Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΜΠΕΙ Η ΓΕΦΥΡΑ ΜΑΣ ΠΡΩΤΟΥ ΠΕΣΕΙ ή ΜΕΤΑ?


Tην Τρίτη συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο
                                                                                                      Αργοστόλι,  18   - 11 - 2011
                                                                                                            Αριθ.  Πρωτ: 49007
                                                                                                              Προς :  Τακτικά μέλη του Δημοτικού  Συμβουλίου  
   
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΔΗΜΟΣ  ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
Γρ. Δημοτικού Συμβουλίου
     Ταχ. Δ/νση : Πλατεία Βαλλιάνου
28100 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
ΤΗΛ: 2671360162 – 163

                                                       Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
                        Προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλλονιάς:

                Παρακαλείσθε  όπως προσέλθετε σε συνεδρίαση, (34η συνεδρίαση)  στο Δημοτικό  κατάστημα (Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»  αίθουσα Αντίοχου Ευαγγελάτου) στις  22  Νοεμβρίου  2011 ημέρα  Τρίτη  & ώρα 17.00  προκειμένου να συζητηθούν τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :

1.               Σύσταση προσωποπαγών θέσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προς αποκατάσταση απολύσεων.
ΕΙΣ: Πρόεδρος Δ.Σ. κ. Ν. Ανουσάκης

2.      Ενημέρωση σχετικά με την αρ. απόφαση Διοικητικού Εφετείου Πατρών
ΕΙΣ: κ. Ν. Χριστοφοράτου Νοιμή Σύμβουλος
      
 3.      Έγκριση φακέλλου έργου νομιμοποίησης αλιευτικού καταφυγίου Αθέρα Κεφαλονιας -                 
   Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και εγγραφή πίστωσης στον προΥπολογισμό .
       ΕΙΣ: Προϊσταμένη Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Ε. Χαϊτίδου-Παπαδήμα

4.      Παραλαβή της μελέτης: «Σύνταξη μελέτης Τοπογραφικών υποβάθρων Οικισμού Νεοχωρίου
        ΕΙΣ: Προϊσταμένη Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Ε. Χαϊτίδου-Παπαδήμα

 5.      Εγκριση πρωτοκόλλου Οριστικής παραλαβής του έργου : « Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων Δ.Δ. Καραβάδου Δ. Λειβαθούς .
         ΕΙΣ: Προϊσταμένη Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Ε. Χαϊτίδου- Παπαδήμα

6.      Τροποποίηση  μελέτης για προμήθεια λαμπτήρων και υλικών ηλεκτροφωτισμού δήμου κεφαλλονιάς προϋπολογισμού 119.999,00 ευρώ (359/11 απόφ. Δ.Σ.)
        ΕΙΣ: ΕΙΣ: Α/Δ. κ. Πυλαρινός

 7.      Έγκριση μελέτης για προμήθεια καυσίμων Δήμου Κεφαλλονιάς προυπολογισμού 175.720,00 ευρώ
        ΕΙΣ: Α/Δ. κ. Πυλαρινός

8.      Κοινοποίηση εξώδικης διαμαρτυρίας προς ΔΕΗ σχετικά με το ειδικό τέλος ακινήτων
        ΕΙΣ:  Νομική Υπηρεσία κ. Ν. Χριστροφοράτου

9.       Απ’ ευθείας μίσθωση ακινήτου για στέγαση της Τ.Υ.Δ.Κ.
        ΕΙΣ: Α/Δ κ. Σ. Σαββαόγλου

10.  Σχετικά με τοποθέτηση  περιπτέρου Γερασίμου  - Μαρίνου Μαγουλά
        ΕΙΣ: Προϊσταμένη Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Ε. Παπαδήμα

11.  Μετατόπιση περιπτέρου ιδιοκτησίας Ευτυχίας Χαρίτου επί της οδού Αντώνη Τρίτση και  Ανδρέα Μεταξά
        ΕΙΣ: Α/Δ κ. Σ. Σαββαόγλου

12.  Καθορισμός Οργάνων του Δήμου Κεφαλλονιάς, δικαιούχων χρήσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και καθορισμός ανώτατου μηνιαίου επιτρεπτού χρηματικού ορίου κλήσεων για το έτος 2011»
        ΕΙΣ: Οικ. Υπηρεσία

13.  Σχετικά με το διαγωνισμό για τη μεταφορά μαθητών Α/βάθμιας και Β/θμιας Εκπ/σης για τα δρομολόγια 1-133 που προέβει άγονος σύμφωνα με την 170/2011 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής.
        ΕΙΣ: Οικ. Υπηρεσία

14.  Παράταση Προγραμματικής Σύμβασης με ΟΑΕΔ στον πρώην Δήμο Παλικής
        ΕΙΣ: Α/Δ κ. Γ. Θεοφιλάτος

   14.Συμπλήρωση της αρίθμ.426/2001 αποφ. Δ.Σ. σχετικά με αναπροσαρμογή τέλους 
       αποχετευσης στην Τ.Κ. Φισκάρδου
       ΕΙΣ: Α/Δ κ. Γ. Βαγιωνίτης

15.  Σχετικά με αίτηση Πολιτιστικού Συλλόγου « ΤΟ ΚΟΡΩΝΙ»
    ΕΙΣ: Α/Δ κ. Ν. Παπαδάτος


                                                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Δ.Σ.

                                                                         ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

Τα ιχθυοτροφεία- τέρατα ξεσηκώνουν δημάρχους, αλιείς

«ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ» ΚΑΙ «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ * ΤΑ 100 ΣΤΡΕΜΜ. ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ
Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
«Η μελέτη του χωροταξικού σχεδίου χρηματοδοτήθηκε από τις ίδιες τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας»
«Πραξικόπημα» χαρακτηρίζει, με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Δήμος Σαλαμίνας τη θεσμοθέτηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα ιχθυοτροφεία. Καλεί, δε, προσωπικά τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και τους 8 βουλευτές της β'περιφέρειας Πειραιά να παρέμβουν άμεσα και να στρατευθούν στην ανάκλησή της, ειδάλλως θα θεωρηθούν συνυπεύθυνοι για την καταστροφή των περιοχών της νότιας Σαλαμίνας.
Οπως σημειώνεται στο κείμενο, που υπογράφει ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρής: «Ενώ η κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας περίμενε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η απερχόμενη κυβέρνηση δημοσίευσε το ΦΕΚ 2505/2011, σύμφωνα με το οποίο η καταστροφική για τη νότια πλευρά της Σαλαμίνας Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει εγκριθεί από τις 4/11/2011!». Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «η διυπουργική επιτροπή συνεδρίασε, μελέτησε κι ενέκρινε το περιεχόμενο της ΚΥΑ, μέσα σε μόνο μια ημέρα, ενώ αποδεδειγμένα το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας δεν ολοκλήρωσε τις εργασίες του και δεν εξέφρασε γνώμη».
Κάθοδος στην Αθήνα
Πληροφορίες ανέφεραν πως ήδη κυοφορείται την ερχόμενη εβδομάδα κάθοδος δημάρχων και αλιέων στην Αθήνα εξαιτίας του χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες από διάφορα σημεία της χώρας.
«Σκάνδαλο· μπροστά στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου μοιάζει παιχνιδάκι», χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η όλη διαδικασία, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, αναφερόμενος στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο παρά 5' της λήξης της κυβέρνησης Παπανδρέου για τη χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών.
Η Ελένη Μήλιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζει: «Η χωροθέτηση έπρεπε να γίνει, γιατί μέχρι τώρα οι μονάδες είχαν μόνο σημειακή χωροθέτηση, αλλά δεν είχαν χωροθετηθεί σε ζώνες. Μεγάλο μέρος του κλάδου των ιχθυολόγων, όμως, είχε εξαρχής διατυπώσει επιφυλάξεις σε διάφορα επί μέρους θέματα, τα οποία δεν εισακούστηκαν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση».
Ο κ. Δημητριάδης είναι μέλος στην εννιαμελή διοικούσα επιτροπή της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής ενάντια στο Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, που αριθμεί πάνω από 90 φορείς-μέλη, μεταξύ των οποίων δήμοι, σύλλογοι, σωματεία.
«Από την αρχή, από τον τρόπο εκπόνησης της μελέτης για τη δημιουργία του χωροταξικού σχεδίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες μέχρι την υπογραφή της ΚΥΑ, συναντάμε παντού εξυπηρέτηση και διαπλοκή συμφερόντων, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αδιαφανείς διαδικασίες. Η μελέτη του σχεδίου χρηματοδοτήθηκε από τις ίδιες τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας. Ενας εκ των βασικών μελετητών είναι ο σημερινός ειδικός σύμβουλος του υπουργού Τουρισμού του κ. Γερουλάνου. Το σχέδιο προτού υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εγκρίθηκε από το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (!), αντιπρόεδρος του οποίου ήταν η σύζυγος του κ. Γερουλάνου και τελικά ο υπουργός Πολιτισμού το υπέγραψε... Το σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης υδατοκαλλιεργειών σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές της χώρας και τη δημιουργία 100 περίπου βιομηχανικών ζωνών αποκλειστικής χρήσης με τη μορφή Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ)».
«Βιολογικά» συμφέροντα
Οπως λέει η κ. Μήλιου, «ο ενδοιασμός μας και ως επιτροπής ιχθυολόγων του ΓΕΩΤΕΕ ήταν πώς θα γίνει ο έλεγχος πια σε επίπεδο ζώνης. Πώς θα κριθεί η "φέρουσα ικανότητα", δηλαδή η δυναμικότητα και τα χαρακτηριστικά συνολικά της ζώνης, και ποιος θα φέρει την ευθύνη αυτών των πραγμάτων. Το νομοσχέδιο, ενώ έχει προβλέψει πολλά πράγματα, δεν περιέχει προβλέψεις για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Κάποια πράγματα έχουν τεθεί και λίγο αυθαίρετα, διότι δεν έχουν βασιστεί σε συγκεκριμένες μελέτες (π.χ. απόσταση μεταξύ μονάδων). Κάθε υδάτινη περιοχή έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρέπει να μελετηθούν ξεχωριστά η "φέρουσα ικανότητα", οι αποστάσεις και κάποιες άλλες περιβαλλοντικές παράμετροι.
Προξενεί πάντως εντύπωση πως για τη βιολογική υδατοκαλλιέργεια στο ειδικό χωροταξικό αυξάνεται η έκταση και κατ' επέκτασιν η δυναμικότητα σε 100 στρέμματα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η συμβατική υδατοκαλλιέργεια στην Ελλάδα προβλέπει ακριβώς την ίδια ιχθυοπυκνότητα με αυτήν της βιολογικής, σύμφωνα με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό κανονισμό. Πόσοι έχουν άραγε μονάδες βιολογικής υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα;».
Σύμφωνα πάντως με την ιστοσελίδα www.kefish.gr, στην οποία μας παρέπεμψε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Ιχθυοκαλλιεργειών, Κυριάκος Γεωργίου, στην οικογενειακή επιχείρηση Γερουλάνου, στην οποία η σύζυγος Λάρα Μπαράζι είναι διευθύνουσα σύμβουλος, περιλαμβάνονται και βιολογικές υδατοκαλλιέργειες.
Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πηγές, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι επιχειρήσεις με βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα.
Η Θεσπρωτία είναι μία από τις περιοχές που έχουν έντονη δραστηριότητα στις ιχθυοκαλλιέργειες, κυρίως στη βόρεια πλευρά της στη Λωρίδα Σαγιάδας, αλλά και σε κάποια σημεία του ποταμού Καλαμά.
«Ο όρος για τα 100 στρέμματα πρέπει ν' απορριφθεί και για λόγους αντικειμενικούς και για λόγους ηθικής τάξης», τονίζει ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιώργος Κάτσινος. «Στη Θεσπρωτία έχουμε επαγγελματικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι μικρομεσαίου μεγέθους, οικογενειακές.
Αντικειμενικά δεν μπορούν να γίνουν ιχθυοκαλλιέργειες σε μεγάλη έκταση και πολιτικά διαφωνώ με την ανάπτυξη τέτοιου είδους μονάδων», λέει ο κ. Κάτσινος.
Κατά τον κ. Δημητριάδη, «αυτό που ζητούσαμε αλλά δεν εισακούστηκε ήταν να είναι δεσμευτική η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επιλογή των χώρων εγκατάστασης και να προηγηθεί γενικό χωροταξικό σχέδιο του παράκτιου χώρου, το οποίο θα κατοχύρωνε και όλες τις χρήσεις, όπως ο τουρισμός και η αλιεία, καθώς και τις προστατευόμενες περιοχές. Ισως το πιο σκανδαλώδες στοιχείο στη συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι ότι οι 8 υπουργοί που την υπέγραψαν έλαβαν υπ' όψιν την υπ'αριθμόν 26/4-11-11, γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας. Ωστόσο, τέτοια γνωμοδότηση ποτέ δεν υπήρχε και γι' αυτόν το λόγο ο πρόεδρος του συμβουλίου υπέβαλε την παραίτησή του. Είναι αυταπόδεικτο ότι τουλάχιστον έχει συντελεστεί το ποινικό αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε επίπεδο υπουργού ή υπουργών».
http://mobile.enet.gr/?id=327165