Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μάχη για τον έλεγχο της ρύπανσης

Μάχη με τον χρόνο και με σύμμαχο τον καιρό δίνουν λιμενικοί και εθελοντές για να προστατεύσουν τις ακτές της Κεφαλονιάς από ρύπανση με πετρελαιοειδή.
«Είναι ασυνήθιστο αυτή την εποχή, αλλά ευτυχώς επικρατεί άπνοια και βοηθάει στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και να μην φτάσει στις ακτές», λέει στο «Eθνος» ο πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας προστασίας περιβάλλοντος Πυλαρέων, Λάμπρος Τζάνης, που μαζί με το λιμεναρχείο Κεφαλληνίας προσπαθούν από την περασμένη Παρασκευή να περιορίσουν τη ρύπανση από το ναυάγιο του μικρού φέρι «Κριστίν».
Το πλοίο ναυάγησε, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ανοιχτά από τον όρμο της Αγίας Κυριακής και από την επόμενη ημέρα διαπιστώθηκε ότι ανάβλυζαν από τις δεξαμενές του ελαφρά πετρελαιοειδή, που σχημάτιζαν ένα λεπτό «φιλμ» στην επιφάνεια της θάλασσας.


Αμέσως, το λιμεναρχείο τοποθέτησε πλωτά φράγματα μήκους 200 μέτρων και απορροφητικά υλικά για την περισυλλογή των πετρελαιοειδών ενώ βούτηξαν δύτες και προσπάθησαν να στεγανοποιήσουν τις δεξαμενές ώστε να περιοριστεί η διαρροή.
«Ο Δήμος Πυλαρέων μας διέθεσε πλωτά φράγματα μήκους 100 μέτρων και τα τοποθετήσαμε στην περιοχή ώστε να μεγαλώσει η προστατευμένη περιοχή», μας είπε ο κ. Τζάνης, προσθέτοντας πάντως ότι χτες ακόμα προκαλείτο ρύπανση από τα πετρελαιοειδή. «Προσπαθούμε μαζί με το λιμεναρχείο να προφυλάξουμε την περιοχή της Αγίας Κυριακής και βέβαια να μην ξεφύγει η ρύπανση και απειλήσει την παραλία του Μύρτου, που βρίσκεται 10 μίλια πιο μακριά από το σημείο του ναυαγίου και αυτή την στιγμή δεν κινδυνεύει», μας είπε ο πρόεδρος της ομάδας των εθελοντών.
Στο μεταξύ, προχτές οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κεφαλληνίας οι 6 Ουκρανοί ναυτικοί, που αποτελούσαν το πλήρωμα του μικρού φέρι. Ο πλοίαρχος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση και οι υπόλοιποι ναυτικοί σε 4 χρόνια φυλακή ο καθένας για «πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και πρόκληση ρύπανσης από αμέλεια». Ολοι άσκησαν έφεση αλλά παραμένουν κρατούμενοι προκειμένου να κινηθούν από την ΕΛ.ΑΣ. οι διαδικασίες απέλασης.

Στ. Μαλαγκονιάρης
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου