Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Η πρώτη εβδομάδα της δημοσκόπησης των Σέστων

Η δημοσκόπηση που ξεκινήσαμε την προηγούμενη Πέμπτη (http://tasesta.blogspot.com/2010/10/on-line.html) έχει ήδη μια εβδομάδα που τρέχει και σε αυτή έχουν ήδη λάβει μέρος 64 άτομα στην ερώτηση για το Δήμο Κεφαλονιάς και 57 για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Στον παραπάνω πίνακα φαίνονται οι απαντήσεις των αναγνωστών στην ερώτηση "Ποιον θα ψηφίσετε για Δήμαρχο Κεφαλονιάς?". Σημειώνουμε το ποσοστό 23,4% της αποχής από τις εκλογές. Στη συνέχεια υπολογίζουμε τα ποσοστά των υποψηφίων δημάρχων στο σύνολο των αναγνωστών που θα ψηφίσουν ώστε να έχουμε μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος:


Ντέρμπυ φαίνεται ότι θα διεξαχθεί μεταξύ Παρίση και Κοτσιλίνη που εμφανίζονται με ποσοστά 34,7% και 30,6% αντίστοιχα. Οι 4,1 μονάδες είναι μικρή διαφορά για το μικρό μέγεθος δείγματος και το χρόνο που απομένει έως τις εκλογές. Ακολουθεί ο Μιχαλάτος με 18,4% και ο Γκιγκίνης με 12,2%. Λευκό δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν 2,0% των αναγνωστών μας.

Η μάχη της περιφέρειας:
Στη συνέχεια ακολουθεί ο πίνακας με τις απαντήσεις στην ερώτηση "Ποιον θα ψηφίσετε για Περιφερειάρχη?", στον οποίο παρατηρούμε για ακόμη μια φορά την αποχή που διαμορφώνεται στο 22,8%:


Όπως και πριν, υπολογίζουμε τα ποσοστά των υποψηφίων δημάρχων στο σύνολο των αναγνωστών που θα ψηφίσουν ώστε να έχουμε μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος:


Προβάδισμα φαίνεται να έχει ο Καλούδης (34,1%), με το Σπύρου να ακολουθεί (25,0%). Ποσοστό 13,6% συγκεντρώνει ο Γαλιατσάτος, ενώ ο Μπεριάτος (11,4%) επιβεβαιώνει τις ανησυχίες του ΠΑΣΟΚ. Γουλή ψηφίζει το 6,8% και άλλον υποψήφιο το 2,3%.

Παρατηρούμε μεγαλύτερο ποσοστό λευκών ψήφων (6,8%) σε σχέση με το Δήμο Κεφαλονιάς (2%), γεγονός που ίσως μπορεί να ερμηνευτεί κατ' αρχάς σε μια απογοήτευση σε σχέση με το ρόλο της Κεφαλονιάς στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά της περιφέρειας Ιονίων Νήσων αφορούν το εκλογικό σώμα της Κεφαλονιάς μια που οι αναγνώστες μας είναι κατά βάση Κεφαλονίτες. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ενδεικτικά του εκλογικού αποτελέσματος στην ευρύτερη Περιφέρεια.

Επίσης εφιστούμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι δεν έχει ακολουθηθεί κάποια επιστημονική μέθοδος δημοσκόπησης. Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν μόνο τις προτιμήσεις των αναγνωστών των Σέστων που επέλεξαν να ψηφίσουν.

Αυτό προκύπτει και από τη διαφορά που παρουσιάζεται σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση της VPRC που δίνει στην Κεφαλονιά 38% στον Καλούδη, 24% στον Μπεριάτο, 23% στο Γαλιατσάτο και 9% στο Σπύρου. Η δική μας ψηφοφορία έως τώρα συμφωνεί με τα ποσοστά Καλούδη (34,1% έναντι 38% της VPRC), όμως ανεβάζει το Σπύρου (25% έναντι 9%) ενώ χαντακώνει Γαλιατσάτο (13,6% έναντι 23%) και Μπεριάτο (11,4% έναντι 24%).

Προφανώς πιο αξιόπιστη είναι η επιστημονική έρευνα της VPRC, όμως πάντα οι δημοσκοπίσεις ενέχουν αβεβαιότητες και μόνο σωστό αποτέλεσμα είναι αυτό της κάλπης. Είδωμεν...

Η ψηφοφορία θα είναι ανοιχτή έως την ημέρα των εκλογών και κάθε εβδομάδα θα ενημερώνεστε για τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν και την ερμηνεία τους. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου