Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

45% ακριβότερο από πέρσι το πετρέλαιο θέρμανσης

Ακριβότερο κατά 45% σε σχέση με πέρσι, στην καλύτερη περίπτωση, θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης από την Παρασκευή. Η μέση τιμή, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα κυμανθεί γύρω στα 80 λεπτά στο σύνολο της χώρας, αλλά σε ορισμένες περιοχές οι λιανικές τιμές θα ξεπεράσουν ακόμη και τα 90 λεπτά το λίτρο και θα πλησιάσουν «επικίνδυνα» το όριο του ενός ευρώ.


Η περσινή χειμερινή περίοδος άνοιξε στις 15 Οκτωβρίου με μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο σύνολο της χώρας γύρω στα 57 λεπτά το λίτρο, ενώ η τιμή για αγορές πάνω από 1.000 λίτρα ήταν 2-3 λεπτά χαμηλότερη, δηλαδή γύρω στα 54 λεπτά. Η αντίστοιχη τιμή φέτος θα διαμορφωθεί, πάντα με βάση τα σημερινά δεδομένα της αγοράς, γύρω στα 80 λεπτά.

Η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε επίπεδα πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και ιδιαίτερα δυσβάστακτα για τα νοικοκυριά που υφίσταται όλες τις συνέπειες της μείωσης των εισοδημάτων τους και της αύξησης της ανεργίας, οφείλεται κατά ένα μέρος στην αύξηση του ΦΠΑ από 19% στο 23%, αλλά κυρίως στην άνοδο των διεθνών τιμών, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ φέτος σε σχέση με πέρσι το φθινόπωρο.
...
Σε όλη την Κρήτη, την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα και τις Κυκλάδες η μέση τιμή θα ξεπερνά τα 82 λεπτά, ενώ σε αρκετά πρατήρια των ίδιων περιοχών θα καταγραφούν τιμές αντλίας υψηλότερες από 90 λεπτά, που σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν να φτάσουν και τα 97 λεπτά λίτρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τιμή διάθεσης για μεγάλες παραγγελίες θα είναι 2-3 λεπτά χαμηλότερη, δηλαδή θα έχουμε ακραίες τιμές γύρω στα 94-95 λεπτά.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου