Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Επιδρομή χιονιά σε όλη την Ελλάδα

Προβλήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο -σοβαρά σε ορισμένες περιπτώσεις- προκάλεσαν οι σφοδρές χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν από χθες σε συνδυασμό με την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου. Στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε αργά χθες το βράδυ, όταν το ρεύμα προς Αθήνα έκλεισε στο 34ο χιλιόμετρο, στο ύψος της Μαλακάσας, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκατοντάδες οχήματα.

Η κυκλοφορία διεκόπη για να καθαριστεί ο δρόμος, ενώ στο ρεύμα προς Λαμία γινόταν εκτροπή κυκλοφορίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου. Νωρίτερα το απόγευμα μια νταλίκα είχε διπλώσει στο ρεύμα προς Λαμία διακόπτοντας την κυκλοφορία, αλλά αργότερα απομακρύνθηκε και ο δρόμος άνοιξε.
Επιδρομή χιονιά
Πρόβλημα υπήρξε και στο 117 χλμ. στο Μαρτίνο Φθιώτιδας, όπου χθες είχε κλείσει για αρκετή ώρα ο δρόμος, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλά αυτοκίνητα. Αργότερα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας ο δρόμος έκλεινε και άνοιγε συνεχώς.
Στην Αθήνα έκλεισε η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω, τμήμα του δρόμου από Πεντέλη προς Ν. Μάκρη και η λεωφόρος Διονύσου. Σε τμήμα της παλιάς εθνικής οδού Ελευσίνας - Θήβας απαγορεύτηκε από το απόγευμα η κίνηση των βαρέων οχημάτων και τα ΙΧ κινούνταν με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Στη βόρεια Ελλάδα δεν σημειώθηκαν προβλήματα στις κεντρικές αρτηρίες, ενώ μέχρι αργά χθες το απόγευμα είχαν καθαριστεί οι περισσότεροι δρόμοι του επαρχιακού δικτύου. Στα Τέμπη, αργά χθες το βράδυ, αποκολλήθηκε μια πλάκα από ύψος εκατοντάδων μέτρων και, αφού κύλησε στην πλαγιά έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο που οδηγούσε μηχανικός, ο οποίος εργάζεται στην κοινοπραξία κατασκευής της σήραγγας του αυτοκινητόδρομου σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου. Ο οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
Προβλέψεις των μετεωρολόγων
Στα λευκά οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας
Στα λευκά αναμένεται να ντυθούν από σήμερα οι περισσότερες περιοχές της χώρας καθώς από χτες ξεκίνησε να χιονίζει ακόμη και στα βόρεια της Αττικής, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε πεδινές περιοχές, ακόμη και στα νησιά, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, ο χιονιάς θα είναι βαρύτερος στις περιοχές από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, ενώ περισσότερο θα επηρεαστούν οι ορεινές διαβάσεις μεταξύ Μαγνησίας και Φθιώτιδας, η περιοχή του Μπράλλου, η Βοιωτία και η Αττική κυρίως στα βόρεια τμήματά της, όπως επίσης η κεντρική Εύβοια και η ανατολική και η κεντρική Πελοπόννησος.
«Οι συγκεκριμένες περιοχές θα επηρεαστούν μέχρι σήμερα το απόγευμα. Στη συνέχεια η κακοκαιρία θα επεκταθεί νοτιότερα και θα επηρεαστούν επίσης τα ορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης, ενώ θα χιονίσει και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τα χιόνια θα συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη το μεσημέρι από την Αττική και νοτιότερα, ενώ το χαρακτηριστικό επίσης του καιρού μέχρι την Πέμπτη θα είναι η παγωνιά κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια», λέει ο κ. Κολυδάς, τονίζοντας ότι σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί σήμερα και αύριο ολικός παγετός, δηλαδή καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ο υδράργυρός θα βρίσκεται κάτω του μηδενός.
Οπως λέει ο κ. Κολυδάς, η μέση ελάχιστη θερμοκρασία των ημερών, που αναμένεται να σημειωθεί στη βόρεια Ελλάδα, θα είναι ίση με ?5 έως ?6 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέση μέγιστη δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς. Ωστόσο θα υπάρξουν περιοχές της χώρας, όπως το Μέτσοβο και το Καρπενήσι, όπου ο υδράργυρος θα κατέβει ακόμη περισσότερο και αναμένεται να φτάσει τους ?10 έως -12 βαθμούς Κελσίου.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η βόρεια Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από τα χιόνια και μόνο η παγωνιά θα τη συνοδεύει μέχρι και μεθαύριο. Οσον αφορά την Αττική, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, οι χιονοπτώσεις θα είναι σήμερα ισχυρές στα βόρεια και δυτικά του νομού και πιθανόν στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ενώ δεν αποκλείεται να χιονίσει στο κέντρο της πόλης.
Βορειοδυτικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι, έντασης 8 μποφόρ, δημιούργησαν χτες προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ενώ από τις 5 χτες το βράδυ ίσχυσε απαγορευτικό απόπλου προς όλα τα νησιά από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν απέπλευσε, στις 11 το πρωί, για τη Σαμοθράκη, το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Σάος 2», ενώ στον Βόλο παρέμεινε δεμένο το «Φλάινγκ Κάτ 5», που επρόκειτο στις 5 το απόγευμα να αποπλεύσει για Σποράδες.
Επίσης για Παλούκια Σαλαμίνας δεν πραγματοποίησαν δρομολόγια τα μικρά πλοιάρια κλειστού τύπου, ενώ οριακά γίνονταν και τα δρομολόγια από Κυλλήνη για Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.
ΑΡΓΥΡΩ ΛΥΤΡΑ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου