Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Εντάσεις και πιθανές εκπλήξεις

Περιφέρεια που θα κριθεί σε δεύτερο γύρο αυτή των Ιονίων, όμως η «είδηση» δεν είναι εκεί. Η είδηση είναι ποιοι θα πάνε στον δεύτερο γύρο, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι στοιχηματίζουν με σιγουριά ότι θα ζήσουμε εκπλήξεις και εντάσεις.
Οι εντάσεις αφορούν περισσότερο το κυβερνών κόμμα που κατεβαίνει με τον Ηλία Μπεριάτο, ο οποίος έχει το επίσημο χρίσμα, και τον Γιώργο Καλούδη, αντάρτη στις παρυφές του πράσινου στρατοπέδου, ενισχυμένο με την υποστήριξη του πρώην πράσινου δημάρχου του Αργοστολίου, Μάκη Φόρτε. Ο υποψήφιος της Ν.Δ. Σπύρος Σπύρου πρέπει να ενισχύσει τα χαμηλά ποσοστά για το κόμμα του (εκλογές 2009) σε όλες τις Νομαρχίες, ενώ ο γιατρός Θεόδωρος Γουλής ξεκινά από την αφετηρία του διψήφιου ποσοστού που φέρνει το ΚΚΕ στην περιοχή. Κατακερματισμένες οι δυνάμεις Δημοκρατικής Αριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγων Πρασίνων θα καταγραφούν και θα παίξουν τον ρόλο τους τη δεύτερη Κυριακή.

Μοιρασμένες οι Νομαρχίες της Περιφέρειας στις εκλογές του 2006, ανήκουν δύο στο ΠΑΣΟΚ και δύο στη Ν.Δ. Η Ν.Δ. πήρε τη Νομαρχία Κέρκυρας με 42,42% και νομάρχη τον Στέφανο Πενηντάρχου-Πουλημένο και τη νομαρχία Ζακύνθου με 43,91% και Νομάρχη τον Διονύσιο Γάσπαρο. Το ΠΑΣΟΚ πήρε και τις δύο Νομαρχίες στον δεύτερο γύρο, με 53,42% στη Λευκάδα ο Κωνσταντίνος Αραβανής και 52,83% στην Κεφαλονιά ο Διονύσιος Γεωργάτος. Τη Νομαρχία Κεφαλονιάς διεκδίκησε ο αντάρτης τότε της Ν.Δ. Αλέξανδρος Παρίσης που συγκέντρωσε 47,17%.
Στις εκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ με αέρα νικητή έρχεται πρώτο και στους τέσσερις νομούς. Υψηλότερο ποσοστό στη Ζάκυνθο (47,56%) και χαμηλότερο στη Λευκάδα (41,65%). Η Ν.Δ. δεύτερη, αλλά με ψαλιδισμένα τα ποσοστά από τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, κάνει αρνητικό ρεκόρ πέφτοντας κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 30 μονάδων στη Ζάκυνθο με 29,74%. Το υψηλότερο ποσοστό στην περιφέρεια για τη Ν.Δ. στη Λευκάδα με 37,01%.
Ενισχυμένη η τρίτη θέση του ΚΚΕ στα Ιόνια με διψήφιο νούμερο παντού: 10,42% στη Λευκάδα, 11,18% στη Ζάκυνθο, 11,95% στην Κέρκυρα και 12,25% στην Κεφαλονιά. Την τέταρτη θέση στη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,23%, 4,29% και 5,16% αντίστοιχα. Μόνον στην Κεφαλονιά η τέταρτη θέση ανήκει στο ΛΑΟΣ με 4,67%.
Στην έκτη θέση σε όλη την περιφέρεια οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανώτατο ποσοστό 2,20% στην Κέρκυρα και κατώτατο 1,31% στη Λευκάδα.
Οι έδρες κατανέμονται ως εξής: τέσσερις στο ΠΑΣΟΚ, μία στη Ν.Δ. και μία στο ΚΚΕ.

Ελευθεροτυπία, enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου