Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Οι γενιά των 30 στο ψηφοδέλτιο του Παρίση

Απ'ότι φαίνεται στις επόμενες μέρες θα έχουμε συνεχώς ανακοινώσεις ονομάτων αλλά και εκπλήξεις.... Ο Αλέξανδρος Παρίσης ξεκίνησε τις ανακοινώσεις υποψηφίων με πρόσωπα απο τη νεολαία, με τα οποία προφανώς ποντάρει να διεισδύσει στη νεολαία αλλά και να αποδείξει οτι έχει απήχηση και σε άλλους πολιτικούς χώρους.Συγκεκριμένα το δελτίο Τύπου του υποψηφίου δημάρχου Κεφαλονιάς Αλ.Παρίση έχει ως εξής:
Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνεται η συγκρότηση του ψηφοδελτίου του δημοτικού συνδυασμού “Ισχυρή Κεφαλονιά”.
Όροι για την συγκρότησή του και την ολοκλήρωσή του είναι η πολυσυλλεκτικότητα, η διαπαραταξιακή του διάσταση, ο υπερκομματισμός και τέλος η ανανέωση στον χώρο της αυτοδιοίκησης, με την συμμετοχή και την ανάδειξη της νέας γενιάς του νησιού μας, στην διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων.
Οι παραπάνω όροι έχουν τεθεί ευθύς εξ αρχής από τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Παρίση και αποτελούσαν προϋπόθεση, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, για τη συμμετοχή του στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στο πλαίσιο λοιπόν της πολυσυλλεκτικότητας, της διαπαραταξιακής έκφρασης και της υπερκομματικότητας του ψηφοδελτίου με υπερηφάνεια σήμερα ο συνδυασμός μας αναγγέλλει την ένταξη σε αυτόν, του επί 8ετίας πρώην δημάρχου Σάμης κ. Γερ. Αρτελάρη, ο οποίος θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον κ. Α. Παρίση στις προσεχείς εκλογές.
Ο κ. Γ. Αρτελάρης είναι ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού μας, αφού πέρα από την πετυχημένη 8ετία στο τιμόνι του Δήμου έχει χρηματίσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς, μέλος του Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νησιού, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας, Πρόεδρος του Συλλόγου των Σαμικών της διασποράς κ.ά.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της ανανέωσης της πολιτικής ζωής του τόπου μας και της ανάδειξης στο προσκήνιο της γενιάς των 30ρηδων, ο συνδυασμός μας ανακοινώνει την υποψηφιότητα τεσσάρων νέων ανθρώπων, καταξιωμένων επαγγελματιών και εκφραστών της νέας γενιάς του νησιού μας.
Πρόκειται για τον κ.Άγγελο Πανταζάτο (Τζέλο) τον κ. Άκη Κατσαμπίρη, τον κ.Άγγελο Κωνσταντάκη και το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παναγή Βανδώρο. Και οι τέσσερις ανήκουν στην γενιά των 30ρηδων, έχουν ενταχθεί στο κεντρικό ψηφοδέλτιο του συνδυασμού για το Αργοστόλι, ενώ τέτοιες υποψηφιότητες θα ακολουθήσουν και στα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα του νέου Δήμου μας, συγκροτώντας έτσι ένα ψηφοδέλτιο με τη συμμετοχή νέων στελεχών σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του συνόλου των υποψηφίων.
Ακλόνητη πεποίθηση του υποψηφίου δημάρχου κ. Α. Παρίση είναι ότι το δημοτικό ψηφοδέλτιο “Ισχυρή Κεφαλονιά” έχει ήδη αγκαλιαστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των Κεφαλλονιτών και σύντομα θα αναλάβει το τιμόνι του νησιού μας, πραγματοποιώντας τη μεγάλη αλλαγή πορείας στα δημοτικά μας πράγματα.
Από το Γραφείο Τύπου

8 Σεπτεμβρίου: Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

Σήμερα, ένας στους πέντε ενήλικες είναι ακόμη αναλφάβητοι και τα δύο τρίτα από αυτούς είναι γυναίκες, ενώ 67,4 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτός σχολείου.


Από την ίδρυσή της το 1946, η UNESCO έχει στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προσπαθειών παιδεία και είναι αφοσιωμένη στη διατήρηση υψηλής μόρφωσης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, με περίπου 796 εκατομμύρια ενήλικες να στερούνται των ελαχίστων ικανοτήτων γραφής και ανάγνωσης, η παιδεία για όλους παραμένει ένα απατηλό όνειρο.


Τα προγράμματα επιμόρφωσης της UNESCO έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα μορφωμένο κόσμο και να προωθήσουν τη γνώση για όλους.

unesco.org

Το Κεφαλονίτικο μέλι

Μερικές πληροφορίες για το Κεφαλονίτικο μέλι όπως τις βρήκαμε σε άρθρο του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης:


1. ΕΚΚΙΝΗΣΗ                         

 
«Η μελισσοκομία δεν είναι δουλειά!.. «Είναι μεράκι και αγάπη!»,  λέει και ξαναλέει ο Πρόεδρος των μελισσοκόμων της Κεφαλονιάς και  πιστοποιημένος παραγωγός βιολογικού μελιού κ. Θ. Αθανασάκης. Και σε μας τους άσχετους, τους αμύητους, ανοίγει ένα «παραθυράκι κατανόησης», καθώς, σχεδόν ευτυχισμένος, μας περιγράφει  -Πέμπτη βράδυ- πώς πέρασε όλη του τη μέρα στο μελίσσι του, για να καταλήξει (περιχαρής) ότι αμέσως μετά την συνάντησή μας και μέχρι τις πέντε  το πρωί θα ασχοληθεί με τις μετακινήσεις των κυψελών του! Προηγουμένως, ο  κ. Αθανασάκης, ικανοποιώντας το αίτημά μας, μας είπε δυο λόγια για το αγαπημένο του έντομο και τον «κύκλο του μελιού».

Οικοδομικές άδειες στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη τον 19ο αιώνα!

Τα τελευταία δείγματα της μακραίωνης σειράς κατοικιών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, που η αρχή της χάνεται στα χρόνια της Ενετοκρατίας —πολλά κτισμένα εκ βάθρων μετά τους σεισμούς του 1867— καταστράφηκαν σε μεγάλο ποσοστό κατά τους σεισμούς του 1953 και τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν, χωρίς ποτέ να μελετηθούν σε βάθος και έκταση.

Το μεγαλύτερο μέρος της ντόπιας αρχιτεκτονικής —τεκμήριο των πολιτιστικών καταβολών αυτών των νησιών που βρέθηκαν τετρακόσια χρόνια κάτω από την κυριαρχία των Βενετών και μισό και πλέον αιώνα υπό «αγγλική προστασία», γνωρίζοντας μια πρωτοφανή ακμή, προτού ενωθούν με την Ελλάδα— χάθηκε οριστικά. Κι ενώ ο χρόνος που πέρασε έχει αμβλύνει τη μνήμη και έχει περιορίσει τη δυνατότητα ανεύρεσης επιτόπιων στοιχείων, ένα πλήθος από πληροφορίες για κτίρια που καταστράφηκαν ή δεν αναγνωρίστηκαν, λανθάνει ακόμα σε διάφορα δημοσιεύματα και αρχεία.

Έρευνα αγοράς για τα σχολικά είδη

Με τις διαφορές που παρατηρούνται στις τιμές των σχολικών ειδών, οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν τις συμφερότερες επιλογές για τις αγορές τους, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

    Από την έρευνα σχετικά με τον πίνακα με τις μεταβολές τιμών 2009-2010 στα σχολικά είδη και από τι λίστα που αφορά τις κατώτατες τιμές απλών προϊόντων φαίνεται ότι ένα μολύβι που πέρυσι έκανε 0,20 φέτος τιμολογείται ακόμα και 0,09 ευρώ (-55%) τα στυλό πωλούνται στην ίδια κατώτατη τιμή δηλαδή από 0,10 ευρώ και είναι από τα ελάχιστα προϊόντα - μαζί με το διαβήτη και τα ντοσιέ (0,99 ευρώ) - που δεν εμφανίζει διαφορά. Το σετ διορθωτικών από 0,90 ευρώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος ξεκινάει από 0,99 ευρώ (10%), ενώ τα σετ γεωμετρικών οργάνων από 0,70 ευρώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος ανέβηκε στο 0,85 ευρώ (21%).

    Τα στελέχη του ΚΕΠΚΑ σημειώνουν ότι η τσάντα δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου από 3 ευρώ που ξεκινούσε πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν 4,99 ευρώ για τη χαμηλότερη τιμή (66%) και για το τετράδιο σπιράλ (5 θέματα) από 1,50 ευρώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος έγινε 2 ευρώ (33%). Τα φύλλα έκθεσης (80) από 0,40 ευρώ κοστίζουν φέτος στη χαμηλότερη τιμή τους 0,50 ευρώ (25%) και οι μαρκαδόροι (12 τεμ.) από 0,49 ευρώ πωλούνται φέτος στη χαμηλότερη επιλογή που εντόπισε το ΚΕΠΚΑ προς 0,55 ευρώ (12%) ενώ το παγουρίνο από 1,50 ευρώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος διαμορφώνεται στο 1,79 ευρώ (19%).

Η ομηρική Ιθάκη δεν συγκινεί το Υπουργείο Πολιτισμού!

Μία εβδομάδα μετά την επίσημη ανακοίνωση των αρχαιολόγων της ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ότι ανακάλυψαν το ανάκτορο του Οδυσσέα στην Ιθάκη και αφού ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής Θ. Παπαδόπουλος έχει εκπέμψει, το κίνδυνο, με δημόσιες παρεμβάσεις του, ότι ο χώρος πρέπει να περιφρουρηθεί για να μη κλαπούν αρχαιολογικά ευρήματα το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να εκδώσει καθυστερημένα μια ανακοίνωση για να διευκρινίσει την διαδικασία που ακολουθείται για την έγκριση αρχαιολογικών ερευνητικών προγραμμάτων και συστηματικών ανασκαφών, όπου σημειώνεται ότι οι αρχαιολόγοι υποβάλλουν τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής τους έρευνας στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ, η οποία στη συνέχεια γνωμοδοτεί στον Υπουργό για τη συνέχιση ή μη των ερευνών, με βάση τα αποτελέσματα κάθε αρχαιολογικής έρευνας. Με άλλα λόγια το υπουργείο δεν προτίθεται να πράξει τίποτα άμεσα για να περιφρουρήσει το χώρο των Ανασκαφών.

Ανακοίνωση του φορέα του Αίνου

Με αφορμή τα δραματικά γεγονότα της πυρκαγιάς που απείλησε με καταστροφή τον Εθνικό Δρυμό Αίνου στις 17 και 18 Αυγούστου, των "αναζωπυρώσεων" που σε σχεδόν καθημερινή βάση καταγράφονταν στην περιοχή για αρκετές ημέρες και μετά τη συζήτηση που έλαβε χώρα στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 06.09.2010 με κύριο θέμα "Εθνικός Δρυμός Αίνου: Ασφάλεια και Προστασία του, ο Φορέας καταθέτει τα εξής:

Το προσωπικό του Φορέα βρέθηκε από την πρώτη σχεδόν στιγμή της μεγάλης φωτιάς της 17ης Αυγούστου στην περιοχή όπου αυτή εκδηλώθηκε. Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής/Συντονιστής του Φορέα κ. Γ. Μήτσαινας, επικοινώνησε άμεσα με την Πυροσβεστική, την Πρόεδρο του Φορέα και τις αρχές, ενώ τα μέλη του Φορέα κ. Β. Καραγιάννη και Δ. Σπανού με το υπηρεσιακό όχημα του Φορέα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή σχεδόν ταυτόχρονα με το πρώτο (και μοναδικό εκείνη τη στιγμή) πυροσβεστικό όχημα. Η φωτιά, μετά από αρχικό διάστημα κατά το οποίο προέλαυνε με μικρό ρυθμό, έφθασε σε χωματόδρομο πάνω από τα Σιμωτάτα και ανέβηκε με ταχύτητα προς τον Αίνο, βοηθούμενη και από τους εντεινόμενους ανέμους. Την ημέρα εκείνη τα δύο μέλη του προσωπικού του Φορέα παρέμειναν στη φωτιά μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες, βοηθώντας της ομάδες πυρόσβεσης και καθοδηγώντας τες, όποτε απαιτήθηκε, αξιοποιώντας την άριστη γνώση που διαθέτουν για το οδικό δίκτυο και τη γεωμορφολογία του Εθνικού Δρυμού, χάρη στην συνεχή παρουσία και εργασία τους στην περιοχή, κατά τα τελευταία χρόνια. Επίσης, από το ξημέρωμα της επομένης ημέρας, τα δύο μέλη του Φορέα κινήθηκαν τόσο στην περιοχή της πυρκαγιάς, όσο και σε περιπολίες εντός του Δρυμού. Ο Διευθυντής/Συντονιστής του Φορέα, παρέμεινε στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και συνέδραμε στον συντονισμό της προσπάθειας κατάσβεσης, όντας σε συνεχή επικοινωνία με το υπόλοιπο προσωπικό και την Πρόεδρο του Φορέα, τον Νομάρχη, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τη Διευθύντρια της Δασικής Υπηρεσίας, τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου και τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Κεφαλονιά: 4,99% αύξηση στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο 8μηνο

ME πτώση 1,02% έκλεισε το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών. Παρά τις προσφορές και τις εκπτώσεις η άνοδος των αφίξεων ήταν οριακή τον Ιούλιο (1,91%) και τον Αύγουστο (+ 0,67%). Από την αρχή του χρόνου οι αφίξεις έχουν αρνητικό πρόσημο, καθώς τη χώρα επισκέφθηκαν (αεροπορικώς) 7,88 εκατ. τουρίστες έναντι 7,97 εκατ. άτομα πέρυσι. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΤΕ και προέρχονται από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας. Διαφορετική εικόνα εμφανίζουν οι προορισμοί της χώρας, με την Κω να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο (10,37% στο οκτάμηνο), ενώ ακολουθούν η Σαντορίνη (9,03%), η Ρόδος (8,08%) και η Κεφαλονιά (4,99%).


Ο Θεόδωρος Γουλής στο φεστιβάλ της ΚΝΕ

Το Σαββατοκύριακο 11 - 12 Σεπτέμβρη στα πλαίσια του φεστιβάλ της ΚΝΕ Θα μιλήσει ο Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην πολιτική για την Παιδεία

Η ΓΣ των Πρόεδρων των ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε στις 7/5/2010, με συντριπτική πλειοψηφία (65 ΥΠΕΡ, 2 ΚΑΤΑ  ΚΑΙ 3 ΛΕΥΚΑ) και με τη συμβολή και της ΕΛΜΕ-ΚΙ, αποφάσισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα πάρει όλα τα μέτρα για να ακυρώσει στην πράξη το «πολυνομοσχέδιο» για την παιδεία.


Οι αποφάσεις:

  • Δημιουργία τμημάτων με ανώτερο αριθμό τους 20 μαθητές, τους 15 στις κατευθύνσεις και στην Τεχνική Εκπαίδευση και τους 7 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
  • Άρνηση στην υλοποίηση υποχρεωτικών υπερωριών.
  • Άρνηση σε κάθε μέτρο αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης που θα επιχειρηθεί.
  • Άρνηση στην υλοποίηση κυλιόμενων ωραρίων μεταξύ περισσότερων από δύο σχολείων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ-ΚΙ στο alfavita.gr

Πυρετός διαβουλεύσεων για το ψηφοδέλτιο του Κοτσιλίνη

Απ' τη στιγμή που ανακοινώθηκε επίσημα το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ στο Μάρκο Κοτσιλίνη, έχει πάρει φωτιά το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ορισμένα ονόματα του ψηφοδελτίου, όπως ο Διονύσης Αραβαντινός και η Μαρία Ντε Ροζάριο... Φαίνεται ότι ακόμα και στελέχη που στήριζαν τον Τσιλιμιδό μπαίνουν στο ψηφοδέλτιο του εσωκομματικού αντιπάλου του προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση στο νέο Δήμο.

Γίνεται άλλωστε από πλευράς των στελεχών μια προσπάθεια να περάσει στο κόσμο μια εικόνα ενότητας με ομαδικές εμφανίσεις των στελεχών. Χθες Κοτσιλίνης και Τσιλιμιδός με άλλα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ έκαναν την εμφάνισή τους στο Πανηγύρι της Παναγίας της Λάμιας, χαιρέτησαν το κόσμο, κάθησαν στο ίδιο τραπέζι, όμως δεν αντάλλαξαν λέξη.....