Το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης, αμέσως μετά την εκλογή του και τις σύντομες φιλοφρονήσεις, ο κ. Μιχ. Καρχιμάκης άφησε τον κ. Γ. Παπανδρέου να συσκέπτεται με τον κ. Θ. Πάγκαλο και συνεργάτες του στο Κάραβελ και έφυγε για την οδό Ιπποκράτους. Το ίδιο βράδυ, σχεδόν αμέσως μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, ο κ. Καρχιμάκης ξεκίνησε την πρώτη δουλειά που του ανέθεσε ο κ. Παπανδρέου: τη διοργάνωση των περιφερειακών εκλογών. Η πολύμηνη καθυστέρηση ανακοίνωσης των ονομάτων, αλλά και οι τριβές σε τοπικό επίπεδο έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα, τα οποία ο κ. Καρχιμάκης θα πρέπει να επιλύσει. Ηδη το βράδυ της Τρίτης συναντήθηκε με υποψήφιους περιφερειάρχες, οι οποίοι του ανέφεραν τα πρώτα προβλήματά τους: οικονομικά και οργανωτικά.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ζήτημα είναι εκείνο των βουλευτών, που δεν «καλοβλέπουν» το ενδεχόμενο ενός περιφερειάρχη με ευρεία λαϊκή εντολή, που θα μπορούσε σύντομα να τους ξεπεράσει σε δημοφιλία. Στην περιφέρεια Αττικής, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον κ. Ιω. Σγουρό.
Η κάθοδος του κ. Ιω. Δημαρά στην περιφέρειά του έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία, καθώς θεωρεί ότι πολλοί, έστω και σιωπηρά, θα προτιμούσαν την ενίσχυση ενός ψηφοδελτίου, ουσιαστικά αντάρτικου προς το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο τίποτε τέτοιο δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί. Στην Κεντρική Μακεδονία οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Χ. Καστανίδης διεμήνυσαν προσωπικώς στον κ. Μ. Μπόλαρη ότι μπορεί να υπολογίζει ανά πάσα στιγμή στη στήριξή τους.
Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, οι αρχικές γκρίνιες για τον νομάρχη Ροδόπης, κ. Α. Γιαννακίδη, εκλεκτό του κ. Γ. Πεταλωτή, κάμφθηκαν διά του ανασχηματισμού. Πλέον κάθε νομός της περιοχής έχει και από ένα κυβερνητικό στέλεχος. Η ίδια μέθοδος κατευνασμού των τοπικών «παθών» χρησιμοποιήθηκε και σε περιφέρειες όπως η Κρήτη, όπου η υποψηφιότητα του κ. Στ. Αρναουτάκη είχε αρχικώς τύχει μιας «διακριτικής» αμφισβήτησης από συναδέλφους του βουλευτές. Ετσι στο νέο σχήμα βρήκαν θέση τόσο ο κ. Β. Κεγκέρογλου (Ηράκλειο) όσο και ο κ. Μ. Οθωνας (Ρέθυμνο), ενώ από την Κρήτη προέρχεται και ο νέος γραμματέας του κόμματος (Λασίθι). Ως αντιστάθμισμα για την υποψηφιότητα του κ. Ν. Γιακαλή στο Βόρειο Αιγαίο θεωρείται και η υφυπουργοποίηση της κ. Ελπίδας Τσουρή. Αντιθέτως, δύσκολα θα τύχει της στήριξης που επιθυμεί από το τοπικό ΠΑΣΟΚ ο κ. Π. Τατούλης. Από τους σφοδρότερους πολέμιους της υποψηφιότητάς του ήταν ο κ. Π. Μπεγλίτης, ο οποίος αν και δεν εκφράζεται ανοιχτά, είναι βέβαιο ότι θα τηρήσει σαφή απόσταση απ’ οποιαδήποτε κίνηση στήριξης.
Για τοπικιστικούς λόγους προβλήματα υπάρχουν στα Ιόνια Νησιά. Η υποψηφιότητα του καταγόμενου από την Κεφαλονιά κ. Η. Μπεριάτου, προκάλεσε την αντίδραση του «κερκυραϊκού» ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξ όσων φαίνεται στηρίζει τον «αντάρτη» κ. Γ. Καλούδη, ο οποίος αν και επικαλέστηκε πολιτικούς λόγους για την επιλογή του, είναι γνωστό από τις 5 Σεπτεμβρίου ότι πολλοί στην Κέρκυρα αναζητούσαν υποψήφιο προκειμένου να απαντήσουν στην επιλογή του κ. Μπεριάτου.
Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου επελέγη ο νυν νομάρχης Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλιας, δεν υπάρχουν ανοιχτά αντιδράσεις από το τοπικό ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα. Στοίχημα επίσης για τον κ. Απ. Κατσιφάρα είναι να έρθει σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς στη διελκυστίνδα μεταξύ των δύο μεγάλων νομών για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Αχαΐα βγήκε «κερδισμένη».
Του Βασιλη Νεδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου