Υπολογίζεται ότι οι απώλειες των εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων κυμαίνεται από 15 έως και 50%, ανάλογα με την επιχείρηση, ενώ κάθε μία από τις εταιρείες του κλάδου θεωρείται ότι έχει χάσει, την τελευταία διετία, το 30% του τζίρου της.
Χιλιάδες επιχειρήσεις επιβιώνουν οριακά, καθώς υπολογίζεται ότι το 60% των ξενοδοχειακών μονάδων βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» και τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζουν και τρίτη κακή χρονιά, απειλούνται με «λουκέτο» και θα αφήσουν στον «αέρα» χιλιάδες εργαζόμενους.
Οι επιχειρηματίες, σημειώνει ο κ. Υφαντής, από την πλευρά τους θεωρούν ότι πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα ένα σχέδιο που θα «τρέξει» την επόμενη πενταετία, ώστε να δημιουργηθούν σοβαρές προϋποθέσεις για σταθερή ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια.
Όπως προκύπτει από τα διαχρονικά στατιστικά στοιχεία, ο ελληνικός τουρισμός ζει ουσιαστικά από το 1950 μέχρι και σήμερα από την πελατεία που προσελκύει το τρίμηνο του καλοκαιριού. Αυτό οδήγησε να διαμορφωθεί η εντύπωση στους περισσότερους επιχειρηματίες ότι μπορούν δουλεύοντας τρεις μήνες να εξασφαλίζουν υψηλά έσοδα για όλο τον χρόνο. Έτσι, τώρα που εντάθηκε ο διεθνής ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες (Τουρκία, Αίγυπτος, Κροατία), οι περισσότεροι βρέθηκαν απροετοίμαστοι.
Σε ό,τι αφορά τα Ιόνια Νησιά η τουριστική κίνηση και τα έσοδα ανά περιοχή καταγράφονται ως εξής:
Λευκάδα:
Η κίνηση μειώθηκε 15% και οι τιμές 10% σε σχέση με πέρυσι. Αυτή την περίοδο το νησί είναι γεμάτο. Η παρτίδα, όμως, χάθηκε, λένε οι ξενοδόχοι, τον Ιούλιο, όταν η πτώση της κίνησης ήταν 20%.
Κεφαλονιά
Τον… σταυρό τους κάνουν στο νησί οι ξενοδόχοι, καθώς η χρονιά αναμένεται να κλείσει στα περσινά επίπεδα ή και με ελαφρά αύξηση αφίξεων σε σχέση με πέρυσι. Οι επισκέπτες ήταν αυξημένοι 6,5% τον Ιούλιο και ακόμα περισσότερο τον Αύγουστο, ενώ αυτή την περίοδο τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα σε ποσοστό 90%. Τη διαφορά έκαναν οι Βορειοελλαδίτες, για τους οποίους είναι εύκολη και φθηνή η πρόσβαση. Πολλοί οι Ιταλοί ακόμα και τώρα στο νησί. «Κλειδί» τα έντεκα απευθείας δρομολόγια την εβδομάδα από Μπάρι και Μπρίντιζι. Τα έσοδα των επιχειρήσεων, ωστόσο, είναι μειωμένα 10 – 15% λόγω των εκπτώσεων που έγιναν.
Κέρκυρα
Στο 10 – 15% η μείωση των διανυκτερεύσεων, στο 20% η μείωση των εσόδων των ξενοδοχείων. Πολύ κακή χρονιά μέχρι τον Ιούνιο. Αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι Γερμανοί και οι Άγγλοι. Τον Αύγουστο έχουν ανέβει σημαντικά οι πληρότητες των ξενοδοχείων. Έκανε ζημιά η κρίση με τα καύσιμα στις αρχές Αυγούστου.
Ζάκυνθος
Μεγάλη πτώση (50%) των ελλήνων επισκεπτών. Στο 10-15% η μείωση διανυκτερεύσεων από τους ξένους, φόβοι για μείωση έως και 30% των εσόδων των επιχειρήσεων λόγω μεγάλων εκπτώσεων. Πρώτη φορά ήρθαν στο νησί τόσο πολλοί ξένοι με πακέτα τριών ή τεσσάρων ημερών. Αυτό συνέβη επειδή οι τουρ οπερέιτορς «έσπασαν» τα πακέτα της μιας εβδομάδας στα δύο κι έκαναν προσφορές ώστε να μην τους μείνουν άδειες οι θέσεις στα αεροπλάνα.
Πηγή: imerazante.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου