Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου για την αναδάσωση της Κυριακής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πληροφορηθήκαμε ότι οργανώνεται στις 12.12.2010 από διάφορους φορείς η αναδάσωση περιοχών της Κεφαλονιάς. Να σημειωθεί ότι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου δεν είχε καμία σχετική υπεύθυνη ενημέρωση.
Με αυτή την ευκαιρία κάνουμε γνωστό σε όσους δεν το γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό Νόμο των Εθνικών Δρυμών στην χώρα μας, απαγορεύεται οποιαδήποτε παρόμοια παρέμβαση εντός αυτών, με εξαίρεση έκτακτες περιπτώσεις και πάντως με την άδεια των αρμοδίων Αρχών.
Ειδικότερα στην Κεφαλονιά, λόγω της ύπαρξης του Εθνικού Δρυμού Αίνου, η ίδρυση του οποίου αποσκοπεί κυρίως στην προστασία της κεφαλληνιακής Ελάτης (Abies cephalonica), o Φορέας Διαχείρισης του Δρυμού συνιστά να αποφευχθεί οπωσδήποτε η δενδροφύτευση οποιουδήποτε είδους Ελάτης στη νήσο. Τούτο επιβάλλεται για να προστατευθεί από ενδεχόμενη υβριδοποίηση η γενετική καθαρότητα του ελατοδάσους του Αίνου, ο οποίος αποτελεί τον κλασσικό τόπο (loco classicus) -κατά την επιστημονική έκφραση- εμφάνισης της τυπικής Abies cephalonica.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεωργία Καμάρη
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών
roupaki.blogspot.com


Το σχόλιο των Σέστων:
Στο προηγούμενο άρθρο μας Δενδροφύτευση στον Αγ. Κωνσταντίνο στις 12 Δεκεμβρίου αναφέρεται ότι "Αναδασώνουμε στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος, η οποία βρίσκεται 6 χιλιόμετρα έξω από το Αργοστόλι, σε ένα οικόπεδο 150 στρεμμάτων θα φυτευτούν 2.000 φυτά. Η αναδάσωση γίνεται σε συνεργασία με το Δασαρχείο Κεφαλονιάς"


1) Από τα παραπάνω καταρχάς προκύπτει ότι η αναδάσωση γίνεται εκτός Δρυμού.
2) Δεν προκύπτει ότι θα γίνει φύτευση ελάτων. Αν  υπάρχει κάποια τέτοια πληροφορία θα θέλαμε να γίνει ο Φορέας πιο συγκεκριμένος και να το αναφέρει.
3) Η αναδάσωση γίνεται σε συνεργασία με το Δασαρχείο Κεφαλονιάς. Οπότε μιλάμε για συγκρουόμενες αρμοδιότητες? Ο Φορέας με το Δασαρχείο δεν έχουν καμία σχέση?
4) Δεν πρέπει μια προσπάθεια αναδάσωσης να στηριχτεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, έστω και συμβουλευτικά? Έχουμε μήπως δει τελευταία πολλές προσπάθειες αναδάσωσης και αυτή της Κυριακής είναι περιττή?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου