Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Λέτε να πάει φυλακή ο συμπατριώτης μας "κύριος" Μαντέλης;


Η προσωρινή κράτηση εξακολουθεί να είναι πιθανό ενδεχόμενο για τον κ. Αναστάσιο Μαντέλη, ο οποίος πάντως αποχώρησε ελεύθερος χθες μετά το τέλος της πολύωρης απολογίας του για την εμπλοκή του στην ελληνική πτυχή του σκανδάλου με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Και αυτό διότι ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός Μεταφορών θα πρέπει να αναμένει την κρίση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο θα συνεδριάσει τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να άρει τη διαφωνία που ανέκυψε μεταξύ της ειδικής εφέτου ανακρίτριας κυρίας Μαρίας Νικολακέα και του εισαγγελέα Εφετών κ. Κ. Χατζίκου. Κατά το διάστημα της αναμονής ως τη δημοσίευση του κρίσιμου για την «τύχη» του βουλεύματος ο κ. Μαντέλης είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται εντός των ελληνικών συνόρων, καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου που του είχε επιβληθεί και με την έγκριση του δικαστικού συμβουλίου από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Η κυρία Νικολακέα έκρινε ότι αρκούν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγύησης 200.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για να διασφαλιστεί η παρουσία του κ. Μαντέλη ενώπιον των δικαστικών Αρχών. Αντίθετα, ο κ. Χατζίκος είχε την άποψη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να προφυλακιστεί. Ετσι, το αν θα κρατηθεί προσωρινά ή όχι ο κ. Μαντέλης θα κριθεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο το προσεχές διάστημα θα αποφανθεί σχετικά.

 Με το πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημά του (περίπου 57 σελίδες), το οποίο συντάχθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισής του κ. Ι. Ηρειώτη, ο κατηγορούμενος για το κακούργημα της κατ΄ επάγγελμα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα πρώην υπουργός υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Ουδέποτε απαίτησα δώρο από τη Siemensγια να εγκρίνω την ανωτέρω προγραμματική συμφωνία ή για να εκτελέσω τα υπουργικά μου καθήκοντα, είτε σχετίζονταν είτε όχι με την ανωτέρω συμφωνία. Δεν υπάρχει έστω ένα έγγραφο, δεν υπάρχει έστω ένα πρόσωπο, δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να μπορεί να στηρίξει τη θέση του κατηγορητηρίου περί απαίτησης δώρου εκ μέρους μου».

Επίσης, στο ίδιο υπόμνημα ο κ. Μαντέλης επικαλείται τη μαρτυρία του συγκατηγορουμένου του στην υπόθεση της Siemens και πρώην μεγαλοστελέχους της ελληνικής θυγατρικής του γερμανικού κολοσσού κ. Ηλ. Γεωργίο υ για τον οποίο ισχυρίζεται: «Αρνήθηκε επανειλημμένως ότι είχε φιλική ή ιδιαίτερη σχέση με εμένα ή ότι απαίτησα εγώ από εκείνον να μεσολαβήσειγια να λάβω δώρο από τη Siemens ή ότι απαιτήθηκε από οποιονδήποτε να δοθεί δώρο προκειμένου να εγκριθεί η προγραμματική συμφωνία για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ».

Σημειώνεται ότι η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα αφορά το προερχόμενο από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ποσό των 450.000 γερμανικών μάρκων που κατατέθηκαν το 1998 και το 2000 σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας που είχε ανοίξει ο κουμπάρος του κ. Μαντέλη κ. Γ. Τσουγκράνη ς.

Ο κ. Μαντέλης καταθέτοντας στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής είχε υποστηρίξει ότι τα χρήματα αυτά αποτελούσαν προεκλογική χορηγία. Το ίδιο ισχυρίστηκε και κατά τη χθεσινή του απολογία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είναι μη νόμιμος ο χαρακτηρισμός του ως δράστη «παθητικής δωροδοκίας» (σ.σ.: το αδίκημα αυτό θεωρείται ότι έχει υποπέσει σε παραγραφή διότι τελέστηκε στο πλαίσιο των υπουργικών του καθηκόντων) που του αποδίδεται παρεμπιπτόντως κατά τη διερεύνηση του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Και αυτό διότι, όπως ισχυρίζεται, υπήρξε υπουργός και συνεπώς «οι δικαστικές Αρχές, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, δεν έχουν νόμιμη εξουσία να μου αποδώσουν αυτόν τον χαρακτηρισμό».

Επιμένει στην «προεκλογική χορηγία»
Ο κ. Αναστάσιος Μαντέλης (δίπλα) αμέσως μετά το τέλος της χθεσινής απολογίας του και φανερά επηρεασμένος από την εξέλιξη δήλωσε: «Εθεσα με λεπτομέρειες όλους τους λόγους από τους οποίους προκύπτει ότι δεν έχω τελέσει κανένα αδίκημα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στη δικογραφία ότι τέλεσα αξιόποινη πράξη. Εχω εμπιστοσύνη στους δικαστές που θα επιλύσουν τη διαφορά που ανέκυψε μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα. Ασφαλώς και επρόκειτο για προεκλογική χορηγία. Ανέλαβα το πολιτικό κόστος και δεν μετανιώνω που είπα την αλήθεια».



απο: το βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου