Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Εικόνες ντροπής στο Δημοτικό πάρκο Αργοστολίου στα Λυκιαρδοπουλάτα

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο Δημοτικό Πάρκο Αργοστολίου, στα Λυκιαρδοπουλάτα, χαρακτηρίζεται απαράδεκτη. Οι εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης, που έχουν δημιουργήσει, η ανθρώπινη ασυνειδησία και η προκλητική αδιαφορία των υπευθύνων, διαδέχονται η μία την άλλη. Μια κατάσταση που όπως φαίνεται δεν είναι χθεσινή.

Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την εικόνα που παρουσιάζει το πάρκο με λόγια, γιατί θεωρώ φρόνιμο, να μη δημοσιεύσω φωτογραφίες, για να μη δυσφημίσω τον τόπο μου και μάλιστα πλησίον τουριστικής περιόδου. Αντίθετα, αν η εικόνα ήταν διαφορετική, θα μπορούσε η δημοσίευση φωτογραφιών του πάρκου, να αποτελέσει ένα καλό υλικό για την τουριστική προβολή του νησιού μας.

Οι δύο επιβλητικές πύλες του πάρκου, που θα έπρεπε να οδηγούν σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον, χαλάρωσης, περιπάτου, και γιατί όχι πολιτισμού και τέχνης, δυστυχώς, οδηγούν σε ένα περιβάλλον αποτροπιασμού για την πόλη μας, το νησί μας και τον πολιτισμό μας.

Αγριόχορτα, σκουπίδια, βουλωμένα τα ρείθρα των όμβριων υδάτων από λάσπες, μπουκάλια, ξύλα, πέτρες κλπ, ένα μέρος του φωτισμού που είναι στο έδαφος, είναι πνιγμένος στην κυριολεξία στα αγριόχορτα, κάλαθοι σκουπιδιών κατεστραμμένοι. Στο κέντρο του πάρκου, εκεί που υπάρχει η στρογγυλή λιμνούλα (μάλλον για λιμνούλα έχει κατασκευαστεί) με το δένδρο στη μέση, εκτός από τα σκουπίδια, τις πέτρες, τα ξύλα, και τις βωμολοχίες που έχουν γράψει, στα τοιχώματα, υπάρχουν και καλώδια ρεύματος από την ηλεκτρική εγκατάσταση του πάρκου, μισοκατεστραμμένα, τα οποία λίγο απέχουν από το ακάθαρτο νερό της βροχής που λιμνάζει μέσα. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το μέγεθος του κινδύνου, για τη δημιουργία ατυχήματος. Εύχομαι, αυτά τα καλώδια να μην έχουν ρεύμα.

Η μεγαλύτερη, όμως, εικόνα ντροπής είναι στο μικρό υπαίθριο θεατράκι που υπάρχει στο πάρκο. Μια υπέροχη κατασκευή σε άθλια κατάσταση. Εκτός από τα κάθε είδους συνθήματα που είναι γραμμένα στο δάπεδο και στις κερκίδες, και τα σκουπίδια (σακούλες, παλιόρουχα), ασυνείδητοι το έχουν μετατρέψει σε υπαίθρια τουαλέτα. Τα περιττώματα των ανθρώπων, (δεν υπάρχει χώρος να πατήσεις, κυριολεκτώ) πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε αποσύνθεση, έχουν μετατρέψει το χώρο της τέχνης, σε εστία μόλυνσης.

Απʼ ότι φαίνεται, κανείς εδώ και καιρό, δεν έχει ενδιαφερθεί για την τύχη του Πάρκου. Καμία συντήρηση, καμία φροντίδα. Αρκεί που το κατασκευάσαμε. Είμαστε ικανοποιημένοι ότι προσφέραμε έργο και αυτό μας φτάνει. Θα το βάλουμε και στο βιογραφικό μας.. Σεβασμός στον απλό φορολογούμενο πολίτη. ΜΗΔΕΝ.

Η εικόνα αυτή του πάρκου, πρέπει να αλλάξει άμεσα. Παρακαλείται ο κύριος Δήμαρχος, με όλα τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει, να ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες του Δήμου, να επιληφθούν, ή να βρει κάποιον τρόπο, ώστε, να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη, αλλά και επικίνδυνη κατάσταση, που αν μη τη άλλο, καθίσταται προσβλητική, για τον επισκέπτη, την κοινωνία μας, αλλά και για τον πολιτισμό μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να προσέξετε, τη μία και μοναδική φωτογραφία που δημοσιεύω. Είναι ο πίνακας ανακοινώσεων, που βρίσκεται αριστερά όπως μπαίνουμε στο πάρκο, από την είσοδο του Κουττάβου. Διαβάστε τι είναι γραμμένο, στον πίνακα και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.

Σπύρος Διον. Ματιάτος

Αξκος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου