Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές της Ευρώπης χρηματοδότησαν Αμερικανούς Γερουσιαστές

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δράσης για το Κλίμα (CAN), αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκές βιομηχανίες χρηματοδότησαν Αμερικανούς Γερουσιαστές για να μπλοκάρουν τη λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian και του CAN Europe, η έκθεση αναφέρει ότι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές της Ευρώπης χρηματοδότησαν  τις προεκλογικές εκστρατείες γερουσιαστών που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή ή ήταν αντίθετοι με την ενεργειακή πολιτικοί του Ομπάμα.
Η έκθεση αναφέρει αναλυτικά τις δωρεές που έλαβε ο κάθε γερουσιαστής, καθώς και τους δωρητές.
Οι εν λόγω βιομηχανίες είναι εκείνες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη για την μείωση των εκπομπών αερίων και κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι δεν παίρνουν δραστικά μέτρα.
econews.gr

Πτώση 17,9% κατέγραψαν οι επενδύσεις σε ακίνητα στο πρώτο εξάμηνο 2010

Αρνητικός πρόδρομος δείκτης για την εξέλιξη της ανάπτυξης στο προσεχές διάστημα είναι οι επενδύσεις σε κατοικίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2010 με ετήσιο ρυθμό 17,9%. Έτσι, το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι επενδύσεις σε κατοικίες αντιστοιχούσαν μόνο στο 3% του ΑΕΠ έναντι 7,7% την περίοδο 2000-2006. Δεδομένου ότι ο αριθμός των οικοδομικών αδειών, ο οποίος αποτελεί πρόδρομο δείκτη των επενδύσεων σε κατοικίες, υποχωρούσε συνεχώς στη διάρκεια του 2009, εκτιμάται ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες δεν θα ανακάμψουν εντός του 2010.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) κατέγραψαν στο πρώτο τρίμηνο του 2010 μέση μείωση 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, ενώ περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο (-5,7%). Ήτοι στο πρώτο εξάμηνο του έτους σημείωσαν υποχώρηση 3,75%.

Ο μύθος των ... καλών Ιταλών

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιταλικής κατοχής έχουν συµβάλει στη δηµιουργία µίας µυθολογίας για την «ήπια» ιταλική κατοχή, σε αντίθεση µε την «άγρια» και «απάνθρωπη» γερµανική. Ιστορικοί λόγοι εξηγούν το γιατί συχνά στον δηµόσιο λόγο ο ιταλός στρατιώτης παρουσιάζεται σαν αφελής, ερωτιάρης, αδιάφορος για τον πόλεµο και κοντά στα προβλήµατα των κατακτηµένων. Στις µικρές κωµοπόλεις και στα χωριά, που κατά τεκµήριο βρίσκονταν υπό ιταλικό έλεγχο, η καθηµερινότητα επέτρεπε την επαφή κατακτητών και κατακτηµένων. Σε περιόδους νηνεµίας, ο ιταλός στρατιώτης φάνταζε ως ο εκπρόσωπος µίας µακρινής εξουσίας, ένα θύµα και αυτός των περίπλοκων περιστάσεων του πολέµου. Τον Σεπτέµβριο του 1943 η συνθηκολόγηση της Ιταλίας έγινε δεκτή µε ενθουσιασµό από τους υπόδουλους στον φασισµό λαούς. Οι ιταλοί στρατιώτες βρέθηκαν ξαφνικά µετέωροι και χιλιάδες συνελήφθησαν από τους Γερµανούς, ενώ µικρές οµάδες εντάχθηκαν σε αντιστασιακές οργανώσεις. Η ανακούφιση από τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας και η µοίρα των ιταλών στρατιωτών δηµιούργησε αισθήµατα συµπάθειας για τους χτεσινούς κατακτητές, που ξαφνικά αναβαπτίζονταν σε συµµάχους. Τα όσα συνέβησαν στην Κεφαλονιά είναι χαρακτηριστικά για τη µεταστροφή. Εκεί, πέντε χιλιάδες άντρες της Μεραρχίας Ακουι εξοντώθηκαν από τον γερµανικό στρατό, σε µία από τις µαζικότερες σφαγές αιχµαλώτων πολέµου. Η τραγική αυτή ιστορία προσέφερε το υπόβαθρο για το πολυδιαφηµισµένο, αλλά προβληµατικό, «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι».