Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Σώοι οι 33 μεταλλωρύχοι μετά από 17 μέρες!

Το πρώτο φως της αυγής που διαπέρασε την ψυχρή ομίχλη στην επιφάνεια του ορυχείου χρυσού και χαλκού στην έρημο της Ατακάμα στη Χιλή, έφερε την ελπίδα σε 33 οικογένειες μεταλλωρύχων οι οποίοι παγιδεύτηκαν στις υπόγειες στοές πριν από 17 μέρες, καθώς τα συνεργεία διάσωσης κατάφεραν να έρθουν σε επαφή μαζί τους μετά από αλλεπάλληλες αποτυχίες.
Αργά την περασμένη Κυριακή, ένα τρυπάνι στενής διαμέτρου διαπέρασε τον σκληρό βράχο φτάνοντας μέχρι το καταφύγιο όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι μεταλλωρύχοι, σε βάθος 688 μέτρων. Οι παγιδευμένοι άντρες έδεσαν γρήγορα δύο σημειώματα στην άκρη ενός σύρματος, το οποίο οι διασώστες τράβηξαν στην επιφάνεια και έγραφε με μεγάλα κόκκινα γράμματα: "Όλοι μας, και οι 33 είμαστε καλά στο καταφύγιο".
Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι η διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας των εγκλωβισμένων, καθώς μπορεί να περάσουν μήνες για την διάνοιξη μιας αρκετά ευρύχωρης σήραγγας η οποία θα τους επιτρέψει να βγουν στην επιφάνεια।
Ταυτόχρονα, η ανακούφιση που ένιωσαν οι οικογένειες τους μετά από μια ακόμη άγρυπνη νύχτα, αναμειγνύεται με την αγωνία για το μέλλον των δικών τους οι οποίοι μπορεί να μείνουν παγιδευμένοι στις υπόγειες σήραγγες μέχρι τα Χριστούγεννα.
Τώρα το σχέδιο είναι να ανοιχθεί μια φαρδύτερη σήραγγα, ώστε να μπορέσουν να ανασύρουν έναν, έναν τους εγκλωβισμένους άντρες. Ωστόσο, ο κατάλληλος εξοπλισμός δουλεύει με πολύ αργούς ρυθμούς, γι' αυτό και οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι η διάσωση θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.
Εκεί που κάθε ελπίδα κόντευε να σβήσει μέσα στη γυμνό τοπίο, την Κυριακή το βράδυ στήθηκε ένα πανηγύρι με σημαίες που ανέμιζαν, μουσική, κεριά και μπάρμπεκιου για τις οικογένειες των εγκλωβισμένων.
Από άκρη εις άκρη της Χιλής, ακούγονταν χαρούμενες κόρνες, και κυμάτιζαν σημαίες, ενώ όλοι παρακολουθούσαν την εξέλιξη του δράματος από την τηλεόραση και το ίντερνετ. Επρόκειτο για έναν καταιγισμό καλών ειδήσεων σε μια χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της από τον σεισμό ισχύος 8.8 και το τσουνάμι που τον ακολούθησε στις 27 Φεβρουαρίου, αφήνοντας πίσω τους 521 νεκρούς και 200.000 άστεγους.
Πηγή :ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου