Ο καθηγητής εμφανίζεται καθησυχαστικός για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «στατιστικά, η πιθανότητα να επηρεάσει αυτός ο σεισμός την περιοχή μας είναι πάρα πολύ μικρή».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι ο θαλάσσιος σεισμός των 8,9 βαθμών στη θαλάσσια περιοχή της Ιαπωνίας, ήταν επιφανειακός, σε εστιακό βάθος τριάντα χιλιομέτρων και ήταν από τους μεγαλύτερους που έχουν συμβεί τον τελευταίο αιώνα.
Ανάλογου μεγέθους σεισμοί ήταν εκείνος της Αλάσκας το 1964 (9,2 Ρίχτερ), της Ν.Αμερικής το 1960 (9,6 R), της Σουμάτρας το 2004 (9 R) και της Ν.Αμερικής το 2010 (8,8 R).
Σε ό,τι αφορά το τσουνάμι, ο κ. Παπαζάχος επισημαίνει ότι στην κλίμακα, με την οποία μετρούν οι επιστήμονες την ένταση του συγκεκριμένου φαινομένου, καταλαμβάνει επίπεδο 4. To φονικό τσουνάμι που χτύπησε την Ινδονησία το 2004 ήταν της κλίμακας 6.
Σε ερώτηση, εάν ένας τέτοιος σεισμός, όπως αυτός της Ιαπωνίας, είναι σε θέση να επηρεάσει τη χώρα μας και γενικά αυτήν την περιοχή του πλανήτη, ο κ. Παπαζάχος είναι καθησυχαστικός: «Όως ισχυρίζεται ο Μότσι, ένας διακεκριμένος Ιάπωνας επιστήμονας, τέτοιοι σεισμοί είναι σε θέση να προκαλέσουν διεγέρσεις και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Αλλά, σε γενικές γραμμές, επηρεάζονται κοντινές περιοχές, ας πούμε στα 500 χιλιόμετρα.
» Άλλωστε, εάν δεν υπήρχε το φαινόμενο του 'σκανδαλισμού', όπως το λέμε στη σεισμολογία, δηλαδή, η μια περιοχή να διεγείρει την άλλη, έχουμε υπολογίσει ότι θα είχαμε σεισμούς κάθε 10.000 χρόνια. Αυτό βέβαια δεν ισχύει. Κατά τη γνώμη μου, η πιθανότητα να επηρεάσει τη χώρα μας αυτός ο σεισμός της Ιαπωνίας είναι παρά πολύ μικρή.»
κ. Παπαζάχος αναφέρει ακόμη ότι ο σεισμός αυτός είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, η οποία βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική, σε βάθος έως και 700 χιλιόμετρα. Σμίγει, ωστόσο, την Ευρασιατική σε μια περιοχή ογδόντα έως εκατό χιλιομέτρων, στην οποία προκαλείται διάρρηξη, σεισμός και τσουνάμι.
Ο κ. Παπαζάχος αναφέρεται στο υψηλό επίπεδο των κατασκευών της Ιαπωνίας, λόγω του έντονου σεισμογενούς ιστορικού της περιοχής, τονίζοντας ότι στα ανεπτυγμένα κράτη, το βάρος της αντιμετώπισης του σεισμού ρίχνεται στη θωράκιση των κατασκευών.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου