Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Η ανάλυση της δημοσκόπησης της VPRC

Πυροδότη πολιτικών εξελίξεων στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών αποτέλεσε η πρώτη δημοσκόπηση για τις περιφερειακές εκλογές, την οποία διενήργησε η VPRC για λογαριασμό της εφημερίδας μας, δεδομένου ότι καταγράφηκαν οι δυνάμεις των συνδυασμών, που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, σε κάθε νησί, καθώς και ο ρόλος των υφιστάμενων συμμαχιών.
Η δημοσκόπηση της VPRC για το εκλογικό περιβάλλον και τις περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών διενεργήθηκε, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων, κατοίκων των νομών Ζακύνθου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας και Λευκάδος, ηλικίας 18 ετών και άνω.

Είκοσι συμπεράσματα ζητούν αποδέκτες
Τα συμπεράσματα της έρευνας μπορούν να κωδικοποιηθούν στα εξής:
1. Είναι βέβαιο ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών, καθώς κανένας από τους υποψήφιους περιφερειάρχες δεν πρόκειται να συγκεντρώσει το 51% των ψήφων.
2. Ο δεύτερος γύρος είναι υπόθεση της Κέρκυρας, αφού έρχονται στήθος με στήθος ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Σπύρου, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Καλούδης, επικεφαλής του συνδυασμού «Επτανησιακή Αναγέννηση».
3. Ο Ηλίας Μπεριάτος, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής του συνδυασμού «Ιόνιο Αρχιπέλαγος» δεν έχει δυναμική και ούτε πρόκειται να αποκτήσει, αφού δε μένει παρά ένας μήνας για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βελτιώσει τα ποσοστά του, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, πλέον, να αντιστρέψει το αποτέλεσμα.
4. Ο Ηλίας Μπεριάτος δεν έχει δεξαμενή ψήφων, όπως ο Γιώργος Καλούδης και ο Σπύρος Σπύρου, που κατάγονται από την Κέρκυρα, η οποία έχει το 50% του εκλογικού σώματος. Επίσης, η έρευνα κατέγραψε ότι ο κ. Μπεριάτος δεν έχει ισχυρούς δεσμούς ούτε στην Κεφαλονιά, αφού λαμβάνει το 24 %, ενώ ο συνδυασμός Καλούδη – Φόρτε το 38%. Επιπροσθέτως, στην Κεφαλονιά, ο κ. Μπεριάτος λαμβάνει το 20% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο συνδυασμός Καλούδη – Φόρτε το 23%.
5. Η πολιτική δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και το μνημόνιο συγκεντρώνεται στο πρόσωπο του κ. Μπεριάτου, ο οποίος, έχοντας το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος γίνεται «στόχος» των ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα να απολογείται για το μνημόνιο και τα στυγνά μέτρα, χωρίς, ουσιαστικά, να ευθύνεται.
6. Τα κόμματα έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και η έρευνα της VPRC κατέδειξε ότι πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους στις τοπικές εκλογές και να αφήσουν τις κοινωνίες να επιλέγουν μόνες τους τούς υποψήφιους, αφού περπατάνε πιο καλά οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες, όπως αυτή του Γιώργου Καλούδη.
7. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης παρουσιάζεται πολύ μεγάλη κινητικότητα στο εκλογικό σώμα της Περιφέρειας, αφού ο αριθμός των αναποφάσιστων είναι περίπου το 60%, γεγονός που καταδεικνύει την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών από την εν γένει συμπεριφορά του πολιτικού μας συστήματος και των αδιεξόδων που έχει οδηγηθεί η χώρα, με συνέπεια ένας σημαντικός αριθμός να κινείται έξω από το χώρο των κομμάτων.
8. Όπως φαίνεται από τα ευρήματα της έρευνας σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, δηλαδή τη δύναμη των κομμάτων, είναι εμφανής η πτώση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, αφού εισπράττουν 34% και 29% αντίστοιχα, σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου 2009.
9. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της σφυγμομέτρησης είναι τα υψηλά ποσοστά του ΚΚΕ, τα οποία αγγίζουν το 20,5%. Το ποσοστό αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αφού το ΚΚΕ πάντοτε εισπράττει υψηλά ποσοστά στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών, αλλά, στην παρούσα φάση, τα ποσοστά του παρουσιάζουν πολύ μεγάλη δυναμική και αναμφίβολα θα είναι ο ρυθμιστής του αποτελέσματος της δεύτερης Κυριακής.
10. Επίσης, σημαντικά είναι τα ποσοστά και των άλλων αριστερών κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, που προέρχονται από τον ίδιο χώρο, καθώς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη αποτελεί διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και καταγράφει 1%, αλλά, αν προστεθεί στο 5,5% του ΣΥΡΙZA, έχουμε 6,5%, με μεγάλη, επίσης, δυναμική.
11. Ο τόπος καταγωγής του υποψήφιου Περιφερειάρχη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, αφού θεωρείται σημαντικό κριτήριο επιλογής κυρίως για τους Κεφαλλονίτες, οι οποίοι αποδεικνύονται το πιο «κλειστό» εκλογικό σώμα της Περιφέρειας. Οι Κεφαλλονίτες ψηφίζουν Κεφαλλονίτες και η προτίμησή τους αυτή καταγράφεται στο γκάλοπ από τα ποσοστά που δίνουν στους συντοπίτες τους Μάκη Φόρτε 38%, Ηλία Μπεριάτο 24% και Θεόδωρο Γαλιατσάτο 23%.
12. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους άλλους νομούς, αλλά σε μικρότερη έκταση, αφού η καταγωγή παίζει ρόλο για το 49% των Κερκυραίων, το 50% των Λευκαδιτών και το 46% των Ζακυνθινών.
13. Η Ζάκυνθος είναι το μόνο νησί που δεν έχει δικό του υποψήφιο Περιφερειάρχη, ενώ από την Κέρκυρα κατάγονται τρεις υποψήφιοι (Σπύρος Σπύρου, Γιώργος Καλούδης, Θεόδωρος Γουλής), από τη Λευκάδα ο Σωτήρης Βλάχος και από την Κεφαλονιά ο Ηλίας Μπεριάτος και ο Μάκης Φόρτες.
14. Το εκλογικό σώμα της Ζακύνθου, λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας συμπεριφέρεται διαφορετικά και στις εκλογές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο οι υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες, Χρήστος Γιαννάτος, Διονύσης Μυλωνάς, Γιάννης Αγαλιανός, Γιάννης Κορφιάτης και Σταύρος Κοντονής.
15. Επιπροσθέτως, ένα σημαντικό στοιχείο είναι η διαπίστωση ότι οι κάτοικοι των Ιονίων Νησιών δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή στην περιοχή τους, με πρώτη και καλύτερη την κακορίζικη και φαλιρισμένη Ζάκυνθο, με ποσοστό 73%. Ακολουθούν οι Κερκυραίοι με 64%, οι Λευκαδίτες με 58% και οι Κεφαλλονίτες με 53%.
16. Οι υποψήφιοι πρέπει, επίσης, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι η δυσαρέσκεια των κατοίκων της Περιφέρειας έγκειται, κυρίως, στην κατάσταση του οδικού δικτύου, την υδροδότηση, την καθαριότητα και την αποκομιδή απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό και, φυσικά, την ανεργία, τη φτώχεια και την κακή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Αυτά θα είναι και τα τοπικά θέματα που θα κυριαρχήσουν στην προεκλογική περίοδο.
17. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η προσωπικότητα του υποψήφιου Περιφερειάρχη, του Αντιπεριφερειάρχη σε κάθε νομό, καθώς και τα άτομα που θα στελεχώσουν τα κατά τόπους ψηφοδέλτια.
18. Η λέξη μνημόνιο δεν πρέπει να αναφέρεται από κανέναν υποψήφιο, γιατί οι πολίτες έχουν ψηθεί και έχουν καεί από αυτό και όποιος το κάνει, κακό του κεφαλιού του. Η δυσαρέσκεια των πολιτών είναι ο μεγάλος ρυθμιστής του εκλογικού αποτελέσματος και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε υποψήφιο, γιατί όλοι πρέπει να αγωνισθούν για να μετατρέψουν την απαξίωση των πολιτών σε εμπιστοσύνη και ψήφο.
19. Η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου είναι υπόθεση του Σπύρου Σπύρου, του Γιώργου Καλούδη, της Κέρκυρας και της αδιευκρίνιστης ψήφου, ενώ είναι εμφανές ότι το εκλογικό σώμα της Περιφέρειας είναι διχασμένο: Το 43% επιλέγει συνδυασμό και το υπόλοιπο 57% δηλώνει ότι δε θέλει να ακούει για εκλογές, κόμματα και μνημόνια.
20. Ο προβληματισμός δεν έγκειται στο ποιος θα κερδίσει. Κάποιος θα είναι ο νικητής. Η μεγάλη πρόκληση είναι η επόμενη ημέρα και ποιος θα διαχειριστεί την τύχη της Περιφέρειας. Είθε οι πολίτες να εκλέξουν τον καλύτερο.

Κριτήρια ψήφου για τις περιφερειακές εκλογές 
Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι το κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν οι πολίτες της Περιφέρειας, όπου γίνεται πασιφανές ότι το πρόσωπο του Περιφερειάρχη και οι υποψήφιοι του συνδυασμού του διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των ψηφοφόρων, με 63%, ενώ ακολουθεί η στάση απέναντι στο μνημόνιο, με 56%, και η εντοπιότητα, δηλαδή ο τόπος καταγωγής, με 51%, ενώ η στήριξη του κόμματος λαμβάνει το 37% των προτιμήσεων.
Αναλυτικότερα, στην ερώτηση: «Τον ερχόμενο Νοέμβριο θα γίνουν για πρώτη φορά περιφερειακές εκλογές και ο Περιφερειάρχης θα είναι αιρετό πρόσωπο και θα εκλέγεται από τους πολίτες. Για κάθε ένα από τα ακόλουθα κριτήρια ψήφου θα ήθελα να μου πείτε πόσο σημαντικά τα θεωρείτε για την επιλογή σας για Περιφερειάρχη των Ιονίων Νήσων» και απάντησαν:
Για το πρόσωπο του υποψήφιου Περιφερειάρχη μη σημαντικό το 29% και σημαντικό το 63%, ενώ δεν τοποθετήθηκε το 8%.
Για το κόμμα που τον στηρίζει, το 55% είπε ότι δεν είναι σημαντικό και το 35% ότι είναι, ενώ δεν απάντησε το 8%.
Για τους υποψήφιους του συνδυασμού το 27% το θεωρεί μη σημαντικό και το 63% σημαντικό, ενώ δεν έλαβε θέση το 10%.
Για την εντοπιότητα (τόπος καταγωγής) του υποψήφιου Περιφερειάρχη το 42% τη θεωρεί σημαντική και το 51% ως μη σημαντική, ενώ δεν απάντησε το 7%.
Για τη στάση του υποψήφιου Περιφερειάρχη απέναντι στο μνημόνιο και την οικονομική πολιτική το 31% είπε ότι δεν είναι σημαντική, το 56% σημαντική και το 13% δεν έλαβε θέση.




Η ανάλυση
Στην ανάλυση των κριτηρίων για την ψήφο είχαμε κατά νομό τα ακόλουθα αποτελέσματα: 

Ζάκυνθος
Πρόσωπο υποψήφιου: Μη σημαντικό 33% – Σημαντικό 60% – Δεν απαντώ 7%
Η κομματική στήριξη: Μη σημαντικό 59% – Σημαντικό 33% – Δεν απαντώ 8%
Οι υποψήφιοι σύμβουλοι: Μη σημαντικό 28% – Σημαντικό 60% – Δεν απαντώ 12%
Ο τόπος καταγωγής: Μη σημαντικό 47% – Σημαντικό 46% – Δεν απαντώ 7%
Η στάση απέναντι στο μνημόνιο: Μη σημαντικό 38% – Σημαντικό 50% – Δεν απαντώ 12%
Κέρκυρα 
Πρόσωπο υποψήφιου: Μη σημαντικό 29% – Σημαντικό 64% – Δεν απαντώ 7%
Η κομματική στήριξη: Μη σημαντικό 56% – Σημαντικό 36% – Δεν απαντώ 8%
Οι υποψήφιοι σύμβουλοι: Μη σημαντικό 28% – Σημαντικό 61% – Δεν απαντώ 10%
Ο τόπος καταγωγής: Μη σημαντικό 43% – Σημαντικό 49% – Δεν απαντώ 7%
Η στάση απέναντι στο μνημόνιο: Μη σημαντικό 32% – Σημαντικό 56% – Δεν απαντώ 12%
Κεφαλονιά
Πρόσωπο υποψήφιου: Μη σημαντικό 29% – Σημαντικό 64% – Δεν απαντώ 7%
Η κομματική στήριξη: Μη σημαντικό 50% – Σημαντικό 45% – Δεν απαντώ 5%
Οι υποψήφιοι σύμβουλοι: Μη σημαντικό 27% – Σημαντικό 67% – Δεν απαντώ 5%
Ο τόπος καταγωγής: Μη σημαντικό 35% – Σημαντικό 60% – Δεν απαντώ 5%
Η στάση απέναντι στο μνημόνιο: Μη σημαντικό 27% – Σημαντικό 59% – Δεν απαντώ 15%
Λευκάδα 
Πρόσωπο υποψήφιου: Μη σημαντικό 28% – Σημαντικό 61% – Δεν απαντώ 11%
Η κομματική στήριξη: Μη σημαντικό 56% – Σημαντικό 38% – Δεν απαντώ 7%
Οι υποψήφιοι σύμβουλοι: Μη σημαντικό 20% – Σημαντικό 68% – Δεν απαντώ 12%
Ο τόπος καταγωγής: Μη σημαντικό 40% – Σημαντικό 50% – Δεν απαντώ 10%
Η στάση απέναντι στο μνημόνιο: Μη σημαντικό 22% – Σημαντικό 60% – Δεν απαντώ 18%
Τα κριτήρια ψήφου και τα κόμματα 
Τα κριτήρια ψήφου είναι εντελώς διαφορετικά εάν τα δει κανείς από πολιτική σκοπιά, αφού για τους ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν κάποιο κόμμα εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, αφού η κομματική στήριξη αποτελεί κριτήριο ψήφου για την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, όπως το πρόσωπο, οι υποψήφιοι του συνδυασμού και λιγότερο η εντοπιότητα.
Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο, η δυσαρέσκεια είναι πολύ πιο εμφανής στα κόμματα της Αντιπολίτευσης και στους αναποφάσιστους, ακόμα και στους ίδιους τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το 50% των οποίων θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική έχει βαρύνουσα σημασία στην ψήφο τους.
Σημειωτέον ότι η κομματική ψήφος ανάγεται στην πρόθεση ψήφου, δηλαδή την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία διαμορφώθηκε στην ερώτηση: «Εάν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» και οι απαντήσεις διαμορφώθηκαν ως ακολούθως:
Πρόθεση ψήφου
ΠΑΣΟΚ: 34%
ΝΔ: 29%
ΚΚΕ: 20,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 5,5%
ΛΑΟΣ: 4%
Οικολόγοι Πράσινοι: 3%
Δημοκρατική Αριστερά: 1%
Κοινοβουλευτική Αριστερά: 0,5%
Λοιπά: 2,5%
Η ανάλυση της κομματικής ψήφου 
ΠΑΣΟΚ:
Πρόσωπο υποψήφιου: Μη σημαντικό 14% – Σημαντικό 79% – Δεν απαντώ 7%
Η κομματική στήριξη: Μη σημαντικό 37% – Σημαντικό 59% – Δεν απαντώ 5%
Οι υποψήφιοι σύμβουλοι: Μη σημαντικό 16% – Σημαντικό 77% – Δεν απαντώ 7%
Ο τόπος καταγωγής: Μη σημαντικό 46% – Σημαντικό 48% – Δεν απαντώ 5%
Η στάση απέναντι στο μνημόνιο: Μη σημαντικό 38% – Σημαντικό 50% – Δεν απαντώ 13%
ΝΔ:
Πρόσωπο υποψήφιου: Μη σημαντικό 19% – Σημαντικό 76% – Δεν απαντώ 5%
Η κομματική στήριξη: Μη σημαντικό 45% – Σημαντικό 53% – Δεν απαντώ 2%
Οι υποψήφιοι σύμβουλοι: Μη σημαντικό 26% – Σημαντικό 68% – Δεν απαντώ 6%
Ο τόπος καταγωγής: Μη σημαντικό 33% – Σημαντικό 64% – Δεν απαντώ 3%
Η στάση απέναντι στο μνημόνιο: Μη σημαντικό 21% – Σημαντικό 69% – Δεν απαντώ 9%
ΚΚΕ:
Πρόσωπο υποψήφιου: Μη σημαντικό 39% – Σημαντικό 54% – Δεν απαντώ 7%
Η κομματική στήριξη: Μη σημαντικό 51% – Σημαντικό 39% – Δεν απαντώ 10%
Οι υποψήφιοι σύμβουλοι: Μη σημαντικό 35% – Σημαντικό 52% – Δεν απαντώ 13%
Ο τόπος καταγωγής: Μη σημαντικό 52% – Σημαντικό 39% – Δεν απαντώ 8%
Η στάση απέναντι στο μνημόνιο: Μη σημαντικό 25% – Σημαντικό 65% – Δεν απαντώ 10%
ΣΥΡΙΖΑ:
Πρόσωπο υποψήφιου: Μη σημαντικό 21% – Σημαντικό 74% – Δεν απαντώ 5%
Η κομματική στήριξη: Μη σημαντικό 58% – Σημαντικό 42% – Δεν απαντώ -
Οι υποψήφιοι σύμβουλοι: Μη σημαντικό 42% – Σημαντικό 53% – Δεν απαντώ 5%
Ο τόπος καταγωγής: Μη σημαντικό 47% – Σημαντικό 53% – Δεν απαντώ -
Η στάση απέναντι στο μνημόνιο: Μη σημαντικό 32% – Σημαντικό 63% – Δεν απαντώ 5%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ:
Πρόσωπο υποψήφιου: Μη σημαντικό 24% – Σημαντικό 61% – Δεν απαντώ 14%
Η κομματική στήριξη: Μη σημαντικό 49% – Σημαντικό 36% – Δεν απαντώ 15%
Οι υποψήφιοι σύμβουλοι: Μη σημαντικό 16% – Σημαντικό 68% – Δεν απαντώ 15%
Ο τόπος καταγωγής: Μη σημαντικό 34% – Σημαντικό 55% – Δεν απαντώ 111%
Η στάση απέναντι στο μνημόνιο: Μη σημαντικό 23% – Σημαντικό 60% – Δεν απαντώ 16%
ΛΕΥΚΟ – ΑΚΥΡΟ:
Πρόσωπο υποψήφιου: Μη σημαντικό 41% – Σημαντικό 42% – Δεν απαντώ 6%
Η κομματική στήριξη: Μη σημαντικό 70% – Σημαντικό 24% – Δεν απαντώ 6%
Οι υποψήφιοι σύμβουλοι: Μη σημαντικό 37% – Σημαντικό 53% – Δεν απαντώ 10%
Ο τόπος καταγωγής: Μη σημαντικό 43% – Σημαντικό 49% – Δεν απαντώ 8%
Η στάση απέναντι στο μνημόνιο: Μη σημαντικό 34% – Σημαντικό 52% – Δεν απαντώ 13%
ΔΓ/ΔΑ: 
Πρόσωπο υποψήφιου: Μη σημαντικό 36% – Σημαντικό 58% – Δεν απαντώ 6%
Η κομματική στήριξη: Μη σημαντικό 57% – Σημαντικό 34% – Δεν απαντώ 9%
Οι υποψήφιοι σύμβουλοι: Μη σημαντικό 30% – Σημαντικό 58% – Δεν απαντώ 11%
Ο τόπος καταγωγής: Μη σημαντικό 46% – Σημαντικό 47% – Δεν απαντώ 7%
Η στάση απέναντι στο μνημόνιο: Μη σημαντικό 33% – Σημαντικό 48% – Δεν απαντώ 19%
Τι ψηφίζει κάθε νησί 
Το πιο ενδιαφέρον ίσως εύρημα της δημοσκόπησης είναι το ντέρμπι μεταξύ του υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας Σπύρου Σπύρου και του ανεξάρτητου Γιώργου Καλούδη, τη δεύτερη Κυριακή, ενώ τα ποσοστά, που λαμβάνουν οι υποψήφιοι την πρώτη Κυριακή, αναδεικνύουν νικητή το Σπύρο Σπύρου (ΝΔ και ΛΑΟΣ), με 35,6%, δεύτερο τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Γιώργου Καλούδη και του Μάκη Φόρτε, με 27,5%, τρίτο τον Ηλία Μπεριάτο (ΠΑΣΟΚ), με 14,1%, τέταρτο το Θεόδωρο Γουλή (ΚΚΕ), με 8,8%, πέμπτο το Θεόδωρο Γαλιατσάτο (ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι), με 6,9%, και έκτο το Σωτήρη Βλάχο (Δημοκρατική Αριστερά), με 5,6%.
Η γεωγραφική ανάλυση των αποτελεσμάτων εμπεριέχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τα νησιά ψηφίζουν διαφορετικά. Η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα προτιμούν Σπύρο Σπύρου και Γιώργο Καλούδη – Φόρτε, η Κεφαλονιά Καλούδη – Φόρτε, Μπεριάτο και Γαλιατσάτο, λόγω εντοπιότητας, και η Λευκάδα Σωτήρη Βλάχο, Ηλία Μπεριάτο και Σπύρο Σπύρου.
Σε ό,τι αφορά την κομματική ανάλυση, δηλαδή σε αυτούς που δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν κάποιο κόμμα εάν είχαμε σήμερα εκλογές, τότε τα αποτελέσματα έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί το 23% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιλέγει το συνδυασμό Καλούδη – Φόρτε, το 20% τον Ηλία Μπεριάτο και 20% αναποφάσιστοι.
Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, το 48% επιλέγει Σπύρο Σπύρου, αλλά και ένα 11% ψηφίζει Καλούδη – Φόρτε, με 12% αναποφάσιστους.
Στο ΚΚΕ το 21% ψηφίζει το Θεόδωρο Γουλή, αλλά σημαντικά ποσοστά λαμβάνουν ο Σπύρος Σπύρου 14% και ο συνδυασμός Καλούδη – Φόρτε με 14% και 11%, αντίστοιχα, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι 20%.
Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι στηρίζουν το συνδυασμό των Καλούδη – Φόρτε, με 21%, ενώ από 5% εισπράττουν ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, επίσημος υποψήφιος του κόμματος και ο Ηλίας Μπεριάτος, ενώ οι αναποφάσιστοι καθίστανται νικητές με 32%.
Από τους αναποφάσιστους το 10% θα ψήφιζε το συνδυασμό Καλούδη – Φόρτε και το 11% τον Σπύρο Σπύρου.
Από αυτούς που επιλέγουν άκυρο – λευκό, το 12% το Σπύρο Σπύρου και το 6% το συνδυασμό Καλούδη – Φόρτε, ενώ από αυτούς που αρνήθηκαν να απαντήσουν, το 6% θα ψήφιζε το Σπύρο Σπύρου και το 7% το συνδυασμό Καλούδη – Φόρτε.

Η μάχη Σπύρου Σπύρου και Γιώργου Καλούδη και Μάκη Φόρτε
Όμως, εκτός των γενικών ποσοστών (35,6% για τον Σπύρου Σπύρου και 27,5% για το Γιώργο Καλούδη), ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά το σενάριο, κατά το οποίο βρίσκονται αντίπαλοι οι δύο άνδρες τη δεύτερη Κυριακή, όπου εκεί διαπιστώνεται και η μεταξύ τους ισοπαλία, αφού λαμβάνουν και οι δύο 19%, ενώ το 25% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δε θα ψηφίσει κανέναν από τους δύο και το 37% αρνήθηκε να απαντήσει.
Στη γεωγραφική ανάλυση της ερώτησης: «Εάν υποθέσουμε ότι δεν εκλέγεται Περιφερειάρχης στον Α΄ γύρο και το Β΄ γύρο βρίσκονται αντίπαλοι ο Σπύρος Σπύρου και ο συνδυασμός Γιώργου Καλούδη – Μάκη Φόρτε. Ποιον είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε;» προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
Ζάκυνθος
Σπύρος Σπύρου: 14%
Καλούδης Φόρτες: 15%
Κανέναν από τους δύο: 27%
Δε γνωρίζω – Δεν απαντώ: 44%
Κέρκυρα
Σπύρος Σπύρου: 26%
Καλούδης Φόρτες: 19%
Κανέναν από τους δύο: 24%
Δε γνωρίζω – Δεν απαντώ: 31%
Κεφαλονιά
Σπύρος Σπύρου: 11%
Καλούδης Φόρτες: 25%
Κανέναν από τους δύο: 25%
Δε γνωρίζω – Δεν απαντώ: 39%
Λευκάδα
Σπύρος Σπύρου: 6%
Καλούδης Φόρτες: 18%
Κανέναν από τους δύο: 23%
Δε γνωρίζω – Δεν απαντώ: 53%
Η κομματική ανάλυση της αναμέτρησης μεταξύ του Σπύρου Σπύρου και του Γιώργου Καλούδη έχει και αυτή το δικό της ενδιαφέρον, από την άποψη ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επιλέγουν κατά 47% το δεύτερο και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας κατά 54% τον πρώτο.
Ιδιαίτερο, όμως, ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση των ερωτηθέντων που ανήκουν στο χώρο του ΚΚΕ θα ψήφιζαν κατά 23% Καλούδη – Φόρτε και 20% τον Σπύρο Σπύρου, αυτοί που ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ 26% Σπύρου και 21% Καλούδη – Φόρτε, οι αναποφάσιστοι 11% Σπύρου και 18% Καλούδη – Φόρτε.
Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι το πώς θα κινηθούν οι άλλοι συνδυασμοί στο δίδυμο Καλούδη – Σπύρου, τη δεύτερη Κυριακή, αφού φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από τους συνδυασμούς του Σωτήρη Βλάχου, του Θόδωρου Γαλιατσάτου, του Θόδωρου Γουλή και του Ηλία Μπεριάτου το λαμβάνει ο συνδυασμός Καλούδη – Φόρτε.

ΚΚΕ: «Κριτήριο ψήφου είναι τα επαίσχυντα μέτρα της κυβέρνησης»!
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, προκειμένου να σχολιάσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στην οποία επισημαίνει ότι οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμα εργαλεία καταγραφής κοινωνικών τάσεων, αλλά και εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης και προσπαθούν να εγκλωβίσουν τις λαϊκές δυνάμεις, οι οποίες στηρίζουν το ΚΚΕ. Αναλυτικότερα:
«Στις 7 Νοέμβρη καλούμαστε να εκλέξουμε νέο Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο και οφείλουν όλοι αυτοί, που υποφέρουν από την αντιλαϊκή επίθεση, την οποία έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, όλοι αυτοί, που είναι αγανακτισμένοι με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να σκεφτούν πως η ψήφος τους θα πιάσει τόπο. Πως η ψήφος τους δε θα χρησιμοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ για τη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής τους και για εφαλτήριο νέων προαποφασισμένων μέτρων.
Οι δημοσκοπήσεις είναι σίγουρα χρήσιμα εργαλεία καταγραφής κοινωνικών τάσεων, απόψεων και στάσεων, ωστόσο, γίνονται προσπάθειες από μηχανισμούς χειραγώγησης της κοινής γνώμης, η οργή και η αγανάκτηση, που είναι διάχυτη στις λαϊκές δυνάμεις, να διοχετευθεί σε ανώδυνα κανάλια, πολύ περισσότερο να μην διοχετευθεί στους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που συμμετέχει και στηρίζει το ΚΚΕ. Προσπαθούν να εγκλωβίσουν τις λαϊκές δυνάμεις, ξεχωρίζοντας τα προβλήματα, που υπάρχουν στο τόπο κατοικίας και εργασίας, από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.
Παραδείγματα έχουμε πολλά σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο, όπως και οι δημοσκοπήσεις στις προηγούμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, όπου φάνηκε ότι δεν ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα για τους συνδυασμούς, που υποστήριξε το ΚΚΕ. Δεν ανταποκρίνονται, άλλωστε, ούτε από την αποδοχή, την οποία έχουν οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που υποστηρίζει σε Περιφέρεια και Δήμο, καθώς και οι επικεφαλής τους, από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε όλες τους τις δράσεις.
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να έχουν και ως κριτήριο ψήφου την καθημερινότητα που βιώνουν, τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα, που ψηφίζονται καθημερινά, τα δεινά, που θα φέρει η νέα διοικητική δομή του «Καλλικράτη» για τα φτωχά στρώματα, με τα χαράτσια που θα επιβληθούν και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας.
Ο μόνος τρόπος που θα κάνει αποτελεσματική τη ψήφο υπέρ των λαϊκών αναγκών, και αυτή δεν μπορεί να καθορίζεται από τα γκάλοπ, είναι η βαριά ήττα των συνδυασμών, που έχουν είτε την επίσημη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είτε αποτελούνται από στελέχη των δύο αυτών κομμάτων, που φόρεσαν, προεκλογικά, την μάσκα του ανεξάρτητου – αυτοδιοικητικού παράγοντα, για να ψαρέψουν στα θολά και η ταυτόχρονη αποφασιστική ενίσχυση των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Περιφέρεια και στο Δήμο.»


http://www.imerazante.gr/politiki/vprc-dimoskopisi-0810/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου