Μία μεγάλη έρευνα για την ύπαρξη πετρελαίου στο Αιγαίο και το Ιόνιο παρουσίασαν ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ. Οι κορυφαίοι ειδικοί επιστήμονες στο χώρο των πετρελαίων σημείωσαν ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες περιοχές στην Ελλάδα, αλλά η έρευνα κατέληξε ότι ακόμη και στις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις οι έρευνες σταμάτησαν στην Ελλάδα το 1986 στο πρώτο επίπεδο.
Ανεπιφύλακτα βέβαιος δήλωσε στους Νέους Φακέλους ο αρμόδιος Υφυπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες πετρελαϊκές δομές στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Από την πλευρά του ο πρώην Γενικός Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων και Έρευνας Υδρογονανθράκων των ΕΛ.ΠΕ ΑΕ Δρ. Μιχάλης Μυριάνθης δήλωσε στους Νέους Φακέλους ότι «θα μπορούσε το Αιγαίο με μια πάρα πολύ συντηρητική προσέγγιση να δώσει πετρέλαιο που θα κάλυπτε τις ανάγκες της χώρας» .
Όσον αφορά το Ιόνιο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην Σοφία Παπαϊωάννου, αποκάλυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον ξένων εταιριών για έρευνες που σχετίζονται με το πετρέλαιο στο Ιόνιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτημα της Σοφίας Παπαϊωάννου για ενδεχόμενη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Αιγαίο, διέψευσε ότι τίθεται τέτοιο τέτοιο θέμα, καθώς όπως σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον δεδομένου ότι υφίστανται «προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, την στιγμή που δεν έχουμε προβεί στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δεν έχουμε καταλήξει στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας» .
Ο Ρήγας Μαθιός Πρόεδρος, Δ/νων Σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου, της εταιρίας που εκμεταλλεύεται τα μοναδικά κοιτάσματα, απ’ όπου αντλείται πετρέλαιο σήμερα στη χώρα μας Ελληνικά σημείωσε ότι ο περιορισμός ερευνών μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια που υφίσταται από το 1988 «δεν μας επιτρέπει, ακόμα και στις περιοχές μέσα στον κόλπο της Καβάλας να πάμε και να προχωρήσουμε σε περαιτέρω έρευνες για να βρούμε πιθανώς νέα κοιτάσματα».
Για το Καστελόριζο
«Είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά θέτει μονομερώς διάφορα θέματα» απάντησε ο ΥΠΕΞ κ. Δημήτρης Δρούτσας σε ερώτηση της Σοφίας Παπαϊωάννου για το αν οι Τούρκοι θέτουν θέμα εξαίρεσης του Καστελόριζου από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας.
Η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Χαριτίνη Δίπλα σημείωσε ότι σε περίπτωση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το αποτέλεσμα δεν θα είναι απαραίτητα ευνοϊκό για την Ελλάδα. «Ποτέ το δικαστήριο αυτό δεν έχει δικαιώσει 100% τον ένα εκ των δύο διαδίκων» σημείωσε η κ. Δίπλα, ενώ τόνισε ότι ένας δικαστής «ενδεχομένως θα απέδιδε μειωμένη επήρεια στην μέση γραμμή στο Καστελόριζο».
Απαντώντας στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Δρούτσας αντέτεινε ότι «οι θέσεις της Ελλάδας είναι ισχυρές βασίζονται στο διεθνές δίκαιο», ενώ συνέχισε λέγοντας «η Ελλάδα διεκδικεί και θα πάρει ότι δικαιούται» .
Όσον αφορά την ύπαρξη πετρελαϊκών κοιτασμάτων γύρω από το Καστελόριζο, ο πρώην Γενικός Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων και Έρευνας Υδρογονανθράκων των ΕΛ.ΠΕ ΑΕ Δρ. Μιχάλης Μυριάνθης δήλωσε στους Νέους Φακέλους ότι οι έρευνες δεν έχουν φτάσει ποτέ πέρα από την Ρόδο και την Κάρπαθο, χαρακτήρισε την περιοχή «terra incognita», ενώ σημείωσε ότι υπάροχυν κάποιες εκτιμήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας εκτιμήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας που μιλάνε για ενδεχόμενη ύπαρξη υδριτών μεθανίου. .
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου