Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Ημερίδα απο το Σύλλογο Προστασίας και Αποκατάστασης Ζώων Κεφαλονιάς

Σαν σήμερα το τέλος της γερμανικής κατοχής

12 Οκτωβρίου 1944. Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό Πέμπτης, όταν οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους Αθηναίους να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν το τέλος της γερμανικής κατοχής.
Όλο το βράδυ, μικρές φάλαγγες γερμανικών αυτοκινήτων ξεκινούσαν προς το Βορρά και στις 6:30 το πρωί άρχισε η αποχώρηση του κυρίως σώματος. Στις 8, οι ελάχιστοι Γερμανοί που είχαν απομείνει, συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου σε μία βιαστική τελετή, ο στρατηγός Φέλμι κατέθεσε στεφάνι. Το μόνο που απέμενε ήταν η υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ένας στρατιώτης κατέβασε τη σβάστικα χωρίς καμία επισημότητα στις 9:15, σημαίνοντας το τέλος της κατοχής που διήρκεσε 1.625 μέρες και την αρχή ενός τρελού πανηγυριού στους δρόμους της Αθήνας. Χιλιάδες κόσμου με τη γαλανόλευκη στα χέρια αλληλοασπάζονταν, αναφωνώντας «Χριστός Ανέστη», παιδιά σκαρφάλωναν στις οροφές των τραμ, ενώ απ' άκρη σ' άκρη αντηχούσε ο Εθνικός Ύμνος.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, έφτασε στην Αθήνα έξι μέρες αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου, και αφού προηγουμένως βεβαιώθηκε ότι ο ΕΛΑΣ τήρησε τη Συμφωνία της Καζέρτας, κατά την οποία θα συμμορφωνόταν προς τις διαταγές του βρετανού αρχιστράτηγου Σκόμπι.
Ωστόσο, αυτό ήταν μόνο μία ελπίδα που θα διαψευδόταν 45 μέρες αργότερα με το ξέσπασμα των Δεκεμβριανών. Τα όπλα θα αντηχούσαν ξανά στους δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά αυτή τη φορά θα ήταν στραμμένα κατά αδελφών...

Σχεδόν 60% έκανε το «Νησί»

Η συγκλονιστική πρεμιέρα του σίριαλ «Το Νησί» στο Mega καθήλωσε τους τηλεθεατές, σημειώνοντας ποσοστά τηλεθέασης πρωτόγνωρα για τηλεοπτική σειρά. Σε σύνολο το σίριαλ κατέγραψε στη ζώνη 22:00 με 23:00 ποσοστό 57,5%, ενώ στα νεανικά κοινά κατέγραψε ποσοστό μέχρι και 72,8%! Το σίριαλ κέρδισε τις εντυπώσεις με τις πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών, το συγκινητικό σενάριο και την εκπληκτική σκηνοθεσία.

Τρίτη η πιο μίζερη μέρα της εβδομάδας

Mε τη στάμπα έρευνας του LSE δόθηκε απάντηση σε μία από τις πιο διαχρονικές απορίες των κοινωνικών συζητήσεων. «Ποιά μέρα της ενδομάδας είναι η χειρότερη;»
«Δευτέρα κάτι έχω, την Τρίτη δεν αντέχω... από όλες τις ημέρες η Κυριακή μ’ αρέσει», τραγουδούσανε κάποτε τα στρουμφάκια.

Αρκετά χρόνια μετά, ερευνητές του London School of Economics (LSE) έρχονται να επικυρώσουν το περιεχόμενο του παραπάνω τραγουδιού.
Αφού πρώτα έβαλαν στο «μικροσκόπιο» τις διαθέσεις 22.000 κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου για διάστημα δύο μηνών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως από όλες τις ημέρες της εβδομάδας, η πιο «μίζερη» είναι η Τρίτη (κι όχι η Δευτέρα, όπως πιστεύεται γενικά).

«Τη Δευτέρα, οι μνήμες από το Σαββατοκύριακο παραμένουν ακόμη ζωντανές. Μέχρι την Τρίτη ωστόσο, αυτές έχουν ξεθωριάσει, έχουμε μπει για τα καλά στην εβδομάδα εργασίας ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι ακόμη μακριά», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Τζορτζ ΜακΚέρον του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του LSE.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες, αξιοποιώντας μια εφαρμογή για το iPhone, ονόματι Mappiness, έστελναν δύο μηνύματα ημερησίως στους συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτώντας τους:
  • πως νιώθουν
  • με ποιόν είναι μαζί
  • εάν είναι στο σπίτι
  • και με τι ασχολούνται εκείνη τη στιγμή

Απολύτως ενδεικτικές της ψυχικής κατάστασης καθενός, οι απαντήσεις, αφού πρώτα συγκεντρώθηκαν, ομαδοποιήθηκαν και αναλύθηκαν, έδωσαν στην Τρίτη τον τίτλο της «πιο μαύρης ημέρας της εβδομάδας».
πηγή:το εθνος