Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Αναδιάρθρωση χρέους ή επιστροφή στη δραχμή


Την έξοδο από το ευρώ ή την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους βλέπει ως επιλογές για την Ελλάδα, ο Nouriel Roubini, όπως ανέφερε σε κλειστή εκδήλωση στην οποία μετείχαν στελέχη από τον επιχειρηματικό και τραπεζικό χώρο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο κ. Roubini στο πλαίσιο ομιλίας του υποστήριξε ότι μόνη λύση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι η υποτίμηση του νομίσματος, κάτι που σημαίνει έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Ωστόσο, διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αφού προϋποθέτει αποχώρηση από την ΕΕ. Επισήµανε δε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο η υποτίµηση του εθνικού νοµίσµατος θα έφτανε στο 50%. Οπότε η τελευταία λύση για την Ελλάδα είναι η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του.

«Δεν µπορεί όµως σε καµία περίπτωση να γίνει στη Ελλάδα ό,τι έγινε στην Αργεντινή. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε άλλα χαρακτηριστικά», δήλωσε ο Roubini. 
Η μόνη λύση για να ανακτήσει η Ελλάδα τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, είναι η υποτίμηση του νομίσματός της πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο με την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση και την επιστροφή στη δραχμή. Ωστόσο και ο ίδιος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και πως προϋποθέτει αποχώρηση και από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία εξόδου από το ευρώ.

Με το δημόσιο χρέος να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 160% του ΑΕΠ πριν σταθεροποιηθεί και αρχίσει να μειώνεται όπως προβλέπει το ΔΝΤ και η ΕΕ, ο Nouriel Roubini θεωρεί ότι είναι αδύνατη η επιστροφή της χώρας στις αγορές και η χρηματοδότησή της με χαμηλά επιτόκια. Όπως είπε η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η επιμήκυνση της διάρκεια αποπληρωμής κάτι που όπως είπε γίνεται όσον αφορά το δάνειο της τρόικας των 110 δισ. ευρώ.


Απάντηση Πεταλωτή 
Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τόσο της δηλώσεις του N. Roubini όσο και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε: "Ο κ. Roubini είναι ένας διεθνούς φήμης οικονομολόγος. Γνωρίζουμε ότι έχει διαφορετικές απόψεις από τις απόψεις που έχουμε εμείς. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Είναι γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να ακούει όλες τις προτάσεις και όλες τις απόψεις, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε ως χώρα. Αλλά, φυσικά το ότι κάποιος εκφράζει μια διαφορετική γνώμη, δεν μειώνει την αξία της επιστημονικής του άποψης. Στο πλαίσιο των επαφών του Πρωθυπουργού και μάλιστα όταν έχουμε να κάνουμε με μια παγκόσμια κρίση στην οποία εντάσσεται και η χώρα μας, είναι γόνιμο και ωφέλιμο να γίνονται όλες οι συζητήσεις. Και φυσικά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που έχει αποφασιστικό λόγο, ακούγοντας οτιδήποτε υπάρχει σε διεθνές επίπεδο".


Επιπλέον, τόνισε πως δεν ισχύει ούτε το ενδεχόμενο έξοδου από το ευρώ, ούτε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. "Το αντίθετο συμβαίνει" σημειώσε ο κ. Πεταλωτής, συμπληρώνοντας "Ήμασταν κοντά στη χρεοκοπία και το γνωρίζουμε, ήμασταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Με όλες τις προσπάθειες που κάνει ένα χρόνο τώρα ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση, σαφώς έχουμε απομακρυνθεί από αυτό το ενδεχόμενο. Σαφέστατα, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να βγούμε από την κρίση. Και φυσικά δεν είμαστε ούτε κοντά στο να βγούμε από το ευρώ. Το αντίθετο. Εμείς είμαστε που χτίζουμε τη σταθερότητα και την αποφασιστικότητα στην οικονομική μας πολιτική. Τη σταθερότητα την οποία αυτή τη στιγμή όλοι οι διεθνείς παράγοντες μας αναγνωρίζουν και φυσικά υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας μας".


Αναβλήθηκε η συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Roubini
Αναβλήθηκε η συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Roubini λόγω διαδηλώσεων στο Κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών.


Ο υπουργός Οικονομικών ήταν παρών στη συνάντηση του γνωστού οικονομολόγου με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο κτίριο της Βουλής.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου