Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Οικοδομικές άδειες στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη τον 19ο αιώνα!

Τα τελευταία δείγματα της μακραίωνης σειράς κατοικιών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, που η αρχή της χάνεται στα χρόνια της Ενετοκρατίας —πολλά κτισμένα εκ βάθρων μετά τους σεισμούς του 1867— καταστράφηκαν σε μεγάλο ποσοστό κατά τους σεισμούς του 1953 και τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν, χωρίς ποτέ να μελετηθούν σε βάθος και έκταση.

Το μεγαλύτερο μέρος της ντόπιας αρχιτεκτονικής —τεκμήριο των πολιτιστικών καταβολών αυτών των νησιών που βρέθηκαν τετρακόσια χρόνια κάτω από την κυριαρχία των Βενετών και μισό και πλέον αιώνα υπό «αγγλική προστασία», γνωρίζοντας μια πρωτοφανή ακμή, προτού ενωθούν με την Ελλάδα— χάθηκε οριστικά. Κι ενώ ο χρόνος που πέρασε έχει αμβλύνει τη μνήμη και έχει περιορίσει τη δυνατότητα ανεύρεσης επιτόπιων στοιχείων, ένα πλήθος από πληροφορίες για κτίρια που καταστράφηκαν ή δεν αναγνωρίστηκαν, λανθάνει ακόμα σε διάφορα δημοσιεύματα και αρχεία.



Το υλικό
Αποτέλεσμα της εφαρμογής του διατάγματος που δημοσιεύτηκε στο φύλλο 86ο της Gazzetta Degli Stati Uniti delle Isole Ionie του 1819 και απαγόρευε ρητά οποιαδήποτε οικοδομική εργασία χωρίς άδεια της κυβέρνησης —θέτοντας ως προϋπόθεση γι’ αυτήν την κατάθεση σχεδίων— είναι ένα πλήθος εγγράφων συνοδευόμενων από σχέδια, τα οποία σώζονται στα Τοπικά Ιστορικά Αρχεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.
Πρόκειται για εκατοντάδες υποθέσεις της περιόδου 1818-1865, που αφορούν αιτήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιόνιου Κράτους για χορήγηση άδειας οικοδομής, συνοδευόμενες από τα σχετικά σχέδια.

Συμβολή στη μελέτη της κατοικίας
Η ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου αριθμού σχεδίων με ακριβή χρονολόγηση είναι βαρύνουσας σημασίας για τη μελέτη της κατοικίας και την τυπολογική της διερεύνηση, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η αντίστοιχη χρονολόγηση αποτυπωμένων παραδειγμάτων είναι μία υπόθεση δύσκολη, επαγωγική, βασισμένη συχνά σε εκτιμήσεις και υποθέσεις, και ότι διατυπώνεται με σχετική βεβαιότητα μόνο όταν υπάρχουν αξιόπιστες μαρτυρίες ή/και αναγραφή της χρονιάς κατασκευής στα κτίρια.

Αποσπάσματα από το άρθρο "Έγγραφα οικοδομικών αδειών του 19ου αιώνα στα τοπικά ιστορικά αρχεία Κεφαλονιάς και Ιθάκης και η συμβολή τους στη μελέτη της κατοικίας" της Χριστίνας Φραγκούλη, Αρχιτέκτονα Μηχανικού ΕΜΠ και Υποψήφιας Διδάκτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.


Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: arxaiologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου