Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Οι μονομάχοι της περιφέρειας. Συνεργασία Φόρτε-Καλούδη?

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και για τους Αντιπεριφερειάρχες.
Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν είναι πάντοτε ρόδινα για τους επικεφαλής των συνδυασμών, γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι επιλογές των προσώπων έχουν προκαλέσει αντιρρήσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται της κακομοίρας.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει ένα καινούριο δεδομένο, δηλαδή η διαφαινόμενη συνεργασία του Γιώργου Καλούδη με το Μάκη Φόρτε, η οποία θα πυροδοτήσει σειρά αντιδράσεων.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, το σκηνικό στην Περιφέρεια διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Άμεσα ανακοινώνει υποψήφιους ο Η. Μπεριάτος 
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μπεριάτος οσονούπω θα δημοσιοποιήσει τους υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες και τα ονόματα, που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του σε όλα τα νησιά, ενώ άρχισε από τη γενέτειρά του, Κεφαλονιά, όπου ανακοίνωσε τον Αντιπεριφερειάρχη και τους πρώτους συμβούλους, προκαλώντας αντιδράσεις, γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στο γειτονικό μας νησί.
Τα πρώτα ονόματα στην Κεφαλονιά είναι τα εξής:
1.Διονύσης Γεωργάτος, Νομάρχης και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης
2.Παναγής Βλάχος, Νομαρχιακός Σύμβουλος
3.Σπύρος Βαλλιανάτος, Νομαρχιακός Σύμβουλος
4.Ιφιγένεια Γεωργοπούλου, Νομαρχιακή Σύμβουλος
5.Μίνα Γαβριελάτου, Αντινομάρχης
6.Νόπη Αλεξανδροπούλου, Δήμαρχος Παλικής
7.Νικόλαος Βαλλιανάτος, Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου
Στη Λευκάδα ο κ. Μπεριάτος προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα του Παναγιώτη Σκληρού, Γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΙΝ.
Στην Κέρκυρα πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αντιδράσεις για την πιθανή επιλογή του Τηλέμαχου Γαβαλά, συγγενή της Άντζελας Γκερέκου και κουμπάρου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.
Στη Ζάκυνθο όλα δείχνουν ότι υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης θα είναι ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος.
“Νέα Ιόνιος Πολιτεία” για τον Σπ. Σπύρου
Με σαφείς αναφορές στο κοινό παρελθόν των Ιόνιων Νησιών και την Ιόνιο Πολιτεία ο υποψήφιος Περιφερειάρχης της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Σπύρου βαφτίζει το συνδυασμό του «Νέα Ιόνιο Πολιτεία», τονίζοντας ότι το όνομα, αλλά και το σήμα του ψηφοδελτίου αποφασίστηκε μετά από κατάθεση αρκετών προτάσεων από μέλη και φίλους του συνδυασμού του.
Επιπροσθέτως, ο κ. Σπύρου τόνισε σχετικά με το θέμα αυτό ότι το όνομα του συνδυασμού είναι απότοκο πολλών συζητήσεων, καθώς επιθυμία όλων ήταν να εκφραστεί με συνοπτικό τρόπο, αφενός, η νέα προσέγγιση στο θέμα της αιρετής περιφέρειας, που κάνουν οι συνεργάτες του, με βάση το πρόγραμμά του και, αφετέρου, η ιστορικότητα της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών.
Σε ό,τι αφορά το σήμα του συνδυασμού επιλέχτηκε το νησιωτικό σύμπλεγμα των νησιών μας, μέσα από μια σφαιρική απεικόνιση, δίνοντας το στίγμα του ενιαίου του χώρου, αδιαπραγμάτευτου στην ολότητα και οντότητά του.
Τα χέρια, που αγκαλιάζουν τα νησιά, αποδίδουν την πολιτική της αμοιβαιότητας, της αλληλεγγύης και της ισότιμης ανάπτυξης, με γνώμονα το ενιαίο του χώρου, αλλά με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο κ. Σπύρου αντιμετωπίζει προβλήματα στη στελέχωση του συνδυασμού του, διότι επικρατεί ένα μπάχαλο στη Νέα Δημοκρατία, το οποίο, βέβαια, βιώνουμε ιδιαίτερα στο νησί μας.
Ωστόσο, ο κ. Σπύρου ανακοίνωσε υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη στη Ζάκυνθο τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου και πρώην Δήμαρχο Αρκαδίων και Περιφερειακό Σύμβουλο Διονύση Μυλωνά, μία επιλογή, η οποία μπορεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας στη Ζάκυνθο και να φέρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Στην Κεφαλονιά ο κ. Σπύρου ανακοίνωσε ως υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη το Σωτήρη Κουρή, προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό στο κόμμα, με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί ο Αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ανδρέας Μαρκαντωνάτος.
Στη Λευκάδα δεν υπάρχει κάποια επίσημη υποψηφιότητα, αλλά αίσθηση προκάλεσε η αιφνίδια απόφαση του πρώην Βουλευτή Ξενοφώντα Βεργίνη να διεκδικήσει το αξίωμα του Αντιπεριφερειάρχη, τινάζοντας την μπάνκα στον αέρα.
Στην Κέρκυρα Αντιπεριφερειάρχης θα είναι ο νυν Αντινομάρχης κ. Σκούρτης, ενώ πρόβλημα δημιουργεί η διαφοροποίηση του πρώην Βουλευτή Αλέκου Δεσύλλα στην υποψηφιότητα αυτή.
Υπενθυμίζουμε ότι τον κ. Σπύρου στηρίζει στην Περιφέρεια και ο ΛΑΟΣ.
Νέοι οι πέντε πρώτοι υποψήφιοι σύμβουλοι του Γ. Καλούδη
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Καλούδης επικεφαλής του συνδυασμού «Επτανησιακή Αναγέννηση» ανακοίνωσε τους πέντε πρώτους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους, όλοι εκ Κερκύρας ορμώμενοι και νέοι.
Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση που συνοδεύει τα πρώτα ονόματα, ο κ. Καλούδης επισημαίνει τα ακόλουθα:
«Σε ένα συνδυασμό νίκης και προοπτικής, όπως αυτός της «Επτανησιακής Αναγέννησης», η ανακοίνωση ονομάτων νέων ανθρώπων αποτελεί δείγμα φρεσκάδας, ανατροπής, επαναστατικότητας, δύναμης, ανανέωσης, δημιουργίας.
Παραμένουμε πιστοί στις εξαγγελίες μας για αξιοποίηση της νεολαίας. Χρειαζόμαστε την εμπειρία, τις γνώσεις, την εντιμότητα, την αποτελεσματικότητα των δοκιμασμένων στελεχών, με επιτυχημένη δράση στα μαζικά κινήματα και την αυτοδιοίκηση. Η ανανέωση, όμως, είναι όρος ζωής. Η σύνθεση δίνει αρμονία, είναι προϋπόθεση για τη νίκη και τα μετέπειτα δημιουργικά αποτελέσματα».
Τα ονόματα των υποψηφίων:
Γατσούλης Μπάμπης, τοπογράφος μηχανικός, Α.Π.Θ., μέλος Δ.Σ. του συλλόγου τοπογράφων μηχανικών Κέρκυρας
Κληρονόμος Σπύρος, ξενοδοχοϋπάλληλος
Κοκκινόρης Δημήτρης, αντιπρόσωπος Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, αντιπρόσωπος των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Ομοσπονδία Επισιτισμού και Τουρισμού, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κέρκυρας.
Μπάρδη Καρολίνα (Λίνα), φοιτήτρια Λογιστικής, υπεύθυνη ΠΑΣΠ τμήματος οικονομίας ΤΕΙ Πάτρας.
Πρεντούλης Γιώργος, οικονομολόγος, Αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΣΚ, εκπρόσωπος εργαζομένων στην ΟΣΕΓΟ.
Επικείμενη συνεργασία Μάκη Φόρτε και Γιώργου Καλούδη 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η διαφαινόμενη συνεργασία του πρώην Δημάρχου Αργοστολίου Μάκη Φόρτε, ενός πολύ έμπειρου πολιτικού στα πράγματα της τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το Γιώργο Καλούδη.
Αναμφίβολα, η παρουσία του κ. Φόρτε στο συνδυασμό του κ. Καλούδη θα δώσει άλλη προοπτική και δυναμική στο σχήμα, ενώ, εάν ευοδωθεί, θα ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα, γιατί, από ό,τι φαίνεται, ο κ. Φόρτες θα ζητήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο συνδυασμό, δηλαδή να είναι επικεφαλής, θέμα με το οποίο πρέπει να συμφωνήσει ο κ. Καλούδης. Κακά τα ψέματα, επτανησιακή αναγέννηση χωρίς το Μάκη Φόρτε δεν μπορεί να γίνει.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ
Ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος στηρίζεται από το ΚΚΕ, κατέρχεται στις περιφερειακές εκλογές, με επικεφαλής το Θόδωρο Γουλή, ο οποίος έχει ανακοινώσει τους υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες του συνδυασμού του.
Στη Ζάκυνθο υποψήφιος είναι ο δοκιμασμένος αγωνιστής Γιάννης Κορφιάτης, Δημοτικός Σύμβουλος Ζακυνθίων, επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία».
Στην Κεφαλονιά ο Δημήτρης Μαντζουράτος, καθηγητής Νομαρχιακός Σύμβουλος,
στην Ιθάκη ο Αβραάμ Μιχαλόπουλος, στη Λευκάδα ο Θωμάς Καβαδάς και στην Κέρκυρα ο Γιώργος Κουλούρης, συνταξιούχος.
Η «ΑΝΑΣΑ» του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων
«ΑΝΑΣΑ» είναι η ονομασία του συνδυασμού που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, με επικεφαλής το Θεόδωρο Γαλιατσάτο.
Στη Ζάκυνθο, υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης είναι ο δικηγόρος Σταύρος Κοντονής, συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Κεφαλονιά είναι ο Παναγής Δρακουλόγγονας, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης.
Στη Λευκάδα ο Σωτήρης Ζαβραδινός, συνδικαλιστής, και στην Κέρκυρα η Βέρα Κορωνάκη, καθηγήτρια Βιολογίας.

2 σχόλια: