Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ


Μια και η "Αρχή" αυτή θα επενδύσει 5 δισ. δολάρια στην Ελλάδα, μετά απο συμφωνία με τον πρωθυπουργό, στο χώρο του Ελληνικού ας δούμε τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί...


Σκοπός της "... να αναπτύσει, να επενδύει και να διαχειρίζεται τα αποθεματικά του κράτους και άλλων περιουσιακών στοιχείων που της ανατίθενται από το Ανώτατο Συμβούλιο, σύμφωνα με τις πολιτικές, τα σχέδια και προγράμματα που έχουν εγκριθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο."


Ιστορικά Στοιχεία

Η μικρή χερσόνησος της χώρας του Κατάρ έχει καταλάβει πολύ κρίσιμη θέση σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμων μεταξύ της Ινδίας και της Ευρώπης. Στην δεκαετία του 1940, το πετρέλαιο ανακαλύφθηκε και, στη συνέχεια, τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου - σήμερα γνωστό να αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων.Αυτό ουσιαστικά αποτελεί την οικονομική βάση του ταχύτατα αναπτυσσόμενου πλούτου αυτού του κράτους . Το οποίο η αυτού Υψηλότης, ο εμίρης του Κατάρ Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, κατέληξε στο συμπέρασμα οτι πρέπει να δεσμευτεί προς όφελος των μελλοντικών γενεών.Ένας πολύ σημαντικός δίαυλος για την επένδυση αυτή είναι η QIA (Qatar Investment Authority), η οποία ιδρύθηκε το 2005, με βάση την κληρονομιά των εξελιγμένων κρατικών επενδύσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών. Η επιτυχία της οικονομικής στρατηγικής του Κατάρ, αναγνωρίζεται ευρέως, και αντικατοπτρίζεται στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Standard & Poor σε AA-, το οποίο σημαίνει ότι έχει ένα κίνδυνο ο οποίος αντιστοιχεί στο προφίλ σε κάποιες από τις μεγαλύτερες και πιο προηγμένες βιομηχανικά χώρες του κόσμου.

Οικονομική Κατάσταση

Η Qatar Investment Authority αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής του Κατάρ για τη μετατροπή των οικονομικών της σε νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, έτσι ώστε να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας, η οποία έχει τις ρίζες της στον τομέα των φυσικών πόρων. Στο πλαίσιο της διορατικής πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται από την αυτού Υψηλότητα , εμίρη του Κατάρ Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, η οικονομία του Κατάρ είναι από τις πιο δυναμικές. Το τρέχον ΑΕΠ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου $ 52 δισ., από $ 8 δις μόλις το 1995 .Οι προβλέψεις ανάπτυξης για την οικονομία ποικίλλουν, αλλά οι περισσότερες εκτιμήσεις,λένε οτι αυξάνεται κατά 10% ετησίως, τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια, με περαιτέρω αύξηση τουλάχιστον 7% ετησίως που προβλέπεται πέρα από αυτό. Αυτή η αύξηση οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και τις μεγαλύτερες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το Κατάρ έχει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, όσο το ένα τρίτο των συνολικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο βρίσκεται στο έδαφός του. Η κυβέρνηση του Κατάρ χρησιμοποιεί αυτούς του πόρους και τα κεφάλαια που απορρέουν από αυτή για την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της υγείας.

Περίπου $130τρις προορίζονται για επενδύσεις κατά τα επόμενα 5-6 έτη, εκ των οποίων $ 65τρις θα αφιερωθούν σε έργα που σχετίζονται με την ενέργεια. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης έχει ενισχυθεί περαιτέρω με πολύ ανοικτές και ανταγωνιστικές οικονομικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού στο κράτος δικαίου, τη σταθερότητα, την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επιχειρήσεων και την προώθηση των ξένων επενδύσεων.

απο την ιστοσελίδα της Qatar Investment Authority


Επόμενο άρθρο: Υπογραφή Μνημονίου με την κυβέρνηση του Κατάρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου