Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Μειωμένη η παραγωγή και πτώση των τιμών του κρασιού στην Ελλάδα. Εξαίρεση η Κεφαλονιά.

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε ο τρυγητός του 2010, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, που έχει επηρεάσει αισθητά την κατανάλωση οίνου, από τις αρχές του έτους, αναφέρει ανακοίνωση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ). Ήδη σήμερα που έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος στις περισσότερες περιοχές, οι ενδείξεις δίνουν έναν μικρότερο όγκο παραγωγής, είτε εξ’ αιτίας ασθενειών, είτε εξ’ αιτίας των κλιματικών φαινομένων.
Με μια πρώτη εκτίμηση η παραγωγή αναμένεται να φτάσει στα 3.100.000 εκατόλιτρα ενώ πέρσι είχαμε 3.365.000 δηλαδή έχουμε πτώση περίπου της τάξης του -8%. Όσον αφορά τα αποθέματα, είναι σίγουρα υψηλά, αλλά σαφέστερη εικόνα θα έχουμε στο τέλος Νοεμβρίου. Πάντως οι προοπτικές για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερες. «Όταν κάποιος δεν βγάζει τα έξοδά του δεν πρόκειται να ξανακαλλιεργήσει», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης και προσθέτει ότι «έχουμε σε πολλές περιοχές της χώρας μας και εκριζώσεις χωρίς επιδότηση και ατρυγία».

«Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά καταγράφεται πτώση των πωλήσεων τυποποιημένων οίνων στα σούπερ μάρκετ», αναφέρει ο κ. Κορδοπάτης. «Στη δυσμενή αυτή εξέλιξη, εάν προστεθεί και η δυστοκία που υπάρχει σήμερα στις συναλλαγές (πιστωτικά όρια, ακάλυπτες επιταγές, ισχνή έως αναιμική δυνατότητα δανεισμού), διαμορφώνεται το πλαίσιο των αιτίων που έχουν οδηγήσει μικρά, αλλά και μεγάλα οινοποιεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Στα ελληνικά ράφια, οι τιμές κυρίως των εμφιαλωμένων οίνων, παραμένουν με «μαρμαρωμένη επιμονή» υψηλές, κόντρα σε κάθε λογική λειτουργίας των κανόνων προσφοράς και ζήτησης. Ίδιο τοπίο και στις τιμές εστίασης εκεί όπου χρόνια τώρα το τυποποιημένο εμφιαλωμένο και μη ελληνικό κρασί, φιλοδοξεί να εμπεριέχει όλα τα περιθώρια κέρδους ενός γεύματος ή ενός δείπνου.
Η θεωρητικά «καλή συγκυρία» της τοποθέτησης του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Μ. Χρυσοχοϊδη, ο οποίος μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων στις πρώτες του δηλώσεις μίλησε για αισχροκέρδεια, ελπίζουμε να διασταυρωθεί με τις προτάσεις της ΚΕΟΣΟΕ, μέσω μνημονίου που καταθέτει στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την περιστολή της αν όχι για την πάταξή της, στον τομέα του οίνου και κυρίως της εστίασης.
Παράλληλα με βήματα «μεθυσμένου» συμπεριφέρθηκαν και τα μακροοικονομικά μεγέθη του κλάδου.
  • Συνολικά η παραγωγή που συγκεντρώνεται στα οινοποιεία είναι μικρότερη κι’ από την μειωμένη περσινή παραγωγή.
  • Βασική αιτία ο παρατεταμένος καύσωνας σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, ο οποίος πήρε την σκυτάλη από έναν επίσης θερμό Ιούλιο, αλλά και έναν σχετικά βροχερό Ιούνιο.
  • Όμως με τα αποθέματα οίνου να ξεπερνούν τον όγκο μιας ετήσιας συγκομιδής και ορισμένες περιοχές να μην διαθέτουν χώρους υποδοχής της νέας συγκομιδής, τα σενάρια για περιοχές που δεν θα τρυγήσουν φέτος σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες τιμές σταφυλιών, πήραν σάρκα και οστά».
Εξαίρεση από τον κανόνα, η Κεφαλονιά φέτος, με τον συνεταιρισμό να διατηρεί τις περσινές τιμές (Ρομπόλα 1,10 €/kg) και ν’ ακολουθούν … έστω αναγκαστικά και τα υπόλοιπα οινοποιεία, αφού η «διαμορφωμένη κουλτούρα» των αμπελουργών, συμβαδίζει με το «δεν πληρώνεις, δεν πουλάω».
Βέβαια η παραγωγή στο νησί είναι αυστηρά ελεγχόμενη από τον συνεταιρισμό όπως και η αγορά και θα ήταν ευχής έργον, να λειτουργούσαν με όμοιο τρόπο και άλλες αμπελουργικές περιοχές της χώρας.



http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=60703

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου