Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

Απάντηση Μιχαλάτου στον Φραντζή

Στα μέσα του προηγούμενου μήνα, με αφορμή διάφορες αναφορές σχετικά με τα υπέρογκα χρέη του Δήμου Λειβαθούς και βασιζόμενοι σε αδιαμφισβήτητα στοιχεία, αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Μέλημα μας η απλή και μόνο παράθεση των στοιχείων.
Ένα χθεσινό δημοσίευμα όμως του κ. Φραντζή, μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η προηγούμενη αναφορά μας ήταν γενική και άφησε κενά στους συμπολίτες μας. Για το λόγο αυτό θα επανέλθουμε στο θέμα αναφέροντας τα ακόλουθα:
Κάθε δημοτική αρχή κρίνεται δύο φορές, μια φορά στη διάρκεια των εκλογών και άλλη μια κατά τη διάρκεια της θητείας της. Οι πράξεις και οι επιλογές της κρίνονται ως προς την αποτελεσματικότητα τους, κατά κύριο λόγο από τους πολίτες στους οποίους απευθύνθηκε.
Έτσι ο κ. Φραντζής , έχοντας ήδη μια εκλογική ήττα στο ιστορικό του, αποφάσισε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές να μείνει εκτός ψηφοδελτίου και να παρέχει τις υπηρεσίες του στον υποψήφιο Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Κοτσιλίνη από τη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του. Όλοι θυμόμαστε εξάλλου ότι στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υποψήφιος Δήμαρχος λίγες μέρες πριν τη 2η Κυριακή των εκλογών στα τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Φραντζής ως στενός συνεργάτης του, καθόταν δίπλα του. Η αποχή δηλαδή από το πολιτικό τοπίο, ήταν απλά σε επίπεδο υποψηφιότητας.
Όσο αφορά την οικονομική κατάσταση του Δήμου Λειβαθούς, σε αυτά που έχουμε ήδη αναφέρει θα θέλαμε να συμπληρώσουμε και τα κατωτέρω:
 1. 1)Οι υπ΄ αριθμ. 37/2003 & 35/2007 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λειβαθούς, στις οποίες ήδη έχουμε αναφερθεί, παρουσιάζουν το χρέος ανά κατηγορία δαπάνης. Δεν υπήρχε πρόθεση να αποκρύψουμε το ύψος των δανείων και το σκοπό της σύναψής τους.
 2. 2)Ο Δήμος σε όλη την τετραετία 2003-2006 απασχολούσε τον ίδιο αριθμό ατόμων (αρχικά με συμβάσεις μέσω της Διαδημοτικής Επιχείρησης και στη συνέχεια με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο Δήμο). Το κόστος μισθοδοσίας δεν μεταβλήθηκε ιδιαίτερα, το άνοιγμα όμως του δήμου μεγάλωσε και πριν και μετά τη χορήγηση του σχετικού δανείου για την μείωση του.
 3. 3)Το Τ.Π. & Δανείων παρακρατώντας το ποσό των 710.000,00 € για τη μείωση του δανειακού υπολοίπου, στέρησε από τα ταμείο του Δήμου ένα σεβαστό ποσό για την κάλυψη των μηνιαίων λειτουργικών αναγκών του.
 4. 4) Οι οφειλές προς τρίτους που στις 31-12-2006 ανήρχετο σε 1,6 εκ ευρώ, στις 31-12-2007 μειώθηκαν σε 1,09 εκ ευρώ. Η εξόφληση άλλωστε αυτών των οφειλών είχε σαν αποτέλεσμα το άνοιγμα του Δήμου στις 31-12-2007 να ανέρχεται σε 3,6 εκ ευρώ.
 5. 5)Το πρώτο δίμηνο του 2007 ο Δήμος κατέβαλλε ως οφειλές μισθοδοσίας του προηγούμενου έτους το ποσό των 80.000,00 € περίπου. Στις 31-12-2010 το αντίστοιχο ποσό που μεταφέρθηκε στην επόμενη χρονιά ως ανεξόφλητο ήταν 41.000,00 €.
Επιπρόσθετα οφείλουμε να επισημάνουμε ότι:
 • ·Η Φιλαρμονική Λειβαθούς στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2010 ήταν παρούσα,
 • ·Το τμήμα μπαλέτου δεν λειτούργησε σε όλη την τετραετία 2003-2006,
 • ·το πρόγραμμα συνοδών σχολικών λεωφορείων είναι επιδοτούμενο από το Υπουργείο Εσωτερικών και οι συμβάσεις των υπαλλήλων είναι ορισμένου χρόνου,
 • ·οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Λειβαθούς μέχρι 31-12-2010 είχαν πληρωθεί όλα τα δεδουλευμένα,
 • ·το ΚΑΠΗ όχι μόνο συνέχισε αλλά και ενίσχυσε τη πετυχημένη δράση του
 • ·ο αριθμός των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων, λόγω της δύσκολης οικονομικής περιόδου που διανύει η χώρα μας, μειώθηκε μόνο ως προς τον αριθμό και όχι ως προς την ποιότητα, το 2010. Όλες τις προηγούμενες χρονιές της θητείας μας προσπαθήσαμε να διοργανώσουμε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.
Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε και άλλα στοιχεία. Από φόβο όμως μην γίνουμε κουραστικοί σταματάμε. Για μας η περίοδος 2007-2010 κρίθηκε ήδη από τους Λειβαθινούς.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ
Τ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ

Προτεραιότητα στα ΙΧ που αποβιβάζονται στα λιμάνια


Στα πλαίσια της προστασίας και της καλύτερης εξυπηρέτησης των επιβατών και ενόψει  της επερχόμενης τουριστικής περιόδου, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε ώστε από τα οχήματα που αποβιβάζονται από τα επιβατικά πλοία στα Λιμάνια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, να εισέρχονται στους οδικούς άξονες κατά προτεραιότητα τα ΙΧ επιβατικά και τελευταίες οι νταλίκες.
 Είναι λίαν σημαντική η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, ώστε να υπάρχει ταχεία, ομαλή και ασφαλής διακίνηση κοινού και οχημάτων, ώστε να  διατηρηθεί και να ενισχυθεί η αξιοπρεπή μας παρουσία στον τομέα των μεταφορών.
Προς αυτήν την κατεύθυνση δε, έχουν δρομολογηθεί από πλευράς του Φορέα μας, όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την βελτίωση των οδικών αξόνων, ώστε να υπάρχει ένα πλήρες και οργανωμένο δίκτυο οδικής και ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης, τέτοιο που να συμβάλει  σημαντικά στην προώθηση και αναβάθμιση της εικόνας του τόπου μας εγχωρίως  και διεθνώς.
Προσβλέπουμε στην κατανόηση σας και την άμεση συνεισφορά σας στα ως άνω ζητήματα, ενώ παραμένουμε στην διάθεσή σας, να μας εκθέσετε, τις ιδέες, τις προτάσεις αλλά και τα προβλήματα που σας απασχολούν.


                                                                        Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 

            ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ
  

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:
  - Κεντρικό Λιμεναρχείο Αργοστολίου
 - Λιμενικό Σταθμό Πόρου
 - Λιμενικό Σταθμό Σάμης
 - Λιμενικό Σταθμό Ληξουρίου
 - Λιμενικό Σταθμό Φισκάρδου
 - Υπολιμεναρχείο Ιθάκης
 - Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλληνίας
 - Τμήμα Τροχαίας Αργοστολίου
 - Ναυτιλιακή Εταιρεία «Strintzis Ferries»
 - Κοινοπραξία Πλοίων Ζακύνθου
   Κεφαλληνίας Ionian Ferries
 - Ναυτική Εταιρεία ΙΟΝΙΟΝ Π
 - Ναυτική Εταιρεία WEST FERRIES
 - Δήμο Κεφαλονιάς
 - Μ.Μ.Ε.

Προστασία και Ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου

Την Τρίτη, 5 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Κουρή, έλαβε χώρα σύσκεψη με θέμα το Έργο που αφορά στην «Προστασία και την Ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου» το οποίο και έχει ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο 1ο Υποέργο του ως άνω Έργου, δηλαδή στα «Έργα Διακίνησης Επισκεπτών – Διάνοιξη Μονοπατιών» και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τους εμπλεκόμενους φορείς:
* Τη Δ/νση Δασών
* Τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας
* Το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου
* Τη Δ/νση Ανάπτυξης
* Τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δρυμού, καθώς και
* Τον ανάδοχο του Υποέργου
Αφού εκφράστηκαν και εξετάστηκαν διάφορες απόψεις και προβληματισμοί, ο Αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε, με τη συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ότι από την υλοποίηση του υποέργου δεν να θιγούν οι ιδιοκτησίες που υφίστανται στην περιβάλλουσα το Δρυμό περιοχή. Αυτό θα επιτευχθεί με σοβαρότητα, ευθύνη, συντονισμό και πάνω από όλα με την αγαστή συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφερειακής μας Ενότητας με την Δ/νση Δασών που φέρουν την αρμοδιότητα εποπτείας της εκτέλεσής του. Επίσης λίαν ουσιαστική θα είναι η συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου, ένεκα της εις βάθος γνώσεως που διαθέτουν τα μέλη του για τα οικοσυστήματα του Δρυμού, και της συμβολής που, ως εκ τούτου μπορούν να παρέχουν αναφορικά με την προστασία της βιοποικιλότητας και ειδικότερα των σπανίων και χαρακτηριστικών για τον τόπο μας φυτικών και ζωικών ειδών που διαβιούν εκεί.
Σας ευχαριστούμε για τη δημοσίευση.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ