θα πα΄ρουν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε οποιοδήποτε σημείο χρειάζεται η βοηθειά τους για την σωστή λειτουργία του Ιδρύματος ή βελτίωσης των όποιων εγκαταστάσεων. 
Δεν υπάρχουν έξοδα συμμετοχής για Έλληνες εθελοντές.

Θέλετε να προσφέρετε οικονομικά στο ίδρυμα? Ευχαριστούμε...

Ενημέρωση: Δείτε την απάντηση του Ιδρύματος εδώ: Απάντηση στην καταγγελία από το Ελληνικό Ίδρυμα Εθελοντισμού και Νεολαίας

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/9/10 22:00

    Ά ρε Ελλαδάρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To Vivian Villa απο όσο ξέρω είναι μια πανσιόν στο Αργοστόλι στην οδό Δελαδέτσιμα....αυτό τι σχέση έχει με το υποτιθέμενο πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται στο Φανάρι....;;;;
    και γιατι αυτό πρέπει να ενδιαφέρει κάποιον που θα θελήσει να συμμετέχει ως εθελοντής;;;
    μήπως αυτό το πολιτιστικό κέντρο είναι ιδιωτική προωτοβουλία και έχει γίνει κάποια παρεξήγηση;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα
    Ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα ότι στα βραχυπρόθεσμα μελλοντικά μας σχέδια ως ΜΚΟ είναι να κατασκευάσουμε ένα πολιτιστικό κέντρο στο συγκεκριμένο κτήριο.

    Το κτίριο έχει νόμιμη άδεια για χρήση για πολιτιστικούς σκοπούς!

    Τώρα το κείμενο του «καταγγέλλοντα» μιλάει για παρανομίες και κερδοσκοπίες χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα τι το παράνομο βλέπει ή το κερδοσκοπικό στην δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου! (έστω και εν ακόμα είναι στο στάδιο των συζητήσεων) Εκτός αν θεωρεί ότι η όποια πολιτιστική κίνηση είναι -εν τη γενέσει – παράνομη, πράγμα που δικαιολογεί και την κατάντια του πολιτισμού γενικότερα στην Ελλάδα!

    Μυρίζομαι όμως ότι πίσω από την υποτιθέμενη καταγγελία, υπάρχουν ή σκοπιμότητες που μάλλον δεν μας αφορούν ως φορέα ή πλήρης αγνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δαίμονας (o original)13/9/10 09:22

    Ξεκινάω καταρχήν λέγοντας ότι ο demonas που έστειλε την καταγγελία ουδεμία σχέση έχει μαζί μου. Φαίνεται ότι διάλλεξα ψευδώνυμο με πέραση.

    Από εκεί και πέρα κύριε Ανδρέα που εκπροσωπείτε το ίδρυμα στη ουσία έχετε έναν πολιτιστικό ίδρυμα που διοργανώνει κρουαζιέρες και καταδύσεις επί πληρωμή για να στηρίξει τα λειτουργικά έξοδά του.

    Και από την άλλη ζητάτε δωρεά σε χρήμα ή εθελοντική εργασία για να αποπερατώσετε το κτήριο του κ. Σκλαβουνάκη "έστω και εν ακόμα είναι στο στάδιο των συζητήσεων" η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου εκεί.

    Νομίζω ότι ο χρόνος θα δείξει το πόσο ειλικρινείς είναι οι προθέσεις σας. Αν κάποια στιγμή δούμε ένα πολιτιστικό κέντρο εκεί θα έχετε βουλώσει πολλά στόματα. Αν πάλι δούμε τίποτα ενοικιαζόμενα με θέα στη θάλασσα καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε θέμα...

    Αλήθεια, έχετε λάβει δωρεές για το συγκεκριμένο κτήριο? Έχετε προσφορά εθελοντικής εργασίας και αν ναι έχουν δουλέψει οι εθελοντές σε αυτό?

    Έτσι, για να ξέρουμε τι να περιμένουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δαίμονας (R)13/9/10 09:27

    A! Μην ξεχάσω όταν λέμε ότι το κτίριο βρίσκεται ... πολύ κοντά στο κατάλυμα Vivian Villa, το λέμε για να το βρει κάποιος ξένος? Όπως λέμε στου Μπακάκου δηλαδή? Εκεί προσφέρετε στέγη στους εθελοντές εργάτες, ή πρόκειται για άλλο ένα project οικονομικής ενίσχυσης του ιδρύματος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Δαίμονα!
    Δέχομαι ότι η ερωτήσεις σου είναι ειλικρινείς και καλοπροαίρετες και γι αυτό συνεχίζω και τον διάλογο, πιστεύοντας ότι ο ειλικρινής και ανοιχτός διάλογος δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
    Ας απαντήσω λοιπόν
    1- Εκπροσωπώ μια Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία η οποία έχει ένα πολύπλευρο στόχο και όχι μόνο τον πολιτισμό. Όπως όλες οι παρόμοιες εταιρείες στον κόσμο που δεν έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη» και δεν παίρνουν «ουρανοκατέβατα χρήματα από το πουθενά» , προσπαθούμε να βρούμε χρήματα για να πετύχουμε τους σκοπούς μας. Ειδικά στους καιρούς μας μέσα στην «απόλυτη» οικονομική ύφεση που δεν υπάρχει «σάλιο». Πραγματικά λοιπόν εμείς προσφέρουμε καταδύσεις και είναι αυτή την στιγμή και ο μοναδικός οικονομικός πόρος που έχουμε. Όσον αφορά τις κρουαζιέρες ήταν ένα ευγενές όνειρο, αλλά –και αυτό είναι μια πικραμένη ιστορία – όνειρο ήταν και πάει!
    2- Να διευκρινιστεί –γιατί πολλά αυτονόητα πράγματα παρεξηγούνται – ότι ΚΑΝΕΝΑΣ μας δεν πληρώνεται –ούτε έχει πληρωθεί ποτέ- για οποιαδήποτε δραστηριότητά μας.
    3- Η Vivian villa είναι χώρος ενοικιαζόμενων δωματίων που μας έχει κάνει μια πολύ ειδική και φιλική τιμή για την φιλοξενία των οποιονδήποτε εθελοντών μας που θα θέλουν να συμμετέχουν. Συνιστούμε λοιπόν το μέρος αυτό σαν κατάλυμα στους εθελοντές που θα ήθελαν να συμμετέχουν. Επιλέχθηκε όχι μόνο γιατί η τιμή που μας προσφέρθηκε είναι απίστευτα χαμηλή, όχι μόνο γιατί ο ιδιοκτήτης/ες μας έχει βοηθήσει επανειλημμένα αλλά κυρίως γιατί βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το προς ίδρυση πολιτιστικό κέντρο και οι εθελοντές θα μπορούν να πάνε με τα πόδια από το κατάλυμα στο χώρο εργασίας τους.
    4- Έχεις απόλυτο δίκιο όσον αφορά το θέμα του χρόνου που θα δείξει τις προθέσεις μας. Άλλωστε είναι και για μας το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Όμως η μέχρι τώρα πορεία μας έχει αποδείξει (πιστεύω) και τις προθέσεις μας και τους σκοπούς μας. Και επειδή πολλά δεν είναι γνωστά και πολλοί δεν γνωρίζουν ας μου επιτραπεί μια «ψιλο-διαφήμιση». 3 Βραβεύσεις από το κράτος για την Εθελοντική μας ομάδα πολιτικής προστασίας, πάνω από 200 διασώσεις ανθρώπων και σκαφών μέσα σε 10 χρόνια, Βράβευση το 2003 από την Ε.Ε σαν ένα από τα 3 καλύτερα προγράμματα στην Ευρώπη, διάσωση και αποκατάσταση σε οικογένειες πάνω από 50 πεταμένων στα σκουπίδια κουταβιών, αναφορά στην ομάδα μας σε όλα τα Ελληνικά και ξένα περιοδικά που ασχολούνται με τον τουρισμό κλπ (βλέπε lonely planet κ.α.). Τώρα το θέμα που αναφέρεσαι στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που μπορεί να φτιαχτούν, δεν γνωρίζω σε τι αναφέρεσαι ή τι τυχόν έχεις στο μυαλό σου, απλά μπορώ να σου δηλώσω ξεκάθαρα ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΣ να κάνουμε ενοικιαζόμενα δωμάτια πουθενά στην Κεφαλονιά.
    5- Από τις μέχρι τώρα αναλύσεις μας έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου στον συγκεκριμένο χώρο θα φτάσει, σε πρώτη φάση, σε ένα οικονομικό ύψος 40-50.000 ευρώ χωρίς να υπολογίσουμε το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο ευελπιστούμε να είναι εθελοντικό και δωρεάν. Μέχρι τώρα που γράφω από αυτό το απαιτούμενο ποσό έχουμε συγκεντρώσει 0 (μηδέν) ευρώ από οποιεσδήποτε συνδρομές ή συνεισφορές και έτσι όπως πάει η οικονομική κατάσταση δεν περιμένουμε να βελτιωθεί η οικονομική μας δυνατότητα στο άμεσο μέλλον γι αυτό και τα σχέδια κατασκευής πολιτιστικού κέντρου είναι προσωρινά παγωμένα.
    6- Ναι έχουμε αρκετές προσφορές εθελοντών, ειδικά ξένων, για να μας βοηθήσουν αλλά θα ήταν παράλογο να έχουμε αποδεχτεί προσφορά εθελοντικής εργασίας χωρίς χρήματα για να ξεκινήσουμε – έστω – το έργο. Ελπίζουμε πλέον από Ιανουάριο τα πράγματα να έχουν αλλάξει. Θα δείξει!
    7- Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι μιας και δεν είμαστε «κλειστός» χώρος σε κανέναν και εφ’ όσον βλέπω ότι υπάρχει τουλάχιστον ευαισθητοποίηση, τι καλύτερο από το να μας συνδράμετε όσοι θέλετε να φτιάξουμε τον χώρο παρέα! Έτσι θα ξέρετε από πρώτο χέρι τι σας περιμένει!
    Ελπίζω οι διευκρινήσεις να είναι κατανοητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δαίμονας (R)13/9/10 11:39

    Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Σαφώς οι ερωτήσεις μου δεν ενέχουν τίποτε περισσότερο από το ενδιαφέρον μου σχετικά με τον εθελοντισμό και τον πολιτισμό.

    Τα όσα γράφεις είναι κατανοητά και συγχαρητήρια για τις εθελοντικές πράξεις που αναφέρεις.

    Δεν αναφέρθηκα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που μπορεί να φτιαχτούν επειδή γνωρίζω κάτι, απλά επειδή αναφέρεις συγκεκριμένα ότι η χρήση ως πολιτιστικό κέντρο είναι ακόμη υπό συζήτηση. Και υποθετικά μιλώντας ρώτησα αν υπάρχει περίπτωση να έρθω και δουλέψω (μιας και με καλείς και ευχαριστώ για την πρόσκληση) στο κτήριο για να τελειώσει και στη συνέχεια δεν γίνει κανένα μουσείο και κανένα κέντρο σε αυτό. Θα έχω δουλέψει τζάμπα στο κτήριο του κ. Σκλαβουνάκη?

    Θέλω να πω ότι θα έπρεπε καταρχήν να έχετε μια συμφωνία περί παραχώρησης του κτηρίου για κάποια χρόνια και ύστερα να ψάξετε εθελοντές και χρήματα για την ολοκλήρωσή του.

    Σε γενικές γραμμές καλύφθηκα από την τοποθέτησή σας πάντως, μόνο το τελευταίο με μπερδεύει ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δαίμονα γειά σου ξανά.
    Ευτυχώς σήμερα δεν έχω κάτι να κάνω και η συζήτηση είναι καλοδεχούμενη!
    Διευκρίνηση 1- Μα ασφαλώς έχουμε συμβόλαιο ενοικίασης με τον ιδιοκτήτη! Ούτε εμείς είμαστε τόσο χαζοί!
    Διευκρίνηση 2- Όσοι εθελοντές δουλέψουν τελικά στον χώρο, δεν θα δουλέψουν στην κατασκευή του κτιρίου (άλλωστε δεν είναι και τόσο απαραίτητο), αλλά στην κατασκευή των εκθεμάτων και λοιπά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δαίμονας (R)13/9/10 12:28

    Ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινήσεις, νομίζω ότι καλύφθηκα. Εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος14/9/10 22:01

    κ.Ανδρέα καλησπέρα.
    Εχετε κάποιο λόγο που δεν αναφέρεται στις απαντήσεις σας προς τον "Δαίμονα" ότι η πανσιόν
    Vivian Villa είναι ιδιοκτησία του ιδίου κ.Σκλαβουνάκη που είναι και το μελοντικό πολιτιστικό κέντρο?Αφού έχεται συμβόλαιο ενοικίασης και παλαιότερη συνεργασια με την πανσιόν γνωρίζεται καλά ότι ο ιδιοκτήτης είναι το ίδιο πρόσωπο.Και άν θέλεται να προτείνεται καταλύματα στους εθελοντές πιστεύω ότι στο σύνδεσμο ενοικιαζομένων δωματίων θα σας πληροφορήσουν και για άλλα επίσεις οικονομικά και πλησιέστερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή