Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Φόβοι για αμόλυβδη στα 2 ευρώ το λίτρο

Την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων σπάνε αλλεπάλληλα τα υψηλά ρεκόρ διετίας, οι «αισιόδοξες» προβλέψεις των αναλυτών μιλούν για διατήρηση ή ελαφρά αύξηση των σημερινών τιμών. Ωστόσο, ήδη κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες αναλύσεις που βλέπουν για το 2011 τιμές πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα η διεθνής τιμή ήταν στα 89 δολάρια, ενώ αυτή την εβδομάδα στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων η τιμή βρίσκεται κοντά στα 92 δολάρια. 

Στην τελευταία ανάλυσή της η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας προέβη σε πρόβλεψη για μέση τιμή spot στα 86 δολάρια το βαρέλι το 2011 έναντι μέσης τιμής 79 δολαρίων το βαρέλι το 2010. Οι εκτιμήσεις της EIA που βασίζονται στα φετινά προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου, που συγκρίνονται με τις αντίστοιχες διακυμάνσεις των τιμών πέρυσι, είναι μάλλον συντηρητικές (αν και η ίδια η ΕΙΑ παραδέχεται ότι υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα της τάξης του 30% στην πρόβλεψή της) σε σύγκριση με τις προβλέψεις της Morgan Stanley. Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας τοποθετούν τη μέση τιμή του βαρελιού πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι το 2011. 

Οι εγχώριες τιμές της βενζίνης ως γνωστόν δεν έχουν ευθεία συνάρτηση με τις τιμές στα μεγάλα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, αλλά με τις διεθνείς τιμές της βενζίνης στη Μεσόγειο (PLATTS HCIF MED), που με τη σειρά τους επηρεάζονται από τις διεθνείς τάσεις. Έτσι για παράδειγμα σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων παρουσιάζεται αύξηση 1,4% της διεθνούς τιμής. Σε σχέση με πέρυσι εάν συνυπολογιστεί και η διακύμανση της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου, παρουσιάζει αύξηση πάνω από 10 σεντς το λίτρο (από τα επίπεδα των 0,36 σεντς στα 0,46 σεντς το λίτρο).

Ελλάδα
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την εγχώρια αγορά που ήδη είναι η ακριβότερη στην Ε.Ε. εξαιτίας των φόρων που έχουν επιβληθεί και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% της τιμής της αντλίας. Για παράδειγμα σε τιμή 1,55 ευρώ το λίτρο 50,3 λεπτά είναι η τιμή διυλιστηρίου, 97,2 λεπτά η τιμή και 7,7 λεπτά είναι το κέρδος εταιρειών – πρατηρίων.

Ωστόσο ήδη οι παραπάνω τιμές (μετρημένες στις 10 Δεκεμβρίου) αποτελούν ανάμνηση για τους καταναλωτές καθώς από την περασμένη Δευτέρα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο παρατηρητήριο του υπουργείου ανάπτυξης, τιμές - ρεκόρ όπως αυτή που καταγράφεται σε πρατήριο του Λασιθίου με την αμόλυβδη να πωλείται στο 1,8 ευρώ το λίτρο. Η συγκεκριμένη τιμή αναρτήθηκε την Κυριακή σε πρατήριο της BP στη Σητεία, ενώ συνολικά στο νομό η χαμηλότερη τιμή που καταγράφεται είναι 1,659 ευρώ το λίτρο. 

Σε δύο νομούς της χώρας, στο Λασίθι και στην Κεφαλονιά η μέση τιμή ξεπερνά το 1,7 ευρώ το λίτρο.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι εφόσον συνεχιστούν οι ανοδικές πιέσεις στη διεθνή τιμή του εμπορεύματος, αναμένεται να δούμε ακόμη μεγαλύτερες τιμές, που στην επαρχία θα πλησιάζουν όλο και περισσότερο στα 2 ευρώ το λίτρο.

Αντλίες
Χθες το υπουργείο ανάπτυξης προχώρησε σε δύο σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας αλλά και των φαινομένων κλοπής στις αντλίες. Έτσι ανακοινώθηκε αφενός η αυστηροποίηση των κυρώσεων (αφαίρεση άδειας λειτουργίας) για όσους έχουν μηχανάκια που κλέβουν στις αντλίες και αφετέρου η εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης των εισροών και εκροών στα πρατήρια. 

Τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν χρόνιο ζητούμενο για τον εξορθολογισμό της αγοράς εδώ και χρόνια και έχουν πολλάκις εξαγγελθεί χωρίς να εφαρμοστούν ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος για την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών εκροών ανέρχεται σύμφωνα με υπολογισμούς του ΣΕΕΠΕ σε 198 εκατ. ευρώ, ενώ εάν δεν εγκριθούν τα ήδη εγκατεστημένα συστήματα σε περίπου 1.200 πρατήρια το κόστος ανεβαίνει στα 228 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα συστήματα εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν το λειτουργικό ετήσιο κόστος των πρατηρίων κατά 8,5 εκατ. ευρώ (1000 ευρώ ανά πρατήριο).

Παράλληλα, οι αυστηρές ποινές που και κατά το παρελθόν έχουν επιβληθεί σε πρατήρια που έχουν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να κλέβουν, έχουν τελικά μειωθεί ή απαλειφθεί εντελώς καθώς το σύστημα βεβαίωσης των ποινών είναι πολύπλοκο ενώ τα όποια πρόστιμα συνήθως μειώνονται δραστικά στα διοικητικά δικαστήρια. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού, τέλος, οι πρατηριούχοι που θα εντοπιστούν με «πειραγμένες» αντλίες θα αντιμετωπίσουν ακόμη και πενταετή φυλάκιση.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου