Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Στον "Καιάδα" οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ


Η κυβέρνηση σπρώχνει τους πολίτες στην ιδιωτική ασφάλιση. Διαλύουν με συνέπεια και μεθοδικότητα ό,τι έχει απομείνει στη δημόσια και κοινωνική ασφάλιση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαξίωση που συντελείται, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, στο επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων - Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ).
Σύμφωνα με καταγγελίες τόσο του προέδρου του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ όσο και των περιφερειακών τμημάτων του, οι ασφαλισμένοι του ταμείου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας στερούνται ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες και στην υπόλοιπη χώρα, οι ασφαλισμένοι για να μπορέσουν να έχουν στοιχειώδη εξυπηρέτηση υπόκεινται σε αβάσταχτη ταλαιπωρία.
...
Το τμήμα Δυτικής Ελλάδας με έγγραφό του αναφέρει την έντονη δυσαρέσκεια των ασφαλισμένων και από τους 4 νομούς (Αχαΐα, Ηλεία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος) που ανήκουν στο τμήμα για το απαράδεκτο επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχει ο ασφαλιστικός φορέας, για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται ανωτέρω. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ασφαλισμένοι από Κόρινθο και Ιθάκη που εξυπηρετούνται από τα γραφεία της Πάτρας.

...
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Μηχανικών και Ε.Δ.Ε. με έγγραφό του αναφέρει ότι η Διεύθυνση Υγειονομικού του ΕΤΑΑ έχει προβεί σ' όλες τις απαραίτητες ενέργειες για σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου με ιατρούς και οδοντιάτρους, συνολικού αριθμού 106 ελεγκτών ιατρών με διάρκεια έργου 12 έως 18 μήνες προς διάθεση του Ταμείου και η οποία εγκρίθηκε με το πρωτ. 3263/4-2-2010 έγγραφο του ΑΣΕΠ. Επίσης αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η έγκριση της δαπάνης αυτής από την κυβέρνηση, παρόλο που βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ και δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και έχει εγκριθεί και υπογραφεί από τον ΑΣΕΠ . Επισημαίνοντας ότι:
«Η καθυστέρηση πρόσληψης ελεγκτών γιατρών δημιουργεί τα ακόλουθα προβλήματα:
1. Αδυναμία ελέγχου των φαρμακευτικών δαπανών.
2. Αδυναμία πρωτογενούς ελέγχου -έλεγχος εισαγωγών και εξετάσεων σε νοσοκομεία και κλινικές από ελεγκτές ιατρούς- και δευτερογενούς ελέγχου - επαλήθευσης στα τιμολόγια των δαπανών.
3. Αδυναμία ελέγχου εγκρίσεων συνταγών άνω των 150 ευρώ σε όλη την επικράτεια με αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και ειδικά εκείνων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
4. Έντονες διαμαρτυρίες και αποστολή εξώδικων από ασφαλισμένους και Συλλόγους ασφαλισμένων».
Και καταλήγει: «Είναι αυτονόητο ότι η καθυστέρηση στην πρόσληψη ελεγκτών ιατρών αυξάνει ανεξέλεγκτα τις δαπάνες καθιστώντας τις πολύ υψηλότερες του κόστους πρόσληψης των ελεγκτών αυτών».
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το ταμείο ΕΤΑΑ/ΤΣΕΔΕ είναι ανύπαρκτες, παρόλο που ασφαλισμένοι πληρώνουν ανελλιπώς τον κλάδο Υγείας και τον κλάδο Πρόνοιας στις εισφορές του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ.
Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σ' εκείνες τις ενέργειες σχετικά με το ταμείο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, ώστε να επιλυθούν τα σοβαρά ιατροφαρμακευτικά προβλήματα που βιώνουν οι ασφαλισμένοι του ταμείου και τα οποία τους σπρώχνουν στην ιδιωτική ασφάλιση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι μεθοδευμένες και συντεταγμένες με τις οδηγίες για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, που εκπορεύονται από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και θα πρέπει άμεσα να σταματήσει την «εργολαβία» κατεδάφισης του κοινωνικού ιστού της χώρας.
Το πιο σημαντικό όμως είναι να κινητοποιηθούν οι πολίτες της χώρας για να σταματήσουν την κατεδάφιση σε ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και να αγωνιστούν για τη δημιουργία ενός ισχυρού, βιώσιμου και κοινωνικά αποτελεσματικού δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, μακριά από τη λειτουργία της αγοράς. Η υγεία και η κοινωνική πρόνοια δεν μπορεί να αποτελούν πεδίο εμπορευματικής και κερδοσκοπικής λογικής.
του Μάξιμου Μπόλα
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=568462

2 σχόλια:

  1. Σέστα, μπορείτε να κάνετε τη δημοσίευση να μην φαίνεται ολόκληρη στην αρχική σελίδα?

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτοιμο. Δαίμονα καλώς ήλθες στην συντακτική μας ομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή