Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

165η επέτοιος γέννησης του Τόμας Έντισον (11 Φεβρουαρίου 1847 – 18 Οκτωβρίου 1931)

Ο Τόμας Έντισον (Thomas Alva Edison) (11 Φεβρουαρίου 1847 – 18 Οκτωβρίου 1931) ήταν ο περισσότερο παραγωγικός εφευρέτης της σύγχρονης εποχής. Αν και αυτοδίδακτος δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς της τεχνικής. Από τις γνωστότερες εφευρέσεις του είναι το μικρόφωνο, o φωνόγραφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Πολλές από τις κατασκευές τού Έντισον ήταν βέβαια, είτε βελτιώσεις άλλων υπαρχουσών με κακή απόδοση, είτε πρότυπα, τα οποία τελειοποιήθηκαν στη συνέχεια από άλλους τεχνικούς.
Γεννήθηκε στο Milan της πολιτείας Οχάιο από πατέρα που εμπορευόταν δημητριακά. Ήδη στα 12 χρόνια του έπρεπε να εργαστεί για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του. Στα 15 του προσπάθησε να εκδώσει μια εφημερίδα και στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται ως τηλεγραφητής στα τραίνα. Από αυτή τη θέση απολύθηκε, γιατί συνελήφθη να στέλνει το αναμενόμενο σήμα ελέγχου στον επόμενο σταθμό, αντί χειροκίνητα και με οπτική επαφή με το διερχόμενο τραίνο, αυτόματα με μια συσκευή δικής του επινοήσεως. Το 1868 υπέβαλε αίτηση για την πρώτη ευρεσιτεχνία του με ένα τηλέγραφο χαρακτήρων. Ακολούθησε μεγάλος αριθμός άλλων ευρεσιτεχνιών.
Δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνωστή γιγαντιαία εταιρία General Electric. Η ανακάλυψή του για την εκπομπή ηλεκτρονίων από πυρακτωμένα μέταλλα, «φαινόμενο Edison», απετέλεσε προϋπόθεση για την κατασκευή της ηλεκτρονικής λυχνίας και την απαρχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Όταν πέθανε ο Έντισον σε ηλικία 84 ετών, είχε αποκτήσει περισσότερα από 1000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ανάμεσά τους για μία μέθοδο διαχωρισμού μεταλλευμάτων, ένα για την επεξεργασία και χύτευση του μπετόν, το οποίο απετέλεσε τη βάση για την κατασκευή προκατασκευασμένων οικιών.
πηγή: wikipedia

ΛΗΞΟΥΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2011

19 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου

ΝΤΕΛΑΛΗΣ

Έφτασε πάλι η χαρά, και ήρθε το Καρναβάλι
ελάτε όλοι στη σειρά, μες του χορού τη ζάλη.
Ακούσατεεεε ακούσατεεεε, όλοι μικροί- μεγάλοι
ήλθε ο βασιλιάς Καρνάβαλος στο Ληξουράκι πάλι
Εφέτος θα ’ναι Πάνκαλλος, πολύ εξοργισμένος
με τους δημόσιους υπάλληλους πολύ εκνευρισμένος.

Πως κάθονται ολημερίς με φουσκωμένα στήθια 
δίχως να κάνουν τίποτα, μ’ αυτό δεν είναι αλήθεια.
Γι’ αυτό σας περιμένουμε όλους ξανά και πάλι
να ξεφαντώσουμε τρελά τούτο το Καρναβάλι

Που δεν υπάρχουν τα λεφτά κι είν’ όλα φαγωμένα
απ’ τους κοπρίτες της βουλής, τα πάντα είναι κλεμμένα!!!!!


3οι οι Κεφαλονίτες σε τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα. Κεφαλονίτες και Λευκαδίτες οι πιο μορφωμένοι επτανήσιοι

To Κέντρο Ανάπτυξης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έρευνά του για τα βασικά μεγέθη της εκπαίδευσης, το 2010, επιστημονικός υπεύθυνος της οποίας είναι ο Νίκος Παΐζης.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης, είναι πλέον άμεση η ανάγκη εφαρμογής του μέτρου των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας, για τις περιοχές της χώρας στις οποίες καταγράφονται μεγάλοι αριθμοί μαθητών με πολύ χαμηλές σχολικές επιδόσεις και μικρά ποσοστά εισαγωγής στα ΑΕΙ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες.
Τέτοιες περιοχές αποτελούν οι νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Λευκάδας, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ρεθύμνου, Ηρακλείου Κρήτης, Κυκλάδων, Δυτικής Αττικής και Πειραιά. Στην αντίθετη κατεύθυνση υψηλό Δείκτη Πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση έχουν οι περιοχές της Χίου, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Αρκαδίας.

Στο «ψυγείο» η γέφυρα Δεβοσέτου

Με το γεφύρι της Αρτας παρομοιάζουν την ιστορική γέφυρα Δεβοσέτου, στην Κεφαλονιά, οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς και καταγγέλλουν μεγάλες καθυστερήσεις στην επισκευή του μνημείου.
Οπως καταγγέλλουν, μετά την αποτυχημένη δημοπρασία του έργου πριν από τρία χρόνια από το Γ'ΚΠΣ, τώρα κινδυνεύει να χαθεί και από το ΕΣΠΑ. Το έργο -με προϋπολογισμό 3.100.000 ευρώ- εντάχθηκε στις 28/5/2010, δημοπρατήθηκε στις 12/10/2010 με έκπτωση 49%, αλλά κινδυνεύει να μείνει και πάλι «στο ράφι» αφού έχει μπλέξει στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας και των ενστάσεων!