Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Αντάρτικο «Ανώνυμων» χάκερ υπέρ Ασάνζ

Σε δριμεία αντεπίθεση πέρασαν οι «πειρατές» υποστηρικτές της WikiLeaks, εξαπολύοντας αλλεπάλληλες ηλεκτρονικές επιθέσεις κατά της ιστοσελίδας της χρηματοπιστωτικής εταιρείας ΜasterCard, η οποία αρνείται να δεχτεί εμβάσματα για τον αποκαλυπτικό ιστότοπο, αλλά και κατά της ιστοσελίδας της σουηδής εισαγγελέως η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ. Υιοθετώντας πρακτική που θυμίζει ένοπλες οργανώσεις, την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις ανέλαβαν με ψηφιακές προκηρύξεις οι «Ανώνυμοι» (Αnonymous), μια πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα χάκερ που θέλησε να εκδικηθεί τη σύλληψη του 39χρονου Αυστραλού στο Λονδίνο.

«Είμαστε ευτυχείς να αναφέρουμε ότι η ιστοσελίδα http: //www. mastercard. com/ έχει επισήμως “πέσει”» έγραψε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Τwitter χρήστης με το ψευδώνυμο ΑnonΟps. Οι «Ανώνυμοι» ανακοίνωσαν ότι η δράση τους κατά των προαναφερομένων εντάσσεται στην «Επιχείρηση payback» (σε ελεύθερη μετάφραση: Επιχείρηση πληρώνω με το ίδιο νόμισμα), η οποία έχει σκοπό να πλήξει ηλεκτρονικά επιχειρήσεις και φορείς «που κρατούν εχθρική στάση» και διακόπτουν τη συνεργασία τους με τη WikiLeaks.


«Φυσικά είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι τα προβλήματα στην ιστοσελίδα μας σχετίζονται με τη WikiLeaks αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε» δήλωσε εκπρόσωπος της Εισαγγελίας στη Στοκχόλμη. Εναντίον του κ. Ασάνζ έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για έναν φημολογούμενο διπλό βιασμό τον οποίο υποτίθεται ότι διέπραξε το περασμένο καλοκαίρι στη Σουηδία. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία και μιλάει για πολιτική δίωξη.

Ο εκπρόσωπος της ΜasterCard Κρις Μοντέιρο δικαιολόγησε τη στάση της εταιρείας επικαλούμενος την παράνομη φύση της δραστηριότητας της WikiLeaks. «Οι κανονισμοί της ΜasterCard απαγορεύουν στους πελάτες της να συμμετέχουν, να διευκολύνουν, έμμεσαή άμεσα, κάθε παράνομη δραστηριότητα» δήλωσε. Ηλεκτρονική επίθεση δέχθηκε και ο ιστότοπος της ελβετικής τράπεζας ΡostFinance, η οποία προσφάτως «πάγωσε» τραπεζικό λογαριασμό του ιδρυτή της Wikileaks.

Ο άνθρωπος που με τις αποκαλύψεις του έχει διαταράξει τις διπλωματικές ισορροπίες στον πλανήτη κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απόφαση των βρετανικών δικαστικών αρχών να μην επιτρέψουν την καταβολή χρηματικής εγγύησης. Ο 39χρονος Αυστραλός δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου του Γουέστμινστερ ότι θα παλέψει για τη μη έκδοσή του στη Σουηδία. Ο Ασάνζ θα παραμείνει προφυλακιστέος μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε ξεκινά η δεύτερη ακροαματική διαδικασία για την έκδοσή του ή μη στη Σουηδία.

Παρά τη σύλληψη, οι «διαρροές» των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων από τη WikiLeaks συνεχίζονται αδιάκοπα.

Σάρα Πέιλιν: «Δικάστε τον σαν να ήταν Ταλιμπάν!»
Μπορεί ο Τζουλιάν Ασάνζ να αντιστέκεται στην έκδοσή του στη Σουηδία, όμως βρετανοί νομικοί υποστηρίζουν ότι αυτή ίσως είναι η καλύτερη λύση για τον συλληφθέντα ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks προκειμένου να μη βρεθεί «δεμένος» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το χειρότερο σενάριο για τον Ασάνζ θα ήταν να κάτσει στο σκαμνί αμερικανικού δικαστηρίου κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Ηδη ακροδεξιοί Αμερικανοί ζητούν να εκτελεστεί, ενώ η Σάρα Πέιλιν ζήτησε «να δικαστεί όπως οι αρχηγοί των Ταλιμπάν και τα μέλη της Αλ Κάιντα». Στη σκανδιναβική χώρα η ελευθερία των ΜΜΕ προστατεύεται από αυστηρή νομοθεσία, ενώ στη Βρετανία ισχύει ένα από τα πλέον «φιλικά προς τις ΗΠΑ» πλαίσιο έκδοσης.
πηγή: το βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου