Την ενίσχυση των πολυνησιωτικών ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) με κοινοτικά κονδύλια και με σκοπό την αναδιαμόρφωση του προφίλ τους, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά και να συμβάλουν, παράλληλα, στις τοπικές οικονομίες, προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
Οπως έγινε γνωστό, η στήριξη και η ανάδειξη των πολυνησιωτικών ΑΕΙ θα πραγματοποιηθεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», κονδύλια του οποίου θα διατεθούν για «πρότυπες δράσεις και υποδομές στήριξης καινοτόμων πρακτικών». Ητοι, νέα αναμορφωμένα προγράμματα σπουδών και πολιτικές που θα προσελκύσουν ξένους φοιτητές, αλλά και καθηγητές, διεπιστημονικά και διατμηματικά προγράμματα, θερινές σπουδές, ερευνητικές πρωτοβουλίες με ταυτόχρονη πρόσκληση ειδικών κ.ά.
Το πρόγραμμα, ουσιαστικά, αφορά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που έχει 16 τμήματα διάσπαρτα στα νησιά κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου (εκτός της Σύρου λειτουργούν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο) και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που διαθέτει οχτώ τμήματα μοιρασμένα σε Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθο.
Βέβαια, η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών αναπόφευκτα θα περάσει από τον «Καλλικράτη» και θα γίνει στη βάση των συγχωνεύσεων και της συρρίκνωσης που επιβάλλει ο νέος πανεπιστημιακός χάρτης. Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, τα ευρωπαϊκά κονδύλια αφορούν «την ενίσχυση εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας των πολυνησιωτικών ΑΕΙ προκειμένου να αποτελέσουν ουσιαστικό μοχλό ανάδειξης των νησιών, παράλληλα με την κυρίαρχη δραστηριότητα του τουρισμού».
Α.ΑΝΔΡ.
Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου