Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Άνω-κάτω το Ίντερνετ από τη φήμη ότι κλείνει το Facebook

«Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι το Facebook θα κλείσει τον Μάρτιο. Η διαχείριση του site του προκαλεί πολύ άγχος».

Η παραπάνω «είδηση», που ήταν φάρσα, έκανε τον γύρο του Ίντερνετ το Σαββατοκύριακο, κινητοποιώντας εκατοντάδες χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.


Διαδόθηκε παντού
Η φήμη ότι κλείνει το Facebook διαδόθηκε παντού μέσα σε λίγες ώρες, αναγκάζοντας το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο να προβεί σε δημόσια διάψευση, εξηγώντας ότι δεν προτίθεται να βάλει «λουκέτο».
Η «είδηση» αναρτήθηκε στον ενημερωτικό ιστότοπο Weekly World News, ο οποίος συνήθως δημοσιεύει σατιρικά ρεπορτάζ, με τίτλους όπως «Το 2011 θα επιτεθούν εξωγήινοι στη Γη» ή «Ο Τζορτζ Κλούνι υποψήφιος πρόεδρος των Η.Π.Α.».
Η «αναξιοπιστία» του site δε στάθηκε ικανή να εμποδίσει τη διάδοση της φήμης, η οποία αναπαρήχθη από άλλους ιστότοπους και αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού μεγάλου αριθμού χρηστών στο Twitter, αλλά και στο ίδιο το Facebook.

Οι «δηλώσεις» του Ζάκερμπεργκ
Το δημοσίευμα πλαισίωναν «συγκλονιστικές» δηλώσεις του ιδρυτή του
Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τις οποίες, βέβαια, ουδέποτε είχε κάνει.

«Το Facebook είναι πια εκτός ελέγχου και το άγχος της διοίκησης της εταιρείας έχει καταστρέψει τη ζωή μου. Πρέπει να βάλω ένα τέλος σ’ αυτή την τρέλα. Δεν με νοιάζουν τα λεφτά. Θέλω μόνο τη ζωή μου πίσω!», ήταν η υποτιθέμενη δήλωση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε δήθεν έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Προσωπικά δεν νομίζω ότι είναι σπουδαία υπόθεση (το ότι κλείνει το
Facebook). Και, για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι είναι για καλό. Χωρίς το Facebook οι άνθρωποι θα βγουν έξω και θα κάνουν πραγματικούς φίλους», «δήλωσε» ο ιδρυτής του Facebook, σύμφωνα με το Weekly World News.

Κλείνει τον Μάρτιο

Το
site προειδοποιούσε ότι μέσα στον Μάρτιο οι χρήστες θα πάψουν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στο Facebook, επικαλούμενο τη δήθεν δήλωση του αντιπροέδρου του Facebook, Αβρατ Χουμάρθι, ότι «μετά τις 15 Μαρτίου ολόκληρη η ιστοσελίδα θα κλείσει».

Για να γίνει πιο πιστευτό το «ρεπορτάζ», ο συντάκτης του φιλοξένησε υποτιθέμενες αντιδράσεις απελπισίας χρηστών του
Facebook.

«Τι θα κάνω χωρίς το Facebook; Η ζωή μου περιστρέφεται γύρω από αυτό. Είμαι στο Facebook τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα. Τώρα τι θα κάνω με όλον αυτό τον ελεύθερο χρόνο;», υποτίθεται ότι δήλωσε μια μαθήτρια από την Ιντιάνα. Παράλληλα, γονείς παιδιών που ξοδεύουν ατέλειωτες ώρες στο
Facebook «δήλωναν» ανακουφισμένοι.

Οι αντιδράσεις

Ωστόσο, η ψευδής είδηση προκάλεσε και αληθινές αντιδράσεις: «Ελπίζω ότι δεν είναι αλήθεια, αλλά εάν είναι θα πρέπει να το αποδεχθούμε», έγραψε ένας χρήστης του
Facebook.

Σχόλια όπως αυτό, που αυξάνονταν όσο περνούσε η ώρα, ανάγκασαν το
Facebook να προχωρήσει σε επίσημη διάψευση: «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όπως πάντα Δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Είμαστε μόλις στο ξεκίνημα», ανέφερε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

Η εβδομαδιαία World News ήταν μια ταμπλόιντ εφημερίδα που κυκλοφορούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1979 έως το 2007, η οποία έμεινε γνωστή για τις αλλόκοτες ιστορίες που δημοσίευε. Σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί ως ιντερνετική εφημερίδα.
πηγή: τα νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου