Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Επιτέλους τους υποτίμησε κάποιος κι αυτούς...!!!!

 Ο λόγος για την κινεζική εταιρία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Dagong Global Credit Rating η οποία προχώρησε στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ στο Α- από ΑΑ.
Προειδοποίησε επίσης ότι μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου του αμερικανικού Δημοσίου. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι η κίνησή της αντανακλά την «επιδεινούμενη ικανότητα αποπληρωμής του χρέους των ΗΠΑ και τη δραστική μείωση της πρόθεσης της Κυβέρνησής της να αποπληρώσει το χρέος της».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της, με την οποία εξηγεί την απόφασή της, η εταιρία αναφέρει: «Τα σοβαρά μειονεκτήματα στο αμερικανικό μοντέλο ανάπτυξης και διοίκησης θα οδηγήσουν σε μακροχρόνια ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ, περιορίζοντας ριζικά τη φερεγγυότητά της". Κατά την άποψη της Dagong, η απόφαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να προχωρήσει σε αύξηση της ρευστότητας κατά 600 δις. δολάρια έως τον Ιούνιο του 2011, θα οδηγήσει σε όξυνση της πιστωτικής κρίσης της χώρας. "Η κίνηση αυτή βλάπτει τα συμφέροντα των πιστωτών, υποδηλώνοντας την αποδυνάμωση της πρόθεσης της αμερικανικής Κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος της», αναφέρει η εταιρία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, ο αναλυτής της εταιρίας FX Solutions στο New Jersey κ. Τζόζεφ Τρεβιζάνι είπε ότι η κίνηση της Dagong είχε πολιτικά κίνητρα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της G 20 αύριο και μεθαύριο στη Σεούλ.

«Η κινεζική Κυβέρνηση έχει συμφέρον να υπάρχουν απόψεις σε τέτοια θέματα που εκφράζονται από φαινομενικά ιδιωτικά ιδρύματα», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η άποψη αυτή δεν έχει τουλάχιστον εν μέρει την έγκριση της κινεζικής Κυβέρνησης».

Ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα κ. Χέρμπερτ Κάουφμαν είπε ότι ορισμένα σημεία της ανάλυσης της Dagong είναι αληθή, καθώς δεν είναι σαφές ότι τα μέσα πολιτικής που χρησιμοποιούνται στην Αμερική θα είναι επαρκή για να αναθερμάνουν την οικονομία τους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ανάλυση δεν λαμβάνει υπόψη την ιστορική ικανότητα και υπευθυνότητα των ΗΠΑ να αποπληρώνουν τα χρέη τους. «Είτε δεν το αξιολογούν είτε δεν θέλουν να το αξιολογήσουν», είπε.
Οι τρεις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρίες πιστοληπτικής αξιολόγησης - η Moody's, η Fitch και η S&P - δίνουν την υψηλότερη βαθμολογία τους στις ΗΠΑ. Η Αμερική κατηγορεί την Κίνα ότι κρατά τεχνητά υποτιμημένο το γουάν για να ενισχύει τις εξαγωγές της εις βάρος των εμπορικών εταίρων της και έχει ζητήσει να προχωρήσει σε ουσιαστική ανατίμηση του νομίσματός της.

Από την πλευρά της, η κινεζική Κυβέρνηση κατηγορεί την Αμερική ότι «γεμίζει» με ρευστότητα την οικονομία της, με συνέπεια να υποτιμά το νόμισμά της και να δημιουργεί ροές κεφαλαίων προς τις χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, με πιθανές συνέπειες αποσταθεροποίησης των οικονομιών τους.
πηγή: το βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου