Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Κοριτσάκι δεμένο σε κλουβί

Πέντε ολόκληρα χρόνια δεμένη με ιμάντες είναι μια 10χρονη στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, "για το καλό της". Είχε σπάσει το πόδι της με ευθύνη του προσωπικού το 2005. Για τον τραυματισμό κατηγορούνται συνολικά 25 εργαζόμενοι. Η συγκλονιστική αναφορά ευρωπαίων εθελοντών για την υπόθεση.

Οι ιστορίες από την κρύπτη του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας συνεχίζονται. Δεμένη με ιμάντες εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται μια 10χρονη αλβανικής καταγωγής, η οποία πριν πέντε χρόνια είχε σπάσει το πόδι της με ευθύνη του προσωπικού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" το γεγονός επιβεβαιώνει η διοικήτρια του ΚΕΠΕΠ, Άννα Μαζαράκη, η οποία διευκρίνισε ότι το παιδί έχει δεμένα τα άνω άκρα, μετά από γραπτή οδηγία του ψυχίατρου που παρακολουθούσε το ίδρυμα.
Η κα Μαζαράκη, ρωτήθηκε για το αν το κοριτσάκι ήταν δεμένο και πριν σπάσει το πόδι του το 2005, ωστόσο απάντησε ότι δεν γνωρίζει, καθώς τότε υπήρχε άλλη διοίκηση.


Πρόσφατα διαπιστώσαμε (δείτε εδώ) ότι η νέα διοίκηση δεν έκανε και πολλά για να αλλάξει τα κακώς κείμενα του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, το οποίο παραμένει κολαστήριο, παρά τις δηλώσεις Λοβέρδου περί "εξωραϊσμού".
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, για την κακοποίηση του παιδιού το 2005, όταν και έσπασε το πόδι του, έχουν παραπεμφθεί σε δίκη 25 συνολικά εργαζόμενοι στο ίδρυμα, μεταξύ των οποίων ο τότε διοικητής και η γιατρός που παρακολουθούσε το ίδρυμα.
Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για σωματική βλάβη από αμέλεια και παράβαση καθήκοντος και η δίκη έχει αναβληθεί.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι "δεν υπέδειξαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους τη δέουσα προσοχή ούτε έκαναν τους κατάλληλους ενδεδειγμένους χειρισμούς κατά την φροντίδα της φιλοξενούμενης στο ίδρυμα".
Επίσης, αναφέρεται ότι το κοριτσάκι πάσχει από "ψυχοκινητική καθυστέρηση, αδυναμία βάδισης, έλλειψη αισθητικότητας κατά τα κάτω άκρα και οστεοπόρωση".
Έτσι, το κοριτσάκι μπορεί να κινεί μόνο τα χέρια του, τα οποία όμως είναι δεμένα με ιμάντες! Η κακοποίηση της 10χρονης έρχεται στο φως, μέσω της αναφοράς ευρωπαίων εθελοντών που πραγματοποίησαν έρευνα για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.
Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" οι εθελοντές κάνουν λόγο για "ένα μικρό κορίτσι ηλικίας 9 ετών. Πάσχει από οστεοπόρωση, οπότε τα οστά της είναι πολύ εύθραυστα. Αυτό έχει είχε ως αποτέλεσμα συχνά κατάγματα κατά την πάροδο του χρόνου. Το προσωπικό φοβάται πολύ ότι θα συμβαίνει αυτό πάντα. Έτσι το παιδί είναι πλέον σε θέση ανάσκελα με το λαιμό του σε κάμψη και τα δύο σκέλη δεμένα στα κάγκελα του κλουβιού του. Δεν επιτρέπεται στους εθελοντές να την βγάζουν από το κλουβί για να παίξουν μαζί της, ούτε καν να βγει από το κτίριο. Είναι ένα φυσιολογικό αξιαγάπητο παιδί που υποφέρει από αυτές τις εξουθενωτικές συνθήκες, που γελάει όμως και ανταποκρίνεται όταν εμείς παίζουμε έξω από το κλουβί της, αλλά δυστυχώς αυτό είναι η μόνο απόλαυση που παίρνει για μόλις λίγα λεπτά στη διάρκεια μίας ημέρας".
Αλλά δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε. Άλλωστε όπως δήλωσε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, όταν ήρθε στο φως η υπόθεση του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, "αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζει το 20% των ιδρυμάτων και όχι το 100%". Λες και το μαρτύριο μπορεί να μετρηθεί με ποσοστά..

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου