Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Φωτοβολταϊκές άδειες έως 150 KW και στην Κεφαλονιά

Προτεραιότητα στους αγρότες και τους οικιακούς ή επιχειρηματικούς καταναλωτές που έχουν υποβάλει αίτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε χωράφια και κτίρια δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.


Παράλληλα, υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες η Τίνα Μπιρμπίλη ανάβει πράσινο φως και για τους κατοίκους-επιχειρηματίες 28 νησιών που είναι συνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης, να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος έως και 150 KW.


Ουσιαστικά με τη διπλή αυτή κίνηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί αφ' ενός να ικανοποιήσει τον αγροτικό κόσμο και τους συνεταιρισμούς και αφ' ετέρου να πριμοδοτήσει χρονικά τις μικρές και σχετικά εύκολα υλοποιήσιμες εγκαταστάσεις (έως 100 KW) για τις οποίες δεν απαιτούνται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και έκδοση περιβαλλοντικών αδειών, όπως απαιτείται για μεγαλύτερα έργα.

Οι περίπου 5.500-6.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν από επαγγελματίες αγρότες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως 100 KW, έχουν ήδη καλύψει το πλαφόν των 500 MW μέχρι 2014. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει από τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ η εξέταση των αιτήσεων. Υπό το πρίσμα αυτό, δυσάρεστη έκπληξη μπορεί να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές -αγρότες και μη- όταν έχουν κάνει αίτηση σύνδεσης για περιοχές στις οποίες το δίκτυο είναι κορεσμένο, δηλαδή δεν μπορεί να υποδεχτεί νέα τάση.
Σε ό,τι αφορά τα νησιά που είναι συνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης και μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, επενδύσεις θα μπορούν να γίνουν μόνο για συστήματα ισχύος έως 150 KW.
Η υπουργική απόφαση αφορά τα νησιά: Εύβοια, Ανδρος, Τήνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σαμοθράκη, Θάσος, Αμουλιανή, Κέα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Υδρα, Σπέτσες, Κύθηρα, Ελαφόνησος, Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός και Ζάκυνθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου