Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Σαν σήμερα...

Το Αργοστόλι μετά το σεισμό
Σαν σήμερα, πριν από 57 χρόνια, στις 12 Αυγούστου 1953, ο Εγκέλαδος έδωσε ένα χτύπημα που έμελε να σημαδέψει για πάντα το νησί μας. Ο σεισμός 7,2 ρίχτερ με επίκεντρο την Κεφαλονιά, ισοπεδώνει Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Οι σεισμοί 6,4 ρίχτερ την Κυριακή 9/8 και 6,8 ρίχτερ την Τρίτη 11/8 προειδοποιούσαν για το τι πρόκειται να συμβεί. Τα ξημερώματα της Τετάρτης 12/8 ένα πρώτο χτύπημα 5,2 ρίχτερ προαναγγέλει το μεγάλο κακό. Λίγες ώρες αργότερα χτυπάει ο καταστροφικότερος ίσως σεισμός στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μετασεισμοί κράτησαν για αρκετές ημέρες, μέχρι το τέλος του Σπτεμβρίου, ανάμεσά τους και κάποιοι που ξεπερνούσαν τα 5 ρίχτερ. Όμως δεν είχε μείνει πια τίποτε για να καταστραφεί.

Η λέξη "προσεισμικός" δεν έχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα το ίδιο νόημα. Η αναφορά της αμέσως τοποθετεί τον Κεφαλονίτη στο 1953, τη μέρα που το νησί συγκλονίστηκε συθέμελα, καταστράφηκε ολοσχερώς και αναπόφευκτα άλλαξε για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου