Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Το Δημόσιο μειώνει τα ενοίκια που πληρώνει σε ακίνητα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΙΚΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΙΚΗΣ ενημερώνει τα μέλη του ότι: ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με επιστολή που έστειλε προς όλους τους συναδέλφους του υπουργούς, ζητά την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων ενοικίων όλων των ακινήτων που έχει μισθώσει το Δημόσιο με σκοπό τη μείωσή τους κατά τουλάχιστον 20%.
Αν δεν επιτευχθεί μέσω των διαπραγματεύσεων, θα επιτευχθεί, όπως λέει, μέσω δικαστικής οδού όπου θα προσφύγει το Δημόσιο, κάνοντας χρήση του άρθρου 388 του Αστικού Κώδικα. Με την επιστολή του ο Υπουργός ζητά, πρώτον, μείωση κατά 20% των ενοικίων και δεύτερον, οι νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν να προβλέπουν τις ίδιες τιμές για τουλάχιστον τρία χρόνια χωρίς περαιτέρω αυξήσεις.

Επίσης ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι ήδη υπάρχουν δεδικασμενες υποθέσεις με αποφάσεις υπέρ των ενοικιαστών :Το δικαστήριο και στις δύο περιπτώσεις -με παρεμφερείς αποφάσεις- αποφάσισε να μην ισχύσουν οι προβλεπόμενες στα συμβόλαια αυξήσεις και τα ενοίκια να καθοριστούν σε χαμηλότερα επίπεδα. «Ο μισθωτής εμπορικής μίσθωσης», αναφέρει κατά λέξη το δικαστήριο, «μπορεί να ζητήσει την αναπροσαρμογή του οφειλόμενου μισθώματος, εφόσον λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων επήλθε αδιαμφισβήτητα τόσο ουσιώδης μεταβολή, ώστε με τις συγκεκριμένες συνθήκες η εμμονή του εκμισθωτή στην καταβολή του συμφωνηθέντος μισθώματος να είναι αντίθετη προς την ευθύτητα και την εντιμότητα που απαιτείται στις συναλλαγές και επιβάλλεται από τις αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών παρά την ανάγκη κατοχύρωσης της ασφάλειας των συναλλαγών, η οποία πρέπει πάντοτε να συνεκτιμάται…»
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πρωτοδικείο της Αθήνας αλλά και στα επαρχιακά δικαστήρια εκατοντάδες είναι οι αγωγές που καθημερινά κατατίθενται με αίτημα να αναλάβει η δικαιοσύνη να ρυθμίσει σε νέες βάσεις τα ενοίκια για επαγγελματική στέγη, μια και η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα, με αποτέλεσμα συμφωνίες του παρελθόντος να είναι αδύνατον πλέον να εκπληρωθούν.
Η μείωση ενοικίου των επαγγελματικών χώρων είναι μονόδρομος ώστε να συντηρηθούν οι επιχειρήσεις και να μπορέσουν να ανταποκριθούν μελλοντικά στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Στην πόλη μας ήδη μετράμε πάνω από 30 καταστήματα προς ενοικίαση,πραγματικότητα που πρέπει να προβληματίσει τους ιδιόκτητες !!!

Το Δ.Σ του συλλόγου προτείνει στα μέλη του να έρθουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τους ιδιόκτητες τους ,ώστε να συζητήσουν την μείωση των ενοικίων τους.Σε ενδεχόμενη άρνηση τους μπορούν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη επικαλούμενοι και αυτοί όπως το ελληνικό δημόσιο το άρθρο 388 του Α.Κ.
Να σημειωθεί ότι με την θέση αυτή για την μείωση των ενοικίων λόγο της έκτατης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι σύμφωνη και η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α(Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) καθώς και η Ε.Σ.Ε.Ε.(Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου).

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΓΛΑΙΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ ΡΟΥΛΑ ΣΑΒΡΑΜΗ

ΛΗΞΟΥΡΙ 30/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου