Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ώρα αναδιοργάνωσης για το Ντουμπάι

Όπως τότε, έτσι και τώρα. Το Ντουμπάι εκκινεί για την οικονομική του ανάκαμψη στρέφοντας τα «φώτα» της δημοσιότητας πάνω του. Ένα χρόνο αφού το αραβικό εμιράτο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές πως δεν μπορεί να ξεπληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας στα «κρύα του λουτρού» πολλούς δανειστές που στηρίχτηκαν στις τράπεζες της χώρας, γίνεται προσπάθεια για ανάκτηση εμπιστοσύνης στους παγκόσμιους επενδυτές. Πως; Προσκαλώντας τον Τομ Κρουζ για τα γυρίσματα του επόμενου «Mission Impossible».

Με τις κάμερες να «τραβάνε», ο Χολιγουντιανός αστέρας ευχαρίστηκε τον σείχη και επαίνεσε την πόλη ως «πολύ κινηματογραφική»· μέσα σ’ ένα λεπτό είπε την πόλη «όμορφη» τέσσερις φορές…
Κυριολεκτικά μέσα σε μια βραδιά το Ντουμπάι μετετράπη από την πιο λαμπερή απάντηση των Αράβων στην Wall Street και το Las Vegas, σε μια πόλη-κάτοχο subprime δανείων, με πάρα πολλές «φορτωμένες» πιστωτικές κάρτες. «Η ανάκαμψη της οικονομίας του Ντουμπάι, θα καθυστερήσει περισσότερο απ’ ότι αναμένεται», λένε οικονομικοί αναλυτές. Πιθανό ακούγεται αν αναλογιστεί κανείς ότι το χρέος του εμιράτου ανέρχεται στα 100 δισ. δολάρια σε τραπεζικούς ισολογισμούς, από το Τόκιο ως τη Νέα Υόρκη. Το πρόβλημα μάλιστα διογκώνεται όταν κατά κοινή ομολογία η διαφάνεια δεν βοηθά στο σχηματισμό «καθαρής» εικόνας για τα χρέη και τα ελλείμματα.
Την ίδια στιγμή οι τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια των κατοικιών έχουν πάρει την κατιούσα από τα τέλη του 2008 καθώς χιλιάδες αλλοδαποί -οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού- έχασαν τη δουλειά τους και έφυγαν. Ακόμη και η νέα «γενιά» κατοικιών που πρόκειται να εμφανιστεί στην αγορά θα χειροτερεύσει τα πράγματα, λένε ειδικοί του χώρου. «Υπάρχει λίγος χώρος πριν πιάσουμε πάτο», λέει ο John Davis, πρόεδρος εταιρείας ακινήτων.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεδιαλύνει ορισμένες ανησυχίες των επενδυτών εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. Οι περισσότεροι μάνατζερς έχουν αντικατασταθεί ενώ τα υπεροπτικά σχέδια για ουρανοξύστες και άλλες επιβλητικές κατασκευές μάλλον μένουν πίσω.
Σημάδια ανάκαμψης, για του λόγου το αληθές, ήδη υπάρχουν. Ο κρατικός αερομεταφορέας τετραπλασίασε τα κέρδη του α’ εξαμήνου αντλώντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση θα στραφεί σε ότι ισχυροποίησε εμπορικά τη Μέση Ανατολή: στο εμπόριο, τον τουρισμό, τα logistics και τις υπηρεσίες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου