Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Σε πέντε χρόνια η Ελλάδα θα είναι εκτός ευρώ.

Δεδομένη θεωρούν την έξοδο της χώρας μας, αλλά και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, από το ευρώ μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» του Λονδίνου. Στη διεθνή συνάντηση δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, που διοργάνωσε η Schroders, την Ελλάδα «εκπροσώπησε» το «Κ» και το Capital.gr. Το ελληνικό θέμα ήταν πολύ ψηλά στις συζητήσεις με τους αναλυτές του οίκου. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Schroders, Keith Wade, ήταν κατηγορηματικός:

«Μπορούν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να αποφύγουν την πτώχευση; Με τα σημερινά δεδομένα, το πλέον πιθανό είναι οι τρεις αυτές χώρες να βρεθούν σύντομα εκτός Ευρωζώνης», υποστήριξε, αιτιολογώντας τον ισχυρισμό του στο γεγονός ότι αυτές οι χώρες έχασαν μεγάλο μέρος από την ανταγωνιστικότητα τους, από τη στιγμή που εντάχθηκαν στο ευρώ. Και προσέθεσε με νόημα:

«Σε πέντε χρόνια η Ευρωζώνη θα είναι διαφορετική».

Ο CIO του οίκου, Alan Brown, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω: «Μη φοβάστε τη διάλυση μιας νομισματικής ένωσης! Η ιστορία έχει δείξει ότι δεν είναι κάτι τόσο δραματικό. Ίσως λειτουργεί και "απελευθερωτικά" για κάποιες οικονομίες».

Το «Κ» μίλησε στη συνέχεια με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Schroders, Keith Wade. Του ζητήσαμε να μας εξηγήσει γιατί επιμένει ότι η έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη είναι η λύση στο πρόβλημα και του θέσαμε το ερώτημα αν υπάρχει εναλλακτική λύση.

- Γιατί υποστηρίζετε ότι η έξοδος της Ελλάδας (και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας) από την Ευρωζώνη είναι λύση;

Είναι δύσκολο να πει κανείς ότι είναι η σωστή λύση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι πολύ καλή λύση, αλλά μπορεί να αποτελέσει τη μόνη λύση. Είναι θέμα συντήρησης στη ζωή, γιατί η απώλεια ανταγωνιστικότητας -που έχουν υποστεί οι περιφερειακές οικονομίες- σημαίνει ότι πρέπει με κάθε τρόπο να την επανακτήσουν. Ετοιμάζονται να βιώσουν αποπληθωρισμό, μια περίοδο πολύ αδύναμης ανάπτυξης και πολύ χαμηλού πληθωρισμού. Συνεπώς, αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Το επίπεδο του χρέους στην Ελλάδα στο τέλος του τριετούς προγράμματος θα είναι στο 150% του ΑΕΠ. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση για να αντιμετωπιστεί. Γι΄ αυτό η άλλη εναλλακτική, η άλλη λύση, είναι να υπάρξει περισσότερη στήριξη, να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα.

Να τιμωρηθεί ο βοσκός που τύφλωσε το σκυλάκι!


Μέσω του διαδικτύου και της ιστοσελίδας του facebook επιχείρησαν οι φιλόζωοι της Κρήτης να κινητοποιήσουν τους πολίτες προκειμένου να συγκεντρωθούν έξω από το δικαστήριο όπου θα εκδικασθεί η υπόθεση βάναυσης κακοποίησης ενός σκύλου από βοσκό.Η δίκη θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου και ήδη έχουν συγκεντρωθεί διαδικτυακά 7.000 υπογραφές που θα κατατεθούν στα αρμόδια υπουργεία, με αίτημα την παραδειγματική τιμωρία του βοσκού.
Υπογράψτε και εσείς την επιστολή που έστειλε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 100 Ζωοφιλικών Σωματείων προς τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λασιθίου και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη για τον εγκληματία – βοσκό, Κωνσταντίνο Τζανάκη, ο οποίος έβγαλε με αιχμηρό αντικείμενο τα μάτια του σκύλου του (!), την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, προκειμένου να τον τιμωρήσει, επειδή το δύστυχο ζώο έφαγε μια κότα!http://www.gopetition.com/petition/40581.html%20
madatagr

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κεφαλονιά - Για ανακρίβειες μιλά ο γιος του οπλαρχηγού Γάκια

Αμέσως μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας κατέφθασε στην Κεφαλονιά ένας ενισχυμένος λόχος εθνοφυλακής, που διοικητής του ήταν ο κατοπινός χουντικός συνταγματάρχης και τότε λοχαγός Δημήτρης Πατίλης. Ο λόχος αυτός έσπευσε απαρχής να συνεργαστεί με τις τοπικές παρακρατικές συμμορίες, για τις οποίες λίγο αργότερα έγραφε τα εξής σε ειδική ανταπόκρισή του ο «Ριζοσπάστης»:
«Ξετρύπωσαν ήδη από τις κρύπτες, που είχαν χωθεί, φοβισμένοι μπροστά στη λαϊκή οργή, οι δεξιοί συμμορίτες, οπλίστηκαν με τα όπλα του νέου αφεντικού και ξεχύθηκαν με περισσότερη λύσσα κατά του λαού. Ο περιβόητος λήσταρχος Γάκιας έγινε πάλι ο τύραννος του νησιού».

dse1
Μέσα στους πρώτους μήνες της μεταδεκεμβριανής κρατικής και παρακρατικής φασιστικής δράσης, η Κεφαλονιά βυθίστηκε στον τρόμο και στο αίμα. Λαϊκοί αγωνιστές δολοφονήθηκαν, όπως οι οκτώ κάτοικοι των Δαυγάτων, που σφάχτηκαν από τον ίδιο τον Γάκια, ο οποίος, ωστόσο, αθωώθηκε τότε γι’ αυτή την αποτρόπαια πράξη του από δικαστήριο της Λευκάδας. Πολλά χωριά ρημάχτηκαν από τους εθνοφύλακες και τους χωροφύλακες, αμέτρητες περιουσίες ληστεύτηκαν από τους παρακρατικούς, εξακόσιοι και πλέον κομμουνιστές και αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης εκτοπίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και πάρα πολλοί άλλοι γέμισαν τις τοπικές φυλακές. Την ίδια εποχή άρχισαν και οι εκτελέσεις σημαντικών κομμουνιστικών στελεχών του νησιού, όπως του υπεύθυνου σύνταξης της τοπικής ΕΑΜικής εφημερίδας «Ελεύθερη Κεφαλονιά», Βενιζέλου Κληρονόμου, που ντουφεκίστηκε ύστερα από απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου της Αλεξανδρούπολης, στηριγμένη σε χαλκευμένες κατηγορίες.
Ηταν, ωστόσο, πολύ φυσικό όλη αυτή η κατάσταση να οδηγήσει, τελικά, ορισμένους δραστήριους κομμουνιστές και ΕΑΜίτες της Κεφαλονιάς στην παρανομία και στη συνέχεια στο βουνό, όπου αμέσως μετά το δημοψήφισμα του 1946 προχώρησαν στη δημιουργία ενός μικρού παρτιζάνικου συγκροτήματος. Επρόκειτο για μια πολύ δυναμική αντάρτικη ομάδα, που το αρχηγείο της αποτελούσαν ο Φώτης Σγούρος, ως αρχηγός, ο Γεράσιμος Ματιάτος ή Ρήγας, ως υπαρχηγός, και οι Γεράσιμος Γρηγοράτος ή Αστραπόγιαννος, Ματθαίος Κουλουμπής και Λεωνίδας Ζαχαράτος, ως μέλη, και η οποία συμπλήρωνε τη δύναμή της με τους Διονύση Μαρκουλάτο, Γεράσιμο Μήλα ή Λοχαγίδη, Θεοδόση Μπατιστάτο,Φειδία Μερκούρη, Γεράσιμο Μαραβέλια, Γεράσιμο Κάγκα και Ντίνο Ευθυμιάτο.