Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Στο «ψυγείο» η γέφυρα Δεβοσέτου

Με το γεφύρι της Αρτας παρομοιάζουν την ιστορική γέφυρα Δεβοσέτου, στην Κεφαλονιά, οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς και καταγγέλλουν μεγάλες καθυστερήσεις στην επισκευή του μνημείου.
Οπως καταγγέλλουν, μετά την αποτυχημένη δημοπρασία του έργου πριν από τρία χρόνια από το Γ'ΚΠΣ, τώρα κινδυνεύει να χαθεί και από το ΕΣΠΑ. Το έργο -με προϋπολογισμό 3.100.000 ευρώ- εντάχθηκε στις 28/5/2010, δημοπρατήθηκε στις 12/10/2010 με έκπτωση 49%, αλλά κινδυνεύει να μείνει και πάλι «στο ράφι» αφού έχει μπλέξει στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας και των ενστάσεων!


Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς χαρακτηρίζουν «έγκλημα» την καθυστέρηση αναστήλωσης της ιστορικής γέφυρας και επισημαίνουν ότι αν αυτή αφεθεί και άλλο στην τύχη της, θα καταρρεύσει οριστικά.

Η ιστορία της
Η γέφυρα Δεβοσέτου είναι το στολίδι του Αργοστολίου και συνδέει την πόλη με την άλλη άκρη της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, στο δρόμο που οδηγεί προς τη βόρεια Κεφαλονιά.

Ονομάζεται έτσι γιατί είναι έργο του Ελβετού στρατιωτικού De Bosset, που την ολοκλήρωσε το 1812. Αρχικά ήταν ξύλινη όμως στην συνέχεια ανακαινίστηκε και έγινε πέτρινη με διαδοχικές αψίδες και στηθαίο, μορφή που έχει ως σήμερα.

Στη μέση της γέφυρας δεσπόζει η Κολόνα, ένα μνημείο που κατασκευάστηκε προς τιμήν εκείνων που έχτισαν τη γέφυρα.

Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου