Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Φέσι έως 40 ευρώ στα αεροπορικά εισιτήρια

Μελέτη της ΕΚΠΟΙΖΩ για το τι θα φέρει η συγχώνευση Olympic Air και Aegean Airlines


Από 8 μέχρι 40 ευρώ θα ανέβουν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων εσωτερικού αν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση της Olympic Air και της Aegean Airlines. Αυτό προκύπτει από μελέτη της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία ανέλυσε τις τιμές των μετ’ επιστροφής αεροπορικών εισιτηρίων στις γραμμές Αθήνα-Κεφαλονιά και Αθήνα-Λήμνος, όπου το 2009 “πετούσαν” και οι δύο εταιρείες, ενώ το 2010 “έμειναν μονοπώλιο της Ολυμπιακής”, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ.
Ειδικότερα, το 2009 το φτηνότερο εισιτήριο για Αθήνα-Κεφαλονιά και επιστροφή ήταν 78 ευρώ, ενώ το 2010 ήταν 96 ευρώ (αύξηση 18 ευρώ). Πέρυσι επίσης το φτηνότερο εισιτήριο σε “οικονομική” θέση, που επιτρέπει αλλαγή χωρίς χρέωση, για Αθήνα-Κεφαλονιά και επιστροφή ήταν 256 ευρώ, ενώ το 2010 ήταν 296 ευρώ (αύξηση 40 ευρώ).  Ίδιες ήταν και οι τιμές των αντίστοιχων εισιτηρίων για το δρομολόγιο Αθήνα-Λήμνος.


Η ΕΚΠΟΙΖΩ υποστηρίζει ότι η προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργήσει μια μονοπωλιακή ή σχεδόν μονοπωλιακή αγορά εσωτερικής αερογραμμής, η οποία θα καθορίζει την τιμή των εισιτηρίων πολύ πιο πάνω από αυτή που θα επέβαλλε μια λογική τιμολόγηση στο πλαίσιο του υγιούς οικονομικού ανταγωνισμού. “Εκτός αυτού, η υποψήφια μονοπωλιακή αερογραμμή, θα έχει την ευχέρεια να παρέχει υπηρεσίες χαμηλότερης ποιότητας, χωρίς τον φόβο απώλειας πελατών και χωρίς κίνητρα βελτίωσής της”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, η ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε την έρευνα και τα συμπεράσματά της στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου