Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ


Η Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων (www.adulteduc.gr) θα πραγματοποιήσει σεμινάριο ενηλίκων με θέμα:

«Σχεδιασμός και δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων

στην εκπαίδευση ενηλίκων με συμμετοχικές εκπαιδευτικές τεχνικές»

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Αργοστόλι (Λάσση), με τη συνεργασία του Ενιαίου Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Α.Ε. στις 15-16 Μαΐου 2011.

Περί εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση ενηλίκων
Στην εκπαίδευση ενηλίκων, οι εκπαιδευτές διαμορφώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσω των οποίων κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας τους, ζητούν από τους εκπαιδευόμενους να προσεγγίσουν ποικίλα θέματα και να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Οι δραστηριότητες, οφείλουν να είναι προσαρμοσμένες στο αντικείμενο και στους στόχους της διδασκαλίας και να σχετίζονται τόσο με την προηγούμενη όσο και με τη  νέα γνώση των εκπαιδευόμενων. Επίσης, να είναι διατυπωμένες με σαφήνεια να προκαλούν το ενδιαφέρον και να έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.
Ιδιαίτερη σημασία στη διαμόρφωση των δραστηριοτήτων έχει η επιλογή των εκπαιδευτικών τεχνικών (μελέτη περίπτωσης, χάρτης εννοιών, παιχνίδι ρόλων, δίλημμα και διασαφήνιση αξιών, debate κ.ά) που θα χρησιμοποιηθούν. Οι εκπαιδευτικές τεχνικές θα πρέπει να ενισχύουν την αυτενέργεια και τη συνεργατική μάθηση και να συμβάλλουν στη διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση του θέματος. Πολλές δραστηριότητες σε μία θεματική περιοχή, κατάλληλα διαρθρωμένες συγκροτούν ένα ή περισσότερα φύλλα εργασίας.

Στόχοι του Σεμιναρίου
Οι συμμετέχοντες:
α) να καταστούν ικανοί να διαμορφώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και φύλλα εργασίας χρησιμοποιώντας με επιτυχία  διαφορετικές εκπαιδευτικέςτεχνικές.
β) να αποκτήσουν γνώσεις και να διαμορφώσουν θετικές στάσεις για τη δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων/φύλλων εργασίας στα δικά τους διδακτικά αντικείμενα συνδυάζοντας ποικίλες συμμετοχικές εκπαιδευτικές τεχνικές
γ) να εξοικειωθούν στη χρήση συμμετοχικών εκπαιδευτικών τεχνικών.

Υπεύθυνη
Βιβή Βασάλα, Ph.D.(Παιδαγωγική-Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), M.Ed. (Εκπαίδευση Ενηλίκων),  καθηγήτρια-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κεφαλληνίας.

Πιστοποιητικό
Όσοι συμμετάσχουν θα αποκτούν το σχετικό πιστοποιητικό που φέρει την εγγύηση της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Μέθοδος διδασκαλίας –Εκπαιδευτικό υλικό
Βιωματική διδασκαλία και εργασία σε μικρές ομάδες με την ενεργό συμμετοχή των συμμετεχόντων. Οι  εκπαιδευόμενοι σε μικρές ομάδες: α) μελετούν δραστηριότητες κατάλληλες για εκπαίδευση ενηλίκων διαφορετικής θεματολογίας β) επιλέγουν αντικείμενο διδασκαλίας και εξασκούνται στη δημιουργία δραστηριοτήτων  γ) συνθέτουν φύλλα εργασίας γ) παρουσιάζουν, συζητούν και αξιολογούν τις δραστηριότητες ή/και φύλλα εργασίας που δημιούργησαν. 
Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν φάκελο με εκπαιδευτικό υλικό, το  οποίο θα εμπλουτίζουν  σταδιακά με τις εργασίες της ομάδας τους. 

Διάρκεια-Αριθμός συμμετεχόντων
Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 12 ώρες. Σε αυτές προστίθενται 28 ώρες για τη μελέτη κειμένων εξ αποστάσεως και την εκπόνηση εργασίας. Συνεπώς η συνολική διάρκεια είναι 40 ώρες. Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα

Πρόγραμμα σεμιναρίου
Σάββατο 15 Μαΐου
9-10.00: Δραστηριότητες γνωριμίας και σχηματισμός ομάδων εργασίας-Στόχοι του σεμιναρίου
10.00-11.00: Στόχοι και χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων
11.00-12.00: Παραδείγματα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
12.00-13.00: Οι εκπαιδευόμενοι σε μικρές ομάδες επιλέγουν αντικείμενο διδασκαλίας,   θέτουν στόχους και καταγράφουν τα επιμέρους θέματα. 
13.00-13.15: Διάλειμμα
13.15-15.15: Συμμετοχικές εκπαιδευτικές  τεχνικές: καταιγισμός ιδεών-εποικοδομητικές προσεγγίσεις μάθησης, μελέτη περίπτωσης με έμφαση στην ικανότητα λήψης απόφαση, debate[1]
Κυριακή 14-4-2011
9-12.00: Συμμετοχικές εκπαιδευτικές  τεχνικές: παιχνίδι ρόλων με έμφαση στη διασαφήνιση αξιών, δίλημμα και διασαφήνιση αξιών, χάρτης εννοιών, ιστοριογραμμή
Ανάπτυξη ικανοτήτων επιλογής και συνδυασμού εκπαιδευτικών τεχνικών.
12.00-13.00: Διαμόρφωση δραστηριοτήτων στα επιμέρους θέματα του διδακτικού αντικειμένου που επέλεξε κάθε ομάδα
13.00-13.15: Διάλειμμα
13.15-15.15: Διαμόρφωση δραστηριοτήτων στα επιμέρους θέματα του διδακτικού αντικειμένου που επέλεξε κάθε ομάδα (συνέχεια)
Συγκρότηση φύλλων εργασίας / Παρουσίαση του έργου των ομάδων.
Σύνοψη-Αξιολόγηση του σεμιναρίου

Διαδικασίες Συμμετοχής
Η συμμετοχή στοιχίζει 100 ευρώ για τα μέλη της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων και 130 ευρώ για τα μη μέλη. Θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής για 12 ώρες και, για όσους εκπονήσουν εργασία (εκπαίδευση από απόσταση), θα δοθεί πιστοποιητικό για 40 ώρες.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν συμπληρωμένο το σχετικό έντυπο με email: ekek-kef@otenet.gr ή vasalap@otenet.gr (πληροφορίες: Παναγής Βουτσινάς 2671029151 begin_of_the_skype_highlighting            2671029151      end_of_the_skype_highlighting, Βιβή Βασάλα τηλ. 6937225472 begin_of_the_skype_highlighting            6937225472      end_of_the_skype_highlighting).
Προθεσμία υποβολής συμμετοχής έως Τετάρτη 4 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου